Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Ιουν-2017 23:34

  Moody's: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε Caa2 από Caa3

  Moody's: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε Caa2 από Caa3
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε Caa2 από Caa3, προχώρησε η Moody's, αναθεωρώντας σε θετικό από σταθερό το outlook. 

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της χώρας είναι οι εξής: 

  Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και η αποδέσμευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες. Πέραν του γεγονότος ότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις επερχόμενες λήξεις χρέους, η Moody's θεωρεί ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για τη μελλοντική πορεία του προγράμματος, καθώς απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει ορισμένα σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα. Επίσης η δόση θα επιτρέψει την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, εισφέροντας ρευστότητα την οποία έχει μεγάλη ανάγκη η οικονομία. 

  Η Moody's θεωρεί επίσης ότι η πρόοδος που σημειώθηκε, δείχνει πώς μειώθηκε σε κάποιο βαθμό ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. "Παρότι τα γεγονότα του 2015 αποτυπώνουν την αστάθεια της ελληνικής πολιτικής σκηνής, η σημερινή πολιτική κατάσταση είναι πιο ήρεμη και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ευρεία μετατόπιση της υποστήριξης των πολιτών προς πολιτικά κόμματα τα οποία τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη".

  Οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές μετά τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016 αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στην αντιστροφή της τάσης της αναλογίας του ελληνικού δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ. Η κυβέρνηση κατέγραψε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ. 

  Όπως σημειώνει η Moody's, μέρος αυτής της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες, αλλά αντανακλά επίσης μία βελτίωση στην είσπραξη φόρων, η οποία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, θα έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα. Η Moody's αναμένει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το 2018 θα είναι μικρότερα, αλλά και πάλι αρκετά μεγάλα ώστε να διασφαλίσουν ότι η αναλογία του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται.

  Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η αναλογία δημόσιου χρέους θα σταθεροποιηθεί φέτος στο 179% του ΑΕΠ και θα μειωθεί από το 2018 και μετά, λόγω των συνεχιζόμενων σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων.

  Τα πρώιμα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας. "Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, η Moody's αναμένει να δει ανάπτυξη φέτος και την επόμενη χρονιά, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και σωρευτική απώλεια ΑΕΠ άνω του 27% από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα", αναφέρει.

  Για το θετικό outlook

  Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η απόφαση να οριστεί ως θετικό το outlook της αξιολόγησης Caa2, αντικατοπτρίζει την άποψη της Moody's, ότι βελτιώθηκαν οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.

  "Οι πιστωτές της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν περαιτέρω τους όρους των δανείων του EFSF, αν χρειαστεί, μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν λήγει το πρόγραμμα. Η πρόσθετη παράταση της αποπληρωμής των επίσημων πιστωτών θα βελτίωνε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος που κατέχουν οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους απευθύνονται οι αξιολογήσεις της Moody's", σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. 

  *Διαβάστε ακόμα:

  - Επικεφαλής οικονομικός αναλυτής Allianz: Ανάπτυξη στον ορίζοντα για την Ελλάδα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ