Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 10-Νοε-2015 07:55

    "Μεγάλο παζάρι" για τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Βασίλη Γεώργα

    Με στόχο μια συμβιβαστική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή κινείται πλέον η κυβέρνηση στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και ενώ η αμέσως επόμενη σελίδα που θα γυρίσει στο βιβλίο των κόκκινων δανείων είναι αυτή που αφορά στο μεγάλο διακύβευμα της ενεργητικής διαχείρισης των επιχειρηματικών οφειλών.

    Όπως κατέστη σαφές στο χθεσινό Eurogroup, η εκκρεμότητα της νομοθετικής διευθέτησης των πλειστηριασμών, είναι άμεσα συνδεδεμένη τόσο με την εκταμίευση της δόσης των 2 δις. ευρώ όσο κυρίως με την άμεση αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  

    Όλα δείχνουν ότι καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να τραβήξει στα άκρα το σχοινί εν μέσω ανακεφαλαιοποίησης, αλλά αντίθετα προετοιμάζεται το έδαφος για αμοιβαίες υποχωρήσεις που εντούτοις θα φέρουν τα κριτήρια προστασίας στο σημείο αφετηρίας: δηλαδή θα περιορίζουν την απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών στα "ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα" όπως σαφώς ορίζει το μνημόνιο του Ιουλίου ("ευάλωτοι δανειολήπτες"),  όπως επαναλαμβάνουν με επιμονή οι εκπρόσωποι των δανειστών, αλλά και όπως ξεκάθαρα αναφέρει και η πρόσφατη (Σάββατο) απόφαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας φαίνεται πως χτίζονται τα απαραίτητα περιθώρια ευελιξίας από το κόμμα προς την κυβέρνηση για συμβιβασμό.

    Το παρασκήνιο για τα κριτήρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς που απελευθερώνονται επί της ουσίας από το 2016, είναι πλούσιο τα τελευταία 24ωρα. Στη συζήτηση φέρεται να παρενέβησαν κατά το χθεσινό Eurogroup οι Γάλλοι με συμβιβαστική πρόταση που κατά πληροφορίες δημιουργεί δίχτυ προστασίας για το 55%-60% των δανειοληπτών, την ίδια ώρα που στο παζάρι "αντιπροτάσεων" έχουν μπει πλέον και παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, με τους τελευταίους να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την αναμπουμπούλα και να ασκούν επιρροή ένθεν κακείθεν ακόμη και για σταδιακό ξήλωμα των μέτρων προστασίας που παρέχει ο νόμος Κατσέλη. Στο πλαίσιο τέτοιων παρεμβάσεων φαίνεται να εντάσσονται προτάσεις για εξαίρεση της προστασίας που θα παρέχεται προς τους νέους δανειολήπτες από το 2016 και μετά.

    Επισήμως, πάντως, η κυβέρνηση επέμενε και χθες το βράδυ στον απόηχο του Eurogroup μέσω συνεργατών του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, ότι δεν έχει μετακινηθεί από τις αρχικές θέσεις της. Ήτοι την προστασία από πλειστηριασμούς όσων προσφεύγουν στο νόμο Κατσέλη και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 32.000-35.000 ευρώ, αντικειμενική αξία κατοικίας από 200.000 (άγαμος) μέχρι 325.000 ευρώ (πενταμελής οικογένεια) και ανώτατο όριο οφειλών σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες μέχρι 200.000 ευρώ. πλεισΆλλες πληροφορίες, ωστόσο, υποστήριζαν πως έχουν γίνει επιμέρους υποχωρήσεις ώστε το όριο της αντικειμενικής αξίας να μειωθεί στις 180.000 ευρώ και τα εισοδηματικά κριτήρια προς τις 25.000 ευρώ, χωρίς πάντως αυτές να επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές.

    Τις ελληνικές θέσεις για τους πλειστηριασμούς πρόκειται να υποστηρίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στο περιθώριο της νέας Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις 11-12 Νοεμβρίου, με την κυβέρνηση να συσχετίζει έστω και εμμέσως το θέμα των πλειστηριασμών κατοικιών στην Ελλάδα, με το πρόβλημα των προσφύγων.  

    Οι ίδιες πηγές επέμεναν δε, ότι με εξαίρεση τις διαφορές στα όρια, υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς όπως λ.χ για την δημιουργία της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου (σ.σ θα έχει πλήρη πρόσβαση στις δανειακές συμβάσεις και την οικονομική κατάσταση των),  τα ανά την Ελλάδα Γραφεία Ενημέρωσης δανειοληπτών και το επάγγελμα του "διαχειριστή πτώχευσης", συναρτώντας την απόφαση για την τελική συμφωνία με το ευρύτερο πλαίσιο διαχείρισης που έχει προτείνει η κυβέρνηση, και όχι στενά με τα αριθμητικά κριτήρια. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ