17:41 23/01
ΕΕ: Παγώνει τους δασμούς-αντίποινα 93 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ μετά την υπαναχώρηση Τραμπ - "Μπορούν να επιβληθούν ανά πάσα στιγμή", προειδοποιεί
Η Κομισιόν σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση για την παράταση της αναστολής των αντιμέτρων.
Ο Benoit Coeure, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισήμανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos ότι ο θεσμός θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά πρόσθεσε πως το Grexit "δυστυχώς δεν μπορεί να αποκλειστεί πλέον".
Ο Γάλλος οικονομολόγος είπε ακόμη ότι εάν οι Έλληνες ψηφίσουν "ναι" στο δημοψήφισμα, "δεν έχει αμφιβολία" ότι οι αρχές της ευρωζώνης θα βρουν τρόπους για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας. Εάν όμως οι Έλληνες ψηφίσουν όχι, συνέχισε ο Coeure, "θα ήταν πολύ δύσκολο να επαναληφθεί ο πολιτικός διάλογος".
Ακόμη ο Benoit Coeure είπε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Λεζ Εκό ότι το Eurogroup αποφάσισε σαφώς πως οι πιστωτές της Ελλάδας "έφθασαν στα όρια αυτού το οποίο είναι αποδεκτό" στην τελευταία πρότασή τους που υπέβαλαν στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ο Coeure ανέφερε ότι αυτή θα συνεχιστεί "μέχρι νεοτέρας", σημειώνοντας πως η ΕΚΤ παρακολουθεί συνεχώς και στενά την κατάσταση.
Ο Benoit Coeure εκτίμησε ότι η αντίδραση των αγορών στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα ήταν σχετικά ήπια αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εάν αυτό απαιτηθεί.
Ο ίδιος επισήμανε στη Λεζ Εκό ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ακόμη και νέα εργαλεία, στο πλαίσιο της εντολής της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ