Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Απρ-2016 19:00

  "Ζητούν μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:16

  Εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο "αγκάθι" για το κλείσιμο της συμφωνίας κυβέρνησης-θεσμών σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, και αυτό δεν είναι άλλο από τις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος από τη σημερινή συνάντησή του με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος: "Οι θεσμοί μάς ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις από εκείνες που είμαστε διατεθειμένοι να τους δώσουμε". Ο ίδιος τόνισε ότι έχουν "κλειδώσει" τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις και είναι καλύτερα από εκείνα που δημοσιεύτηκαν σήμερα στον Τύπο.

  Ο ίδιος δήλωσε πως θα έχει και αύριο συνάντηση με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών (σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μπορεί να υπάρξει συνάντηση και τη Δευτέρα).  

  Κυβερνητικές πηγές του Capital.gr ανέφεραν πως είναι πολιτική απόφαση να μη θιγούν οι συντάξεις κάτω από τα 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Υπενθυμίζεται ότι το δίχτυ ασφαλείας που είχε αρχικά θέσει η κυβέρνηση, κάτω από το οποίο δεν θα επέτρεπε μειώσεις, ήταν τα 1.400 ευρώ. Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, κύκλοι του υπ. Εργασίας ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά διεκδικεί τα 700 εκατ. που πρέπει να εξοικονομηθούν από την επικουρική ασφάλιση και να προέλθουν από μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις (300 εκατ. ευρώ), αύξηση εισφορών (250-300 εκατ. ευρώ) και αξιοποίηση περιουσίας.   

  Οι ίδιες πήγες αναφέρουν πως, προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει την άμεση εφαρμογή των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, προτείνει την άμεση εισαγωγή της εθνικής σύνταξης των 345-384 ευρώ (με 15 και 20 χρόνια ασφάλισης αντίστοιχα) και στους νυν συνταξιούχους. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να μειωθεί η ετήσια κρατική χρηματοδότηση για τις συντάξεις από τα 13,8-14 δισ. ευρώ, στα 12,5 δισ. ευρώ.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ