Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Σεπ-2015 10:05

  Αρχίζει η μεγάλη μάχη για τα μέτρα των 7 δισ. ευρώ

  Αρχίζει η μεγάλη μάχη για τα μέτρα των 7 δισ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η χρονοκαθυστέρηση που προκάλεσαν οι εκλογές συνεχίζεται, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρχίσει το νομοθετικό έργο αν προηγουμένως δεν λάβει (στις 7 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί) την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αυξάνεται έτσι, ακόμη περισσότερο, ο βαθμός δυσκολίας  της πρώτης αξιολόγησης η οποία με την ολοκλήρωσή της θα πρέπει να οδηγήσει στους μεγάλους στόχους που ανέδειξε χθες από τις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: των παρεμβάσεων στο χρέος και της κεφαλαιακής στήριξης των τραπεζών.

  Οι δανειστές περιμένουν -πριν αξιολογήσουν- έργο εφαρμογής του μνημονίου. Και το έργο περιλαμβάνει πολλές και επώδυνες παρεμβάσεις που θα ενταχθούν σε  διαδοχικά πακέτα – εφαρμοστικούς, αλλά και προϋπολογισμών με κορωνίδα το μεσοπρόθεσμο των 7 δισ. ευρώ περίπου.

  Χθες, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος πιστοποίησε τη χρονοκαθυστέρηση. Μιλώντας στους FT τοποθέτησε την 1η αξιολόγηση προς το τέλος Νοεμβρίου.

  Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα  τεχνικά κλιμάκια σχεδιάζουν την κάθοδό τους στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες για να διαπραγματευθούν τα "θολά σημεία" της συμφωνίας (παροχή τεχνικής βοήθειας, κατανομή υποδόσεων, ΦΠΑ, ΔΕΗ, εργασιακό, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια κλπ) αλλά και για να "επιβλέψουν" την οικονομική κατάσταση της χώρας και την εφαρμογή του μνημονίου.

  Το νέο  πακέτο

  Η κυβέρνηση, θα πρέπει όμως όχι μόνο να επιτύχει την εφαρμογή του μνημονίου και να βρει ισοδύναμα για μέτρα με τα οποία διαφωνεί  (όπως ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση), αλλά και να ανασχέσει το νέο πακέτο μέτρων που προβλέπεται  ρητά στην συμφωνία.

  Θα πρέπει να διαχειριστεί το σκόπελο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2015 που δεσμεύθηκε να καταθέσει αν υπάρχουν αποκλίσεις μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 (βάση συντάγματος κατατίθεται στη Βουλή στις 5 Οκτωβρίου την ίδια ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup για την Ελλάδα αλλά και ξεκινά η ανάγνωση των Προγραμματικών στη Βουλή).

  Θα πρέπει να φέρει λίγες ημέρες μετά -περί τα μέσα Οκτωβρίου με βάση τον αρχικό προγραμματισμό- και το Μεσοπρόθεσμο 2016-2019. Ωστόσο, όπως αναγράφεται ρητά σε επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου που έχει δημοσιεύσει η Εφημερίδα Κεφάλαιο της 12ης Σεπτεμβρίου, το Μεσοπρόθεμο θα πρέπει να διασφαλίζει "εξοικονομήσεις" 6,9 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν θα λάβει νέα μέτρα και τους θεσμούς να έρχονται στην Αθήνα για να συλλέξουν αποδείξεις και στοιχεία. 

  Στην "Απόφαση του Συμβουλίου με την οποία ειδοποιείται η Ελλάδα να λάβει τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος", αναφέρεται ότι "ο προϋπολογισμός για το 2016 που θα εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελεί τμήμα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016 με 2019, με σκοπό να αποφέρει μια σημαντική και εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή  φέρνοντας εξοικονομήσεις αξίας πάνω από 6.900 εκατομμυρίων ευρώ, περί το 4% του ΑΕΠ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων