Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2015 16:05

  Eurogroup: Έγινε το πρώτο βήμα για το τρίτο δάνειο

  Eurogroup: Έγινε το πρώτο βήμα για το τρίτο δάνειο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το πρώτο βήμα για το τρίτο δάνειο  έγινε σήμερα κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Εγκρίθηκε  "επί της αρχής" το 3ετές δάνειο του ESM που ζήτησε η Ελλάδα, και  δόθηκε εντολή  προς τους θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU).

  Ουσιαστικά έλαβε χώρα το πρώτο βήμα που όριζε η  απόφαση της Συνόδου κορυφής της Δευτέρας, ότι αν ψηφιστούν τα 1α προαπαιτημένα και η απόφαση από τη Βουλή, τότε οι ΥΠΟΙΚ θα δώσουν το πράσινο φως για έναρξη διαβουλεύσεων για το νέο δάνειο/πρόγραμμα.

  Πλέον η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει τις υπόλοιπες δεσμεύσεις που προβλέπει το κείμενο  της συνόδου νε πρώτο βήμα το  2ο πακέτο από προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφισθεί στις 22/7 και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα  για να οδηγηθεί στην τελική συμφωνία

  Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα:

  Το Eurogroup καλωσορίζει την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων του συνόλου των δεσμεύσεων που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.

  Βάσει της θετικής αξιολόγησης των Θεσμών, η οποία κατέληξε ότι οι αρχές έχουν εφαρμόσει την πρώτη δέσμη των τεσσάρων μέτρων εγκαίρως και με συνολικά ικανοποιητικό τρόπο και ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης έχει περιληφθεί στον πρόλογο του εφαρμοστικού νόμου που υιοθετήθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, καταλήξαμε σήμερα στην απόφαση να χορηγήσουμε επί της αρχής μία 3ετή στήριξη σταθερότητας από τον ESM στην Ελλάδα, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των σχετικών εθνικών διαδικασιών.

  Με την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την επίσημη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας, οι Θεσμοί θα επιφορτιστούν με το έργο της ταχείας διαπραγμάτευσης ενός Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding - MoU), περιγράφοντας αναλυτικά τους όρους πολιτικής που θα συνοδεύουν την οικονομική συνδρομή.

  Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν ταχέως τη δεύτερη δέσμη μέτρων έως τις 22 Ιουλίου , όπως προβλέπεται στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης και να επικαιροποιήσουν τη νομοθεσία που σχετίζεται με την πρώτη δέσμη μέτρων για να συνάδει με τις συστάσεις που έγιναν από τους Θεσμούς στην έκθεση συμμόρφωσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων