Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 06-Ιουλ-2015 12:36

    Βερολίνο: Βάση για ενδεχόμενη συμφωνία η Συνθήκη του ESM

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    TEΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:03

    "Βάση για οποιαδήποτε συμφωνία αποτελεί η συνθήκη του ESM. Μόνο πάνω σε αυτή τη βάση είναι δυνατή η βοήθεια για την Ελλάδα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ και τόνισε ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι είναι σε ισχύ η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις 30 Ιουνίου.

    "Δεν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που μπορεί να ερμηνευθεί ελεύθερα. Η Συνθήκη προβλέπει σαφώς ότι οποιαδήποτε βοήθεια είναι συνδεδεμένη με αντιπαροχές. Το να αποκλίνεις από αυτή την αρχή, δεν είναι νομικά δυνατό", σημείωσε ο κ. Γιέγκερ και, αναφερόμενος στην επιστολή της 30ής Ιουνίου εξήγησε: "Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεράνουμε ότι τέτοιο αίτημα δεν υπάρχει. Και τουλάχιστον όχι κάποιο που να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις της Συνθήκης του ESM".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης και τη θέση του για την ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιέγκερ ανέφερε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να ελέγχει τη χρηματοδοτική ανάγκη της χώρας και να βγάζει τα συμπεράσματα για την βιωσιμότητα του χρέους. "Υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι το κούρεμα χρέους, το οποίο αποτελεί το κλασικό εργαλείο του ΔΝΤ, άρα δεν μας εκπλήσσει που το ΔΝΤ αναφέρεται σε αυτό. Στην Ευρώπη, όμως, επιλέξαμε, σε συνεννόηση, τον άλλο δρόμο, μέσω προγραμμάτων βοήθειας και μεταρρυθμίσεων, να δημιουργηθεί το περιβάλλον και η βάση η οποία θα καταστήσει δυνατή τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτός ο δρόμος έχει λειτουργήσει καλά, με εξαίρεση την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγουμε από αυτή τη γενική μας φιλοσοφία και με αυτήν θα πάμε και στις συνομιλίες. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση, με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αυτή τη βάση τής έως τώρα συνεργασίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας. Πρέπει να συζητήσουμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε καν να συνεχίσουμε να συζητούμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι δεν υπάρχει σε αυτό το θέμα διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ και του Eurogroup.

    "Στην Ευρώπη επιλέξαμε τον άλλο δρόμο. Μέχρι τις 30 Ιουνίου ήταν στο πλαίσιο του EFSF, τώρα στο πλαίσιο του ESM, που προβλέπει τη σύνδεση με όρους. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή προσέγγιση, την οποία επεξεργαστήκαμε από κοινού με το ΔΝΤ και την ακολουθήσαμε επιτυχώς τα τελευταία χρόνια. Και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητήσουμε τώρα αυτή την προσέγγιση", πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά την αποτυχία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, ο κ. Γιέγκερ υποστήριξε ότι δεν συνέβη για μια διαφορά 400 εκατομμυρίων, όπως έχει γραφτεί, "αλλά επειδή η ελληνική κυβέρνηση κατάλαβε ότι στις συνομιλίες για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους και σίγουρα όχι στη μορφή των swaps ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως είχε προτείνει ο κ. Βαρουφάκης". Μετα από αυτό υπήρξε η διακοπή των διαπραγματεύσεων.

    "Ο κ. Βαρουφακης ήθελε μαζικές παροχές, χωρίς αντιπαροχές, και όλοι στο Eurogroup του κατέστησαν σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει", κατέληξε ο κ. Γιέγκερ.

    Seibert: "Η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή

    "Λαμβάνουμε υπόψη και σεβόμαστε αυτό το αποτέλεσμα. Βεβαίως παραμένει η κυβέρνηση πρόθυμη για συζητήσεις, όπως το είπε και η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή: Η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή", δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σχετικά με το ελληνικό δημοψήφισμα, αλλά διευκρίνισε ότι "εν όψει της χθεσινής απόφασης των Ελλήνων πολιτών δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή οι προϋποθέσεις για να μπούμε σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας".

    "Το χθεσινό "ΟΧΙ" είναι και μία απόρριψη στην αρχή, η οποία διέπει εδώ και χρόνια τη βοήθεια προς τις χώρες σε πρόγραμμα, ότι αλληλεγγύη και ίδια προσπάθεια αλληλοσυνδέονται. Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει αυτή την αρχή", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: "Παραμένει αμετάβλητη η πεποίθησή μας ότι, εάν ακολουθήσουμε αυτή την αρχή, μπορούμε από κοινού να πετύχουμε πρόοδο, όπως το καταφέραμε ξεκάθαρα σε άλλες χώρες. Θα πρέπει τώρα στην Ευρώπη να συζητήσουμε πολύ, να διερευνήσουμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες. Σε όλα αυτά πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιες προτάσεις θα θέσει τώρα η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι".

    Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωζώνη, πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Grexit.

    Ακόμη, τόνισε ότι δεν αποτελεί θέμα το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους.

    "Το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι θέσεις", δήλωσαν τόσο ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ όσο και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, κληθέντες να σχολιάσουν την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών.

    Gabriel: Η Ελλάδα να παρουσιάσει προτάσεις που υπερβαίνουν τις προηγούμενες

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel τόνισε σήμερα οτι αν η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη θα πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις που υπερβαίνουν αυτές που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής, μεταδίδει το Reuters.

    Ακόμη προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πλέον απειλείται από την αφερεγγυότητα και επισήμανε ότι "δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνο της την Ελλάδα" συμπληρώνοντας ότι όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει τώρα να προετοιμαστούν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος αποτελεί απόρριψη των κανόνων της νομισματικής ένωσης.

    Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ