Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Οκτ-2017 21:20

  Ελληνικό: 300 στρέμματα κήρυξε αρχαιολογικό χώρο το ΚΑΣ

  Ελληνικό: 300 στρέμματα κήρυξε αρχαιολογικό χώρο το ΚΑΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 00:19

  Μετά από συνεδρίαση περίπου εννέα ωρών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχώρησε, με 15 ψήφους υπέρ και μία κατά, στην οριοθέτηση ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 300 στρεμμάτων στο Ελληνικό.

  Σημειώνεται πάντως ότι αν και η περιοχή που κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος, προς την πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης, είναι πολύ μικρότερη των αρχικών απαιτήσεων του ΚΑΣ εντούτοις η απόφαση φέρεται να εξακολουθεί να δημιουργεί πρόβλημα στο master plan του έργου καθώς αφορά και το σημείο όπου προβλεπόταν η δημιουργία mall και υψηλού επιπέδου κατοικιών. 

  To ΚΑΣ ένεκρινε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης, θέτοντας ως όρους την μη δόμηση στην κορυφή του λόφου Χασανίου, τον αρχαιολογικό χώρο Αγίου Κοσμά, στο αρχαίο λατομείο και τον ταφικό περίβολο που μεταφέρεται εντός του μητροπολιτικού πάρκου.  

  Καταρχήν ικανοποίηση της κυβέρνησης με την εξέλιξη στο ΚΑΣ

  Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο Ελληνικό εκφράζουν κυβερνητικές πηγές.

  Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου,  προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

  Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξήςΤην κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου πολύ μικρότερου τμήματος, σε σχέση με το αρχικά αναμενόμενο, εισηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η πρόεδρος του ΚΑΣ Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη κατά την αποψινή -εν εξελίξει-συνεδρίαση.

  Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου δύο σημείων, δηλαδή στις γραμμές του ΤΡΑΜ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ, κατά το παρελθόν πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές.

  Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε. 

  Μένει να φανεί εάν η συγκεκριμένη εισήγηση θα είναι αυτή που, εν τέλει, θα εγκρίνει το ΚΑΣ, το οποίο θα πρέπει, σήμερα, να ανάψει το πράσινο φως για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

  Νωρίτερα, σήμερα, φέρεται να υπήρξαν εισηγήσεις για την κήρυξη είτε του 1/3 της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου είτε για την οριοθέτηση τμήματος έως 700 στρεμμάτων.

  Ωστόσο, εάν κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος μεγάλο τμήμα της έκτασης, τότε το σχέδιο ανάπλασης θα τιναχθεί στον αέρα, καθώς, οι αρχαιολογικές εργασίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν επ' αόριστον.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020