Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιουλ-2017 10:30

  O κύβος ερρίφθη για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου

  O κύβος ερρίφθη για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:07

  Του Γ. Αγγέλη

  Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν και σήμερα, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Οι σχετικές διεργασίες έχουν ήδη αρχίσει στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ η διαδικασία της τιμολόγησης θα ακολουθήσει την αναγγελία έκδοσης. Σε ό,τι αφορά το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει μάλλον αύριο. 

  Υπό τη σκιά των προδημοσιεύσεων του νέου βιβλίου Βαρουφάκη, οι προετοιμασίες για την έκδοση ομολόγου έχουν ήδη δρομολογηθεί και τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις. 

  Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι σήμερα και μετά την αξιολόγηση των τελευταίων πληροφοριών από την πλευρά των συμβούλων και του ΟΔΔΗΧ επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες για τη δημιουργία των προϋποθέσεων της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου με επιτόκιο λίγο πάνω από το 4,5% - 4,6% (με αποδόσεις οι οποίες δεν θα ξεπερνούν το 4,75%). 

  Η διαδικασία προβλέπει την έκδοση ανακοίνωσης - πρόσκλησης που αφορά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά των primary dealers. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η πρόσκληση θα αφορά συνολικά την αντικατάσταση τίτλων λήξεως 2022 (πενταετές ομόλογο του 2014) με το νέο πενταετές ομόλογο ή θα περιλαμβάνει και κάποιο ποσό της έκδοσης που θα διατεθεί σε νέους επενδυτές. 

  Όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ στο Capital.gr, "γίνονται πολύ καλές προσπάθειες και η ανταπόκριση των αγορών εμφανίζεται ικανή να υποδεχθεί μία τέτοια έκδοση. Άλλωστε σε τέτοιες διάρκειες κάθε έκδοση με το "4” μπροστά (σ.σ. Με επιτόκιο πάνω από 4%) είναι κάτι που οι αγορές δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν και να μην υποδεχθούν θετικά. Αυτές οι προσδοκίες έχουν ενισχυθεί και από το γεγονός της βελτίωσης της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους από την S&P (σ.σ. Θετικό outlook) την περασμένη Παρασκευή...". Ανάλογου κλίματος είναι και οι εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων που συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με αυτούς ο συγκεκριμένος τίτλος έχει όλα τα εχέγγυα για να απορροφηθεί στο πολλαπλάσιο της έκδοσης στην παρούσα συγκυρία.

  Η τιμολόγηση του τίτλου θα γίνει την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη.

  Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι τόσο από πλευράς Ευρωζώνης, όσο και των αγορών υπάρχει ισχυρά θετική προσέγγιση στο εγχείρημα της έκδοσης, εν τούτοις η ανησυχία για το ενδεχόμενο αρνητικών απροόπτων παραμένει καθώς το πολιτικό κλίμα είναι τεταμένο και επιβαρύνεται από τη δημόσια δήλωση του διοικητή της ΤτΕ με την οποία είχε πρόσφατα εμφανισθεί έως και αρνητικός απέναντι στο εγχείρημα της εξόδου στις αγορές. 

  Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ πάντως υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις Ντράγκι μετά την τοποθέτηση Στουρνάρα, διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον για το εγχείρημα της εξόδου με το πενταετές ομόλογο και στο περιβάλλον αυτό έχουν κινηθεί οι σύμβουλοι του υπουργείου για την προώθηση της σχετικής έκδοσης. 

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μετά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης υπάρχει ένα σημαντικό "παράθυρο" που ευνοεί την κίνηση αυτή. 

  Και στην ίδια λογική θα ακολουθήσουν εκτός απροόπτου και οι επόμενες εκδόσεις, πάντα σε συνδυασμό με τις αξιολογήσεις στο πλαίσιο μίας στρατηγικής η οποία δεν στοχεύει στην αύξηση του χρέους αλλά στην ήπια αναδιάρθρωση σε συνδυασμό με την πορεία και την ολοκλήρωση του προγράμματος και την περαιτέρω ελάφρυνσή του μετά το 2018. 

  Άλλωστε όπως αναφέρεται αρμοδίως η "καθαρή" έξοδος στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να έχει προετοιμασθεί με μία σειρά εκδόσεων που θα επαναφέρουν στην κανονικότητα την καμπύλη επιτοκίων του κρατικού χρέους σε όλες τις διάρκειες και με επαρκή ρευστότητα. 

  Στις αγορές πάντως κανείς δεν έχει "ξεχάσει” την περιπέτεια του 2014 και τη διακοπή της ανάλογης διαδικασίας που είχε αρχίσει τον Απρίλιο για να διακοπεί στην συνέχεια μετά τον Σεπτέμβριο. 

  Και οι επιφυλάξεις αυτές παραμένουν "ζωντανές" στις συζητήσεις που γίνονται από πλευράς ΥΠΟΙΚ με τους primary dealers του κρατικού χρέους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ