Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Φεβ-2018 10:41

  Capital Economics: Ομόλογα και Novartis "θολώνουν " την καθαρή έξοδο

  Capital Economics: Ομόλογα και Novartis "θολώνουν " την καθαρή έξοδο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων η οποία οφείλεται τόσο στην αναταραχή των διεθνών αγορών όσο και στην υπόθεση της Novartis, βάζει τρικλοποδιά στην καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης, όπως επισημαίνει η Capital Economics σε νέα της έκθεση, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή μετά τον Αύγουστο.

  Όπως σημειώνει, η Ελλάδα έχει κάνει περαιτέρω πρόοδο πρόσφατα προς την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο. Ωστόσο, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων το τελευταίο διάστημα υπογραμμίζει την ευαισθησία της στις μεταβολές του κλίματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υποδηλώνει ότι θα αναγκαστεί να βασιστεί σε κάποια μορφή υποστήριξης από τους επίσημους πιστωτές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Πολλές θετικές εξελίξεις μέχρι στιγμής φέτος, έχουν ενισχύσει την πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί. Το Eurogroup έδωσε (υπό όρους) το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στα τέλη του περασμένου μήνα, αφού συμφώνησε ότι η Ελλάδα είχε εφαρμόσει "σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης", επισημαίνει η Capital Economics. Εν τω μεταξύ, η ελληνική οικονομία συνέχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ενώ ο δείκτης οικονομικού αισθήματος της Κομισιόν αυξήθηκε σε τριετή υψηλά τον Ιανουάριο.

  Χάρη σε αυτούς τους παράγοντες, υπογραμμίζει, η Ελλάδα μπόρεσε να αντλήσει 3 δισ. ευρώ με απόδοση περίπου 3,5% από την έκδοση των νέων 7ετών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, παρά την παγκόσμια αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τις προσφορές να είναι υπερδιπλάσιες. Η ελληνική κυβέρνηση προγραμματίζει δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων για να αντλήσει 7 δισ. ευρώ πριν τον Αύγουστο. Μαζί me τα "αχρησιμοποίητα" 9 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης, θα μπορέσει να δημιουργήσει cash buffer ύψους περίπου 19 δισ. ευρώ, το οποίο θα επαρκούσε για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών μέχρι τα τέλη του 2019.

  Ωστόσο, επισημαίνει η Capital Economics, η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων "θολώνει" αυτές τις θετικές ειδήσεις. Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε από 3,8% σε 4,5% την προηγούμενη εβδομάδα. Αν και αυτό αντανακλά εν μέρει μια παγκόσμια τάση εν μέσω ενδείξεων αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων, η άνοδος στην Ελλάδα ήταν σχετικά απότομη με το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων να έχει επίσης αυξηθεί.

  Η Capital Economics εκτιμά ότι αυτό αντικατοπτρίζει δύο παράγοντες. Πρώτον, η ευρύτερη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών έχει μειώσει την επενδυτική διάθεση για risk assets και τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν σε κατηγορία μη επενδυτικού βαθμού. Και δεύτερον, οι ισχυρισμοί ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε δωροδοκίες από την ελβετική εταιρεία φαρμάκων Novartis, ανανέωσαν τους φόβους για πολιτική διαφθορά.

  Φυσικά, η απόδοση είναι ακόμα χαμηλή. Ωστόσο, η συνέχιση οποιουδήποτε από τους δύο παράγοντες που αναφέρθηκαν, θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα προσωρινό cash buffer πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό θα μπορούσε να την οδηγήσει στο να χρειαστεί μία προληπτική πιστωτική γραμμή μετά τον Αύγουστο, η οποία θα φέρει αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους. Αν και οι πιστωτές δεν επιθυμούν αυτή την επιλογή, ο Διοικητής της Ελληνικής Κεντρικής  Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε ότι μπορεί να χρειαστεί.

  Ακόμη και αν υποτεθεί ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα χωρίς πιστωτική γραμμή, τότε θα παρακολουθείται στενά από τους πιστωτές της ευρωζώνης στο πλαίσιο ενός τετραετούς προγράμματος επιτήρησης έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα να αποπληρώσει τελικά το χρέος της. Θα χρειαστεί να "τρέχει" πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και αν και αναμένεται να επιτευχθεί ένα τέτοιο πλεόνασμα φέτος, τα μέτρα λιτότητας που σχετίζονται με αυτόν τον στόχο έχουν προκαλέσει σημαντικές διαμαρτυρίες και η εφαρμογή ανάλογων μεταρρυθμίσεων στο μέλλον είναι απίθανο να καταστεί ευκολότερη.

  Μια πηγή ελπίδας, όπως τονίζει η Capital Economics, είναι οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup του Μαρτίου. Η τρέχουσα πρόταση της Γαλλίας είναι ότι οι αποπληρωμές των δανείων θα πρέπει να καθυστερούν αυτόματα σε περίπτωση ανανέωσης της οικονομικής ύφεσης. Αλλά αυτό εξακολουθεί να απέχει πολύ από τη διαγραφή χρέους που θα χρειαζόταν για να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές  και να εξασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ