Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Δεκ-2016 21:01

  "Βουτιά" στις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, παρά την "ανάκαμψη"

  "Βουτιά" στις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, παρά την "ανάκαμψη"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Πτώση, αντί για αύξηση έφερε, στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα η "ανάκαμψη" της ελληνικής οικονομίας κατά το γ΄ τρίμηνο του 2016.

  Με σημερινό δελτίο της για την πορεία του κόστους εργασίας στην Ε.Ε., η Εurostat αποκαλύπτει πως στην Ελλάδα το κόστος εργασίας ανά ώρα έπεσε κατά 3,1% το γ΄ τρίμηνο του 2016, την ίδια περίοδο - δηλαδή - που η ελληνική οικονομία "έτρεχε" με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 1,8%, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ.. Την ίδια περίοδο (γ΄ τρίμηνο 2016) στην Ευρωζώνη, η οικονομία "έτρεχε" με ρυθμούς μόλις 0,4%, το ωριαίο κόστος εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα αυξανόταν κατά 1,9%.

  Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είδαν στο διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2016 μειώσεις στις αποδοχές τους, αν και η οικονομία... μεγεθυνόταν. Αντίθετα, οι αποδοχές των εργαζομένων της Ευρωζώνης αυξανόταν, κατά μέσο όρο, με μεγαλύτερο ρυθμό από εκείνον που αυξανόταν το ΑΕΠ της.

  Μεγαλύτερη πτώση του ωριαίου κόστους εργασίας στο γ΄ τρίμηνο του 2016 στην Ελλάδα σημειώθηκε στις κατασκευές, έπειτα στις υπηρεσίες και τέλος στην Βιομηχανία. Συγκεκριμένα, το ωριαίο κόστος εργασίας μειώθηκε:

  - 5% στις κατασκευές

  - 3,3% στις υπηρεσίες

  - 2% στη βιομηχανία

  Η συνολική πτώση 3,1%, η οποία καταγράφηκε στο ωριαίο κόστος εργασίας στο γ΄ τρίμηνο του 2016 είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα τρίμηνα, αρχής γενομένης από το δ΄ τρίμηνο του 2015. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι κατά το προηγούμενο 12μηνο είχε σημειωθεί είτε οριακή ύφεση, είτε οριακή ανάπτυξη.

  Εντελώς αντίθετες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του ωριαίου κόστους εργασίας στο μη επιχειρηματικό τομέα της οικονομίας, ο οποίος κυριαρχείται από το Δημόσιο. Εκεί σημειώθηκε αύξηση 4,5% στο ωριαίο κόστος εργασίας το γ΄ τρίμηνο του 2016. Η μεγάλη αυτή αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας στον μη επιχειρηματικό τομέα της οικονομίας οδήγησε στην έστω και οριακή αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας συνολικά στην οικονομία στο γ΄ τρίμηνο του 2016 (0,5%). Ωστόσο, η αύξηση αυτή απέχει πολύ από την αύξηση που γνώρισε το ωριαίο κόστος εργασίας στο α΄ και β΄ τρίμηνο του 2016 (0,9% και 4,8% αντίστοιχα).

  Τα στοιχεία αυτά της Eurostat συμβαδίζουν με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το ΙΚΑ για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο του 2016. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν ότι το μέσο ημερομίσθιο των ασφαλισμένων του έπεσε κατά 2% τον Απρίλιο του 2016, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015. Επίσης, ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολούμενων έπεσε στα 396 ευρώ μικτά τον Απρίλιο του 2016, ενώ μέχρι και ένα μήνα πριν (δηλαδή το Μάρτιο του 2016), κυμαινόταν λίγο πάνω από τα 400 ευρώ. Παράλληλα, οι μερικώς απασχολούμενοι αποτελούν το 28,9% του συνόλου των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

  Ο μέσος μισθός των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση έπεσε στα 1.181 ευρώ, ενός ο μέσος μισθός όλων των εργαζομένων (με πλήρη και μερική απασχόληση) έπεσε στα 955 ευρώ μικτά.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Έσπασε το "φράγμα" των €400 για τους μισθούς της μερικής απασχόλησης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων