Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Μαρ-2016 08:14

  Με Ολλανδό "επόπτη" ανοίγει το Εργασιακό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Σε ολλανδικά "χέρια" περνά η προεδρία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την οποία έχει συστήσει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την διαπραγμάτευση για το νέο Εργασιακό.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, επικεφαλής της εν λόγω 7μελούς Επιτροπής θα είναι ο Ολλανδός οικονομολόγος κος. Γιαν Βαν Ουρς (Jan Van Ours).

  Εξάλλου πέντε από τα άλλα έξι μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα προέρχονται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, τον ΕΣΜ, το ΔΝΤ και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO). Mόνο ένα μέλος εξ αυτών θα είναι Έλληνας και συγκεκριμένα ο κ. Ιωάννης Κουκιάδης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

  Η πρώτη συνάντηση, μάλιστα, της εν λόγω επιτροπής στις 6 Απριλίου ενδέχεται να γίνει στην Ολλανδία –για "πρακτικούς λόγους", όπως αναφέρεται από κυβερνητικούς κύκλους- και όχι στην Ελλάδα.
   
  Τι προβλέπει το Μνημόνιο για το νέο Εργασιακό

  Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ατζέντα της συνάντησης, μιας και δεν πρέπει να θεωρείται "εντελώς δεδομένη" (όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι στο Capital.gr) ότι θα πραγματοποιηθεί στην προαναφερθείσα ημερομηνία λόγω της έναρξης της –πιθανόν- τελικής διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό και τα άλλα μέτωπα στις 4 Απριλίου.

  Μόνο το γενικό περίγραμμα των καθηκόντων της έχει διαμορφωθεί καθώς, σύμφωνα με όσα προβλέπει η μνημονιακή συμφωνία του Αυγούστου του 2015, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων –η οποία έπρεπε να είχε συσταθεί από τον... Οκτώβριο του 2015- έχει στόχο την "επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης (σ.σ.συνδικαλιστικό νόμο) και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο".

  Στη συμφωνία επίσης αναφέρεται πως  "μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ".

  Οι… "ευθυγραμμίσεις" αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από τον Δεκέμβριο του 2015 βάσει Μνημονίου, κάτι το οποίο δεν έγινε λόγω της εξαιρετικά αργής διαπραγμάτευσης για το νέο Ασφαλιστικό (σ.σ. υπενθυμίζεται πως στις 4 Ιανουαρίου 2016 δημοσιοποιήθηκε το ασφαλιστικό προσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ το Μνημόνιο προέβλεπε θέσπισή τους έως τον Οκτώβριο του 2015).

  Έτσι η κυβέρνηση τοποθετεί πλέον το νέο Εργασιακό για το Μάιο του 2016, μιας και αποτελεί μέρος της 2ης αξιολόγησης –με τον όρο βέβαια πως θα έχει τελειώσει νωρίτερα (πχ μέσα Απριλίου) η 1η αξιολόγηση που στο επίκεντρο της έχει το νέο Ασφαλιστικό.
   
  Στα "μαχαίρια" Υπ. Εργασίας – ΓΣΕΕ για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση

  Την ίδια στιγμή που ξεκινά δειλά-δειλά η διαπραγμάτευση για το νέο Εργασιακό μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, ανοιχτή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και ΓΣΕΕ σε σχέση με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

  Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι η μετενέργεια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης λήγει στις 31 Μαρτίου 2016 (δηλ. τρεις μέρες από σήμερα) ενώ το Υπ. Εργασίας υποστηρίζει ότι η εν λόγω Σύμβαση αντέχει μέχρι 30 Ιουνίου.

  Το Υπ. Εργασίας μάλιστα άφησε αρνητικά υπονοούμενα για το γεγονός ότι το πρόσφατο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ ήταν "πολυτελές" και πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

  Απαντώντας η ΓΣΕΕ κατηγόρησε το Υπ. Εργασίας ότι  κάνει "γελιότατους υπαινιγμούς" και υπενθυμίζει παλιότερες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τους οποίες "το πρώτο σ/ν της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ