Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Μαϊ-2017 14:46

  Αξιωματούχος ΔΝΤ: Με έναν Έλληνα Μακρόν, θα μπαίναμε αμέσως στο ελληνικό πρόγραμμα

  Αξιωματούχος ΔΝΤ: Με έναν Έλληνα Μακρόν, θα μπαίναμε αμέσως στο ελληνικό πρόγραμμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:44

  Η μεγαλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα έλθουν τελικά σε συμφωνία για το χρέος, είναι οι προσεχείς προθεσμίες πληρωμών που θα τους αναγκάσουν να συμφωνήσουν, δήλωσε αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο CNBC.

  Και μπορεί να διαβλέπει συμφωνία με την Ελλάδα σε τρεις εβδομάδες, ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι θα χρειαστούν 20 χρόνια για να διορθωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ ως οικονομολόγος, όπως διευκρινίζει, "βλέπει" ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα στο μέλλον - κάτι που δεν μπορεί να πει και από τη θέση του ως αξιωματούχος του ΔΝΤ. Όσο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αξιωματούχος του Ταμείου αναφέρει χαρακτηριστικά: "Εάν είχαμε έναν Έλληνα Μακρόν, θα μπαίναμε αμέσως". 

  Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές και τα τεχνικά κλιμάκια από το ΔΝΤ δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες οικονομικές προβλέψεις - κάτι που είναι κλειδί για να καθοριστεί πώς θα γίνει πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

  Ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως και οι επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, έχουν επίσης καθυστερήσει τη διαδικασία. Αλλά σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ ο οποίος έχει γνώση των συνομιλιών, οι επερχόμενες πληρωμές του Ιουλίου για οφειλές της Ελλάδας προς τους πιστωτές, θα διασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε περίπου τρεις εβδομάδες.

  "Κάποιος πρέπει να δώσει κάτι. Υπάρχει εμπιστοσύνη πως θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες εξαιτίας της χρονικής πίεσης", δήλωσε ο αξιωματούχος στο CNBC. Επίσης, ένας αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των συνομιλιών, δήλωσε στο πρακτορείο ότι "είναι στόχος μας να καταλήξουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου".

  Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει περί τα 8 δισ. ευρώ στους πιστωτές της τον Ιούλιο και το τωρινό αδιέξοδο για το χρέος καθυστερεί περαιτέρω εκταμιεύσεις από το τωρινό πρόγραμμα διάσωσης.

  Χωρίς κεφάλαια, η Αθήνα θα δυσκολευτεί να πληρώσει τους πιστωτές της, ενδεχόμενο το οποίο θα καθιστούσε ακόμη χειρότερη την κατάσταση για την ελληνική οικονομία, με άμεσο αντίκτυπο στις αγορές και στο επενδυτικό κλίμα.

  Αν και ο αξιωματούχος του ΔΝΤ εμφανίζεται αισιόδοξος για μια συμφωνία για το χρέος, αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα σταματήσει να αποτελεί πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη. "Ας είμαστε ειλικρινείς, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να διορθωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα", δήλωσε.

  Αρκετοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια στο μέλλον, παρά το ότι βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από το 2010.

  "Ως οικονομολόγος θα συμφωνήσω, αλλά ως αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν μπορώ, δεν μπορούμε να πάμε στο συμβούλιό μας και να πούμε ότι δουλεύουμε σε ένα πρόγραμμα, και ότι θα υπάρξει και άλλο στο μέλλον", δήλωσε ο αξιωματούχος.

  Πρόσθεσε ακόμη ότι "το συμβούλιο θα πει να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην έχουμε άλλο ένα πρόγραμμα στο μέλλον", πρόσθεσε η πηγή.

  Έλληνας... Μακρόν;

  Το δημοσίευμα αναφέρεται στο θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας πως προκειμένου να μπει και επίσημα, χρειάζεται εγγύηση ότι υα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη. 

  Μάλιστα, ο αξιωματούχος δήλωσε ουσιαστικά πως εάν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα, υπήρχε ένας "Έλληνας Μακρόν", το Ταμείο θα συμφωνούσε να μπει στο πρόγραμμα αμέσως, παραπέμποντας στον στόχο του Γάλλο προέδρου για μια ευρεία μεταρρύθμιση της γαλλικής οικονομίας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ