Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Δεκ-2015 16:43

  "Πόρτα" ΟΚΕ στο σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τα χέρια... ψηλά σηκώνει η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή σε σχέση με το σχέδιο που της παρουσίασε ο Υπ. Εργασίας. κ. Γιώργος Κατρούγκαλος για το νέο Ασφαλιστικό.

  Και αυτό λόγω των γενικοτήτων και ασαφειών που αυτό περιλαμβάνει σε όλα τα επίπεδα του.

  Χαρακτηριστικά στο κείμενο που δημοσίευσε σήμερα η ΟΚΕ για το σχέδιο Κατρούγκαλου περιγράφει πως:

  1. "θα πρέπει να διευκρινισθεί ποια είναι η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και πώς αυτή θα επιτευχθεί, ενώ παράλληλα θα προστατεύονται οι συντάξεις από νέες μειώσεις όπως αναφέρεται στο κείμενο".

  2. "Η δέσμευση για αποφυγή νέων οριζόντων μειώσεων προφανώς σημαίνει ότι θα γίνουν στοχοποιημένες μειώσεις για τις οποίες όμως δεν παρέχεται καμία ένδειξη ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν".

  3. Η αξιολόγηση της πρότασης περί ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων "προϋποθέτει, πρώτον, τον προσδιορισμό αυτού του τρόπου και δεύτερον, διευκρίνιση για το εάν αυτή πρόταση θα αφορά και τους ήδη συνταξιούχους (κάτι που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα πολλάκις θιγέντα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα) ή αυτούς που βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι οι μέχρι τώρα αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της τελευταίας εξαετίας αφορούσαν μόνο όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μετά την 1.1.2015 (και μετά τις αλλαγές του Αυγούστου του 2015 αφορούν και όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1.9.2015) και μόνο για το τμήμα της σύνταξης που αφορά το χρόνο ασφάλισης από 1.1.2011 και μετά.

  4. "Δε διευκρινίζεται το ζήτημα της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και ειδικότερα, του ύψους της συμμετοχής του πέραν της καταβολής της εθνικής σύνταξης, μολονότι διευκρινίζεται ότι η κρατική εγγύηση αφορά τόσο την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση.

  5. "Αναφέρεται ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος των επικουρικών συντάξεων αντικαθίσταται από τη ρήτρα βιωσιμότητας αλλά δεν παρέχονται περισσότερες διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενο αυτής της ρήτρας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  ΟΚΕ (399 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ