16:39 23/01
Βρετανία: Παραδοχή BoE ότι υποτίμησε το μέγεθος της πληθωριστικής κρίσης
Δεν κατάφερε να εκτιμήσει σωστά τις δευτερογενείς επιπτώσεις του πληθωρισμού μετά το ενεργειακό σοκ του 2022.
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% κράτησε το επιτόκιο της η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την κεντρική τράπεζα να εμφανίζεται πιο επιφυλακτική όσον αφορά την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της, ανακοινώνοντας ότι περιμένει η οικονομία να αναπτυχθεί κατά 2,7% φέτος και 2,5% το επόμενο έτος, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 2,8% το 2015 και 2,6% το 2016.
Την ίδια στιγμή η τράπεζα περιμένει ο πληθωρισμός να αυξηθεί στον στόχο του 2% προς τα τέλη του 2017.
Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 8-1 με τον Ian McCafferty να διαφοροποιείται ψηφίζοντας υπέρ της αύξησης.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε ταυτόχρονα το μέγεθος του χαρτοφυλακίου ομολόγων στις 375 δισ. στερλίνες.
Οι νέες προβλέψεις των αναλυτών αναζωπύρωσαν τις εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα θα καθυστερήσει να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής προκειμένου να βεβαιωθεί για τις αντοχές της βρετανικές οικονομίας.
Η λίρα υποχωρεί 0,6% στις 71,06 πένες ανά ευρώ.