Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Μαρ-2016 18:15

  Έρχονται διασταυρώσεις για εισοδήματα Ελλήνων στην ΕΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διατάξεις για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και η συζήτηση του ολοκληρώθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

  Όπως σημειώνει το ΥΠΟΙΚ σε σχετική ανακοίνωση, οι διατάξεις για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αποτελούν σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής και θα συμβάλουν στην αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων. Επιπλέον, η συνεκτική και ολοκληρωμένη προσέγγιση αναφορικά με την  αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η ευθυγράμμιση του πεδίου εφαρμογής της με τις διεθνείς εξελίξεις, θα συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση του κόστους και του διοικητικού βάρους για τις φορολογικές διοικήσεις και τους οικονομικούς φορείς. Με τη νέα Οδηγία επεκτείνεται το πεδίο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, αφού τα κράτη μέλη εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου (π.χ. εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εισόδημα από ακίνητη περιουσία κ.λπ.), θα ανταλλάσσουν και  πληροφορίες αναφορικά με Δηλωτέο Λογαριασμό, για τα φορολογικά έτη από το 2016 και εξής. Η μέγιστη περίοδος διατήρησης των πληροφοριών από τους υπεύθυνους επεξεργασίας των πληροφοριών ταυτίζεται με τις διατάξεις περί παραγραφής, όπως αυτές ορίζονται στην εθνική φορολογική νομοθεσία.

  Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατατέθηκαν και οι τροπολογίες:
  - Για την επίλυση θεμάτων σχετικά με το leasing αυτοκινήτων,
  - Για την παράταση προθεσμιών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

  Τις διατάξεις, αλλά και τις τροπολογίες, του σχεδίου νόμου ψήφισαν θετικά εκπρόσωποι της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων