Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Φεβ-2017 09:04

  Παγιώνεται το χάσμα Κυβέρνησης - ευρωζώνης - ΔΝΤ

  Παγιώνεται το χάσμα Κυβέρνησης - ευρωζώνης - ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:22

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το ΔΝΤ έκανε σαφές μέσα από μία "καταιγίδα" εκθέσεων την θέση του για μειώσεις αφορολογήτου/συντάξεων, αλλά και για παρεμβάσεις στο χρέος.

  Από την άλλη πλευρά η ευρωζώνη αρνείται νέα μέτρα στο χρέος αλλά ζητά επανεξέταση αφορολόγητου και συντάξεων ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα (σ.σ. αλλά επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες προτάσεις παρεμβάσεων) και ζητά αποφάσεις και για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος.

  Το παραπάνω "τρίπολο" σκιαγραφεί την τάση παγίωσης στο "χάσμα" μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης, της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

  Ο λόγος για ένα "χάσμα" που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μεγαλύτερο από αυτό που "αποτυπώθηκε" στις επίσημες ανακοινώσεις του ΔΝΤ.

  Φέρεται να έγινε ιδιαίτερα ξεκάθαρο στην "κεκλεισμένων των θυρών" Σύνοδο της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον, κατά την – ιδιαίτερα έντονη όπως περιγράφεται – συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

  EWG και πολιτικές συναντήσεις

  Πλέον, επιχειρείται μια νέα "απόπειρα" αύριο, στην προγραμματισμένη σύνοδο του EuroWorking Group η οποία υπό τον Τόμας Βίζερ θα κληθεί να βρει μία λύση για συμφωνία έως τις 20/2 που συνεδριάζει το Eurogroup, με πολύ χαμηλό πλέον τον πήχη προσδοκιών (σ.σ. τουλάχιστον για λύση σε αυτό το τεχνικό επίπεδο).  

  Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεδιπλώνεται και μία προσπάθεια "παρασκηνιακών" πρωτοβουλιών για πολιτικές επαφές "κορυφής" από τους κ.κ. Γιουνκέρ - Ντάισελμπλουμ.

  Την προσπάθεια μάλιστα προανήγγειλε χθες εμμέσως και ο Αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης αναφέροντας ότι ελπίζει σε πρωτοβουλίες των θεσμών ίσως και εντός της εβδομάδας για "διέξοδο εντός του Φεβρουαρίου".

  Τα μέτρα, το αφορολόγητο  και τα νέα σενάρια

  Η λύση όμως αυτή, θα πρέπει να περιλαμβάνει την "υποχώρηση" της Αθήνας στην λήψη – από τώρα – μέτρων στο πεδίο του ασφαλιστικού και του φορολογικού. Πληροφορίες  αναφέρουν ότι παρά την επίσημη θέση της ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα,  η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται και νέα σενάρια με επίκεντρο το αφορολόγητο, για να ανταποκριθεί στο "κάλεσμα" των δανειστών για συμφωνία σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

  Όπως έγραφε και το "Κεφάλαιο" του προηγούμενου Σαββάτου η κατάργηση των προσαυξήσεων στην έκπτωση δαπανών για οικογένεια/τέκνα (δηλαδή έκπτωση δαπάνης στα 1.900 ευρώ για όλους που θα φέρει έσοδα 65 εκατ ευρώ περίπου) ή εναλλακτικά η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7.273 ευρώ (δηλαδή μείωση της έκπτωσης δαπανών από τα 1.599 ευρώ για άγαμο) για να έρθουν πρόσθετα έσοδα 1 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία είναι δύο από τα – πολλά – σενάρια (και μεγαλύτερων) παρεμβάσεων στο αφορολόγητο όριο που έχουν ποσοτικοποιηθεί και μάλιστα με την "βούλα" εξωτερικών οργανισμών.

  Παρ' όλα αυτά, η "απόσταση" ανάμεσα στην πρόθεσή της Αθήνας και στις "απαιτήσεις" που προβάλλονται από κράτη – μέλη της ΕΕ και από το ΔΝΤ, παράλληλα με το "χάσμα" απόψεων για το χρέος, προκαλεί απαισιοδοξία σε "κέντρα" των θεσμών.

  Και έτσι, παραμένουν στο "κάδρο" και τα σενάρια για χρονοκαθυστέρηση ακόμη και για τον Απρίλιο – Μάιο, αλλά και τα σενάρια για "μικρή" συμφωνία που δεν λύνουν όμως το πρόβλημα του QE και της προσπάθειας ολοκλήρωσης των Μνημονίων το 2018.

   Η αντίδραση Τσακαλώτου – Στουρνάρα - Ψαλιδόπουλου
   
  Το ΔΝΤ επιμένει σε "βαθύτερες και ταχύτερες" μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στις τράπεζες, στο εργασιακό και όχι μόνο αποκαλύπτοντας μία "παγιωμένη" θέση για το ελληνικό ζήτημα μέσα από την "καταιγίδα" εκθέσεων και ανακοινώσεων των προηγούμενων ημερών.

  Η ελληνική θέση, μέσα από επίσημο τρόπο διατυπώθηκε επίσης "ξεκάθαρα" μέσα από τις επιστολές που συνοδεύουν τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ.

  Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για "παραπλανητική παρουσίαση" της μεταρρύθμισης προσπάθειας, για "οξύμωρη" θέση του ΔΝΤ, για "ανεπαρκείς ή παραπλανητικές ενδείξεις" στο μείγμα φόρων/δαπανών, ενώ αρνείται μείωση του αφορολόγητου. Η θέση του ΔΝΤ εγείρει πολλά ερωτήματα, "χάνει την ευκαιρία να είναι δίκαιη με την ιστορία" αναφέρει ο κεντρικός Τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας και κάνει λόγο για παραπλανητικές προβλέψεις διαψεύδοντας ότι υπάρχουν ανάγκες για νέα ανακεφαλαιοποίηση.

  Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο κ. Ψαλιδόπουλος απαντώντας την κριτική του ΔΝΤ περί λαθών ότι "κανείς δεν είναι άμοιρος ευθύνης".

  Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε "έκπληκτος" από τη "σκληρότητα" της έκθεσης του ΔΝΤ, αλλά απέκλεισε εκ νέου το "κούρεμα" χρέους και είπε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί περαιτέρω ελάφρυνση εάν χρειαστεί και εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να βαδίζει σε εποικοδομητικό δρόμο….

  Και την ίδια ώρα, ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Μάλοχ επανέλαβε την… θέση του. "Αυτή τη φορά, πρέπει να πω, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει μόνη της το ευρώ" υποστήριξε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων