Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Φεβ-2018 12:41

  Πιέρ Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χαλαρώσει

  Πιέρ Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χαλαρώσει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το κυρίαρχο ζήτημα στη μετά – μνημονίου εποχή θα είναι η υλοποίηση. Η Ελλάδα έχει πρόβλημα υλοποίησης. Για να τηρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει. Θα είναι κυρίαρχη χώρα αλλά δεν θα πρέπει να κάνει βήματα πίσω, ανέφερε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόσθεσε για το ίδιο ζήτημα ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρχει μηχανισμός ελέγχου των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά απέρριψε σενάρια για κούρεμα χρέους ή για προληπτική πιστοληπτική γραμμή.

  Μη βιώσιμο το χρέος

  Στο πεδίο του χρέους έκανε ξεκάθαρο ότι είναι "μη βιώσιμο, πολύ υψηλό και πλήττει την χώρα". Αναφέρθηκε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αλλά έκανε σαφές ότι "πρέπει να γίνουν πολύ πιο φιλόδοξες παρεμβάσεις στα μεσοπρόθεσμα μέτρα". Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για κούρεμα χρέους, αλλά είπε ότι μια παράμετρος των παρεμβάσεων που θα γίνουν θα είναι η σύνδεσή του με τη γαλλική πρόταση. Ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στο χθεσινό EWG και πρέπει να λήξει έως τον Ιούνιο. Πρόσθεσε επίσης ότι "υπάρχει δρόμος ακόμα, δεν πρέπει να χάσουμε αυτά τα τελευταία μέτρα".

  Μέσα το ΔΝΤ

  Ο Επίτροπος ανέφερε ότι επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο γ’ Μνημόνιο εξηγώντας ότι είναι άλλωστε προς όφελος της Ελλάδος η πίεση που ασκεί για παρεμβάσεις στο χρέος. Επισήμανε μάλιστα ότι υπάρχει αλλαγή της στάσης του και πλέον διαφοροποιείται στον τρόπο που αποτιμά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο μετά το πρόγραμμα το ΔΝΤ να λάβει αποστάσεις και για αυτό επισήμανε πόσο αναγκαίος είναι ο σχεδιασμός προς ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, το οποίο όμως -όπως είπε- θα πρέπει να έχει άλλη δομή και να συμπορεύεται με την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο.

  Υπερβολικές οι περικοπές στις συντάξεις

  Ερωτηθείς για το εάν υπήρξαν λάθη στα προηγούμενα μνημόνια, παραδέχτηκε ότι κάποιες φορές όταν αυτοσχεδιάζεις γίνονται σφάλματα. Αναφέρθηκε σε μέτρα που δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένα και έφερε ως παράδειγμα τις συντάξεις, μιλώντας για παρεμβάσεις που έγιναν μια, δύο, τρεις φορές. Επισήμανε: "Λέω ναι σε προσαρμογές, αλλά όχι σε λιτότητα. Αυτό έχω να πω".

  Εκτενής ήταν η αναφορά του και στην περίοδο Βαρουφάκη και στη ζημία που υπέστη τότε η χώρα, επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Επισήμανε, ωστόσο, ότι έχει πολύ καλή σχέση και με άλλους πολιτικούς, όπως για παράδειγμα με τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο βλέπει κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα, λέγοντας πως όποιος και να έρθει στην εξουσία θα έχει την απόλυτη στήριξη της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται πάντα στη Γαλλία.

  Ανέφερε ότι δεν είναι υπεραισιόδοξος αλλά ούτε και απαισιόδοξος. Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο θα καθοδηγεί την δική της στρατηγική γιατί πρέπει να γίνουν περισσότερα. Πρόσθεσε όμως ότι δεν θα υπάρχει μετα-μνημονιακή τρόικα.

  Μπορείτε να βασιστείτε στην ΕΚΤ

  Ο κ. Μοσκοβισί διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας μετά το τέλος του προγράμματος και ότι η ΕΚΤ θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Μπορείτε να βασιστείτε στις δυνάμεις της ΕΚΤ, δήλωσε. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και ότι θα πρέπει να γίνονται συνεχείς προσπάθειες για να βελτιωθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών.

  Δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ

  "Μας λείπει η Δημοκρατία στην ΕΕ", ανέφερε λέγοντας ότι στηρίζει την πρόταση για θέσεις υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα είναι και πρόεδρος του Eurogoup, στην οποία θα υπάρχει λογοδοσία για διαφάνεια προς το ευρωκοινοβούλιο και ανοιχτές πόρτες.

  *Διαβάστε ακόμη:

  -Σχέδιο 4 σταδίων ξεδίπλωσε ο Μοσκοβισί - Εσπευσμένα στην Αθήνα οι θεσμοί

  - Μοσκοβισί: Με τον Τσίπρα δουλεύω καλά γιατί κάνει τις μεταρρυθμίσεις

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ