Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Ιουλ-2017 00:01

  Γ. Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας γνώριζε εξαρχής τα πάντα

  Γ. Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας γνώριζε εξαρχής τα πάντα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:43

  Το παρασκήνιο του πρώτου εξαμήνου του 2015, που έκλεισε με το δημοψήφισμα του "Όχι" που έγινε "Ναι", περιέχει το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη "Adults in the room" (θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο στα ελληνικά). Αποσπάσματα των διαλόγων (τους οποίους κατέγραφε στο κινητό του ο πρώην ΥΠΟΙΚ) αλλά και του βιβλίου δημοσιεύουν σήμερα, Κυριακή, οι εφημερίδες "Πρώτο Θέμα", "Καθημερινή" και "Βήμα".

  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει το "άδειασμα" Τσίπρα σε έναν από τους βασικούς του συνεργάτες, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για τον οποίο δήλωσε: "Θα χαρώ πολύ να μην τον ξαναδώ ποτέ μπροστά μου". Επίσης, αναφέρεται στο  πώς ο πρωθυπουργός κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος κατά τον Βαρουφάκη ήταν ένας αποστάτης.

  Ο Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει το πώς η κυβέρνηση Τσίπρα χειρίστηκε, με άγνοια κινδύνου και σπασμωδικές ενέργειες τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές κατά το δραματικό πρώτο εξάμηνό της στην εξουσία. Ο Βαρουφάκης αποτυπώνει τον πραγματικό ρόλο καθενός από τα βασικά στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου. Κυρίως, όμως, ο πρώην ΥΠΟΙΚ πιστοποιεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε εξαρχής τα πάντα, για την απάτη του προγράμματος Θεσσαλονίκης, το εναλλακτικό σύστημα πληρωμών, το Plan X, το "ριφιφί στο Νομισματοκοπείο" κ.λπ.

  "Αν χρειαστεί, θα σύρω τον Στουρνάρα ουρλιάζοντας από την κεντρική τράπεζα"

  "Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως πρωθυπουργός είναι να απαιτήσω την παραίτηση του Στουρνάρα. Αν χρειαστεί, θα τον σύρω ουρλιάζοντας από την κεντρική τράπεζα". Με αυτή τη φράση ισχυρίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης ότι αντέδρασε ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε (Ιούνιος του 2014), όταν ο πρώτος του εξήγησε τα σχέδια στραγγαλισμού της επερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσε ότι εξυφαίνονταν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο επεισόδιο ήταν παρόντες, σύμφωνα με την αφήγηση, οι κ. Δραγασάκης, Σταθάκης, Τσακαλώτος και Παππάς, με τον τελευταίο μάλιστα να προτείνει "ακόμα πιο δραστικές λύσεις" για την περίπτωση Στουρνάρα σε σύγκριση με το ξέσπασμα του κ. Τσίπρα.

  "Γιάνη, πάμε να πάρουμε τα 16 δισ. της ΕΚΤ" 

  Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός μετά το κλείσιμο των τραπεζών φέρεται να του είπε για τα 16 δισ. ευρώ της ΕΚΤ: "Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;". Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι προσπάθησε να συγκρατήσει τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του πως δεν γινόταν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή. "Μα, Γιάνη, όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;". Με τον Γ. Βαρουφάκη να απαντά: "Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;" Με τον Φλαμπουράρη να παρεμβαίνει, λέγοντας: "Εχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε αυτά τα λεφτά". Ο Φλαμπουράρης είπε στον Λαφαζάνη ότι εκείνος και ο Αλέξης, αντίθετα από τον Βαρουφάκη, ήταν πεπεισμένοι ότι η κατάσταση δικαιολογούσε το να βάλουμε χέρι σε αυτά τα χρήματα, τα οποία εκείνη την περίοδο είχαν ξεμείνει σε κρατικά θησαυροφυλάκια. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι προσπάθησε να χαλιναγωγήσει την έξαψη των υπολοίπων, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα: "Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη δεν μπορούμε να κατάσχουμε τα λεφτά της ΕΚΤ. Εάν, όμως θέλουμε το Grexit, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο με αυτά τα λεφτά χωρίς να κατηγορηθούμε για κλοπή: να εθνικοποιήσουμε τα 16 δισ. ευρώ, να σφραγίσουμε τα χαρτονομίσματα με ειδική μελάνη ώστε να τα ακυρώσουμε και να πάψουν να αποτελούν ευρώ και να τα μετονομάσουμε σε 'νέες δραχμές", να τα βάλουμε σε ΑΤΜ και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν καινούργιο νόμισμα".

  Τσίπρας: "Προχώρα στο Plan X"

  Σε άλλο σημείο του βιβλίου του ο Βαρουφάκης περιγράφει πώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τού ζήτησε να προετοιμάσει το Plan X, δηλαδή την ελληνική πρόταση στο Plan Z που είχε παρουσιάσει ο Schaeuble για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

  "Γιάνη, θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που οι δανειστές μάς ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό", είπε ο Τσίπρας πριν τις εκλογές του 2015. Και ο Βαρουφάκης συναίνεσε λέγοντας: "Θα το κάνω, Αλέξη".

  Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, και με τις τράπεζες κλειστές, ο Βαρουφάκης παραδίδει στον Τσίπρα το Plan X. Καθώς του το έδινε, ο πρωθυπουργός τον ρώτησε: "Είναι κάτι εφικτό, που μπορεί να εφαρμοστεί;". Ο Βαρουφάκης τού απάντησε: "Διάβασέ το και κλάψε". Η μετάβαση στη νέα δραχμή θα ήταν τόσο επώδυνη ως του σημείου της εξόντωσης. "Καθώς ο Αλέξης βυθιζόταν στο κάθισμά του, υπενθύμισα ότι το Plan X υπήρχε όχι όμως για να το χρησιμοποιήσουμε. Εκτός αν ο Schaeuble κατάφερνε να επιβάλει τη βούλησή του στη Merkel".

  "Γιάνη, θα κάνουμε τα καλά παιδιά"

  Ο Βαρουφάκης περιγράφει πώς ο Αλέξης Τσίπρας αποπειράθηκε να τον πείσει να παραμείνει στην κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος ετοιμαζόταν να μετατρέψει το "Όχι" του δημοψηφίσματος σε "Ναι".

  "Η ιδέα ήταν να προχωρήσουμε με δύο τρόπους, έναν δημόσιο και έναν κρυφό. Δημόσια μπορούμε να προσεγγίσουμε τους δανειστές αλά δεξιά, με έναν ανασχηματισμό στην κυβέρνηση που θα μεταδίδει το μήνυμα πως τώρα είμαστε καλά παιδιά. Την ίδια στιγμή όμως μπορούμε να προετοιμάσουμε μια αντεπίθεση".

  "Μας συντρίβουν σε όλα τα μέτωπα"

  Δραματικό SMS Τσακαλώτου σε Βαρουφάκη, στις 2 Ιουνίου 2015. Η περιθωριοποίηση του Γιάνη είχε πια συντελεστεί και την Ελλάδα εκπροσωπούσε στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: "Γιάνη, μας συντρίβουν σε όλα τα μέτωπα".  

  Τσίπρας: Φοβάμαι ότι η μοίρα μας θα ήταν στο Γουδή

  Μετά το δημοψήφισμα και τη νίκη του "Όχι", ο πρωθυπουργός εκμυστηρεύτηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι πλέον "φοβόταν για νέο Γουδή" ή ακόμη και για πραξικόπημα.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διάλογοι στην τελευταία συνάντηση του υπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του δημοψηφίσματος:

  "Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα." Ο Βαρουφάκης διαφώνησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του Όχι". 

  "Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες -αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του". Ο Βαρουφάκης έκανε πως δεν καταλάβαινε και του πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να "κουρέψουν" τα ομόλογα SMP του Ντράγκι.

  "'Η ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι", είπε στον πρωθυπουργό. Κατόπιν ο Τσίπρας τού είπε: 

  "Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα... Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν."

  Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του: "Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε [...] Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό."

  Τι λέει για Τσίπρα, Σταθάκη, Χουλιαράκη, Δραγασάκη

  Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται στο βιβλίο του και στις εντυπώσεις του για τον Αλ. Τσίπρα, τον Γ. Σταθάκη, τον Γ. Χουλιαράκη, αλλά και τον Γ. Δραγασάκη.

  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μεταφέρει την πρώτη εντύπωση που αποκόμισε όταν γνώρισε τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. "Όταν τον γνώρισα, είπα στη Δανάη, "ευχάριστος τύπος, αλλά δεν έχει τα προσόντα". Ενώ προσθέτει πως του είχε τονίσει πολλάκις "αν θες να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να μάθεις αγγλικά".

  Ο κ. Βαρουφάκης επίσης γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει σε κάποιο χρονικό σημείο πως "θα χαρώ πολύ να μην ξαναδώ μπροστά μου τον Γιώργο Σταθάκη. Ασ' τον να εξαφανιστεί στα πίσω έδρανα της Βουλής". 

  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει τον Γιώργο Χουλιαράκη ως "αποστάτη" και "τον ιδανικό άνθρωπο για να υπογράψει την παράδοση μας στην Τρόικα". Μάλιστα ένα από τα περιστατικά που αναφέρει στο βιβλίο του ο Βαρουφάκης αφορά το έγγραφο με το οποίο ο ίδιος πρότεινε μεταρρυθμίσεις στην τρόικα τον Φεβρουάριο του 2015. Όπως ανακαλυψε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, το κείμενο-μετάβαση που είχε προτείνει ο Χουλιαράκης είχε συνταχθεί ιδιοχείρως από τον Declan Costello. "Ρώτησα τον Χουλιαράκη: Δεν θεώρησες πρέπον να μου το πεις; Να ενημερώσεις τον υπουργό σου. Καμία απάντηση. Με τον απολύτως χαρακτηριστικό του τρόπο ο Χουλιαράκης αγνόησε με εξοργιστική απάθεια τα ερωτήματα που του έθετα. Υπό κανονικές συνθήκες ο Χουλιαράκης θα έπρεπε να είχε απολυθεί επιτόπου. Η κανονικότητα όμως ήταν μια πολυτέλεια την οποία ουδέποτε συναπάντησα κατά τη διάρκεια της θητείας μου". 

  Όσον αφορά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο Βαρουφάκης καταγγέλλει κάτι εξαιρετικά σοβαρό: "Αντίθετα από εμένα, ο Δραγασάκης ήθελε να χάσουμε το δημοψήφισμα, έτσι ώστε να νομιμοποιήσουμε την αποδοχή των όρων της τρόικας".

  Πολιτική θύελλα από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη

  Το παρασκήνιο και το χάος που επικρατούσε στο κυβερνητικό επιτελείο κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του 2015, όπως παρουσιάζεται μέσα από το νέο βιβλίο του πρώην "τσάρου" της ελληνικής οικονομίας, έχει προκαλέσει "τσουνάμι" αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

  Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση της προαναγγέλλει εξεταστική επιτροπή κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα σχέδια της για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, μετά τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη-Λαφαζάνη. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επέμβαση της Δικαιοσύνης για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

  Από την πλευρά του και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, τόνισε πως πλέον είναι επιβεβλημένη η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Επίσης, ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατακεραυνώνει τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας πως "όσο δεν μιλάει το Μαξίμου, διά της σιωπής επιβεβαιώνει όσα λέει ο Βαρουφάκης". Ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως εξεταστική επιτροπή για τους χειρισμούς Βαρουφάκη θα γίνει.

  Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόταν σχέδιο Β. "Η δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα, για όσα αποκαλύπτει στην προδημοσίευση του βιβλίου του, το asset της πρώτης  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κ. Βαρουφάκης".

  Ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπροσωπώντας το Ποτάμι, επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός δεν δικαιούται να σιωπά. "Τον καλούμε να τοποθετηθεί και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλα αυτά τα τυχοδιωκτικά σενάρια που λέει ότι έχει καταγράψει ο πρώην κορυφαίος υπουργός του (το asset για τη χώρα, όπως τον αποκαλούσε)".

  Διαβάστε ακόμη: 

  Α. Λοβέρδος για Βαρουφάκη: Προετοίμαζαν για την Ελλάδα τη δυστυχία της Βενεζουέλας

  Γ. Μανιάτης: Οσμή πραξικοπήματος της ηγετικής ομάδας Α. Τσίπρα

  Ώρα Αποφάσεων: Να μη μετατραπούν οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη σε θερινό λαϊκό ανάγνωσμα

  ΣΥΡΙΖΑ σε Βαρουφάκη: Καλές πωλήσεις στο νέο σου βίπερ

  Ν. Φίλης: Έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πρότεινε μόνο ο Λαφαζάνης

  * Α. Γεωργιάδης για αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Δεν είναι κυβέρνηση, είναι συμμορία

  * Δ. Παπαδημούλης: Ο Βαρουφάκης αυτοπροβάλλεται

  * Το ΚΚΕ για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη

  * Χ. Θεοχάρης: Ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη

  * Αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Ο Τσίπρας είπε ότι αν χρειαστεί θα διώξει τον Στουρνάρα με κλωτσιές

  Λαφαζάνης: Λεφτά από τη Ρωσία προέβλεπε το εναλλακτικό σχέδιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ