Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Οκτ-2016 21:14

  Πρώτα στη λίστα προς "κούρεμα" τα οικογενειακά επιδόματα

  Πρώτα στη λίστα προς "κούρεμα" τα οικογενειακά επιδόματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στο στόχαστρο της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει μπει σημαντική μερίδα των 716.975 δικαιούχων που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών τους, δηλώνοντας ετήσιο εισόδημα, το οποίο προσεγγίζει τα 45.000 ευρώ ετησίως.

  Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η έκθεση, την οποία έχει συντάξει - με βάση μνημονιακή ρήτρα - η Παγκόσμια Τράπεζα, με αντικείμενο την αναδιαμόρφωση του χάρτη των προνοιακών επιδομάτων, με στόχο την εξοικονόμηση 760 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από την 1.1.2017, "φωτογραφίζει" εκείνους τους οικογενειάρχες, οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα, δηλώνοντας εισόδημα κοντά στα 45.000 ευρώ ετησίως.

  Κύκλοι του υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως πράγματι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το επίδομα πολυτέκνου αντιστοιχεί στο ίδιο χρηματικό ποσό, τόσο για εκείνους οι οποίοι δηλώνουν 45.000 ευρώ, όσο και για εκείνους που δηλώνουν π.χ. 5.000 ευρώ και πως κυβερνητική πρόθεση είναι η ενίσχυση των πολυτεκνικών επιδομάτων των φτωχών οικογενειακών επιδομάτων έναντι εκείνων που παίρνουν το ίδιο επίδομα, δηλώνοντας μέχρι και 45.000 ευρώ.

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι αναφορές της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σε δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων με σχετικά υψηλά εισοδήματα, σε σχέση με άλλους δικαιούχους με πολύ χαμηλότερα, "τροφοδοτεί" πιέσεις στους δανειστές, όχι μόνο για αυστηροποίηση των μέχρι τώρα εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και στην εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των σχετικών επιδομάτων.

  Αν και οι πιέσεις αυτές διεφάνησαν, για άλλη μία φορά, και κατά την χθεσινή συνάντηση μεταξύ της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, κ. Θ. Φωτίου και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών, η συζήτηση δεν μπορούσε να προχωρήσει παραπέρα, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα όλα τα απαιτούμενα στατιστικά δεδομένα, τόσο για το πλήθος των δικαιούχων των επιδομάτων, όσο και για το ύψος των επιδομάτων που αυτοί λαμβάνουν.

  Η στατιστική αποτύπωση των στοιχείων αυτών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από πλευράς του υπ. Εργασίας, το νωρίτερο σε δέκα μέρες από σήμερα.

  Εκτινάχθηκε η δαπάνη για τα οικογενειακά επιδόματα

  Πέραν, όμως, της όποιας τελικής στατιστικής αποτύπωσης του συνόλου των δικαιούχων και των επιδομάτων που αυτοί λαμβάνουν, υπάρχουν ήδη ενδείξεις.

  Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΟΓΑ, ο οποίος διαχειρίζεται την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, κατά την καταβολή της 3ης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων στις 20 Οκτωβρίου, σημειώθηκε ρεκόρ δικαιούχων και έτσι, κρατικής δαπάνης από το 2013, μιας και 716.975 δικαιούχοι έλαβαν επιδόματα συνολικού ύψους 226 εκατ. ευρώ.

  Έτσι, η δυναμική, η οποία διαμορφώνεται για την κάλυψη της δαπάνης των οικογενειακών επιδομάτων, σε ετήσια βάση για το 2016, αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη συγκεκριμένη κατηγορία προνοιακών επιδομάτων και από δημοσιονομική άποψη πιο "ευάλωτη" σε περικοπές, παραδέχονται στελέχη του ΥΠΟΙΚ.

  Η "ακτινογραφία" των περικοπών

  Η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων για μερίδα των δικαιούχων τους αποτελεί την πρώτη "γραμμή άμυνας" του υπ. Εργασίας, ενάντια στις πιέσεις των δανειστών για μείωση του αφορολόγητου ή ακόμα και μείωση των συντάξεων (όπως ευθέως ζητά το ΔΝΤ), μιας και το Μνημόνιο προβλέπει ότι η εξοικονόμηση των αναγκαίων πόρων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης μπορεί να προέλθει, όχι μόνο από παρεμβάσεις στα προνοιακά επιδόματα, αλλά και στις φορο-ελαφρύνσεις (π.χ. μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, έναντι των 8.636 ευρώ που είναι σήμερα) και στο ασφαλιστικό.

  Έτσι, ένα από τα βασικά σενάρια, τα οποία ωριμάζουν στους κόλπους του υπ. Εργασίας, σε σχέση με τη χρηματοδότηση του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από το 2017, προβλέπει την άντληση:

  - 150 εκατ. ευρώ από το υπάρχον πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

  - 150-200 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία δίδονται σήμερα. Κυρίως απειλούνται τα οικογενειακά που παίρνουν οικογενειάρχες, όχι μόνο με εισόδημα που προσεγγίζει τα 45.000 ευρώ, αλλά και με χαμηλότερο εισόδημα εφ'όσον έχουν μεγάλη περιουσία.

  - 300 -350 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Άμυνας.

  Παράλληλα, δεν αποκλείονται περικοπές σε άλλα προνοιακά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, κατασκηνώσεων και διακοπών, τα οποία όμως θα μπορούσαν να αποφέρουν μικρές εξοικονομήσεις.

  Η βασική δομή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

  Το δε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο αναμένεται να ωφελήσει περίπου 700.000 άτομα σε 300.000-350.000 νοικοκυριά θα έχει, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας, δύο πυλώνες οι οποίοι θα αφορούν τους ίδιους δικαιούχους :

  1. την παροχή προπληρωμένης "κάρτας σίτισης" (όπως ισχύει και στο παρόν πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης) με κονδύλια 300-350 εκατ. ευρώ.

  2. την καταβολή επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό τους με κονδύλια 350-400 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, οι δικαιούχοι θα παίρνουν κατά μέσο όριο γύρω στα 400 ευρώ/μήνα. Τα 200 ευρώ εξ αυτών, θα τα παίρνουν μέσω της προπληρωμένης "κάρτας σίτισης" και τα άλλα 200 ευρώ, μέσω του τραπεζικού λογαριασμού τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ