Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαρ-2016 08:21

  Tα προνοιακά επιδόματα δυσχεραίνουν τη συμφωνία για το Ασφαλιστικό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Tα προνοιακά επιδόματα δυσχεραίνουν τη συμφωνία για το Ασφαλιστικό

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Την εξαίρεση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) από την εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη ζητά το Υπ. Εργασίας προκειμένου να μειώσει το εύρος των παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό.

  Η ετήσια κρατική δαπάνη για το ΕΚΑΣ ανέρχεται σε τουλάχιστον 700-800 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας κατά 5-6% την κρατική χρηματοδότηση για συντάξεις.

  Έτσι αν αφαιρούταν από την ετήσια κρατική συνταξιοδοτική χρηματοδότηση η δαπάνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για το ΕΚΑΣ,  θα μειωνόταν ανάλογα και το εύρος των μειώσεων που θα απαιτούνταν στην εν λόγω κρατική χρηματοδότηση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Υπ. Εργασίας. Υπενθυμίζεται πως η μνημονιακή συμφωνία του Αυγούστου του 2015 προβλέπει εξοικονόμηση 1,25% (ή 1,8 δισ. ευρώ) από το συνταξιοδοτικό το 2015-16, η οποία μεταφράζεται σε αντίστοιχη μείωση της κρατικής δαπάνης για συντάξεις.

  Ωστόσο, οι θεσμοί συμπεριελάμβαναν και το ΕΚΑΣ στη συνταξιοδοτική δαπάνη, για αυτό  -μεταξύ άλλων - και το μνημόνιο προέβλεπε σταδιακή κατάργηση του εν λόγω προνοιακό επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων έως το 2019. Η κατάργηση του, μάλιστα, έπρεπε να ξεκινήσει από φέτος το Μάρτιο, καθώς το 20% των σημερινών δικαιούχων του έπρεπε να το χάσει. Από την απώλεια αυτή θα έπρεπε να εξοικονομηθούν 223 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016. Η εξοικονόμηση αυτή είχε συμπεριληφθεί και στο πακέτο των παρεμβάσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό για φέτος. Αν γινόταν δεκτή η εξαίρεση του ΕΚΑΣ από την εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη και κατ΄ επέκταση από το πακέτο των παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό, τότε το πακέτο αυτό μπορεί φέτος να έπεφτε στα 1,6 δις. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρω.
   
  Εις σάρκαν … μίαν ΕΤΕΑ και Ταμεία Πρόνοιας
  Την ίδια στιγμή που το Υπ. Εργασίας επιχειρεί να εξαιρέσει το προνοιακό ΕΚΑΣ από την εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη –όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες-, εξετάζει να συγχωνεύσει τα Ταμεία Πρόνοιας που δίδουν εφάπαξ με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

  Υπενθυμίζεται πως το αρχικό ασφαλιστικό προσχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε τη συγχώνευση των Ταμείων Πρόνοιας (ΤΠΔΥ, ΤΑΠΙΤ) στο νέο υπερ –ταμείο κύριας ασφάλισης, δηλαδή στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

  Ωστόσο αυτή η πρόταση έχει πλέον αναθεωρηθεί. Έτσι στον ΕΦΚΑ αναμένεται να συγχωνευτούν μόνο το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και εν μέρει το ΕΤΑΑ, ενώ ανοιχτό παραμένει τι θα γίνει με τον ΟΓΑ.

  Υπενθυμίζεται πως τόσο στο ΕΤΕΑ, όσο και στα Ταμεία Πρόνοιας πρέπει να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ήδη εξετάζεται η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 20-25%, με πιθανή παράλληλη αύξηση 0,5%-1% στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης  και η μείωση των εφάπαξ κατά 20%. Από τις μειώσεις αυτές θα προκύψει εξοικονόμηση 750-800 εκατ. ευρώ φέτος (600 εκατ. ευρώ από τις παρεμβάσεις στο ΕΤΕΑ και 150 -200 εκατ. ευρώ από τις παρεμβάσεις στα Ταμεία των εφάπαξ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων