Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Φεβ-2007 12:54

  Διαφωνίες για το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου του ΟΑΣΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Φώτη Φωτεινού

  Διαφωνίες και έριδες φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ. Στο διαγωνισμό για το ΑΣΣΚ, ο οποίος και σηματοδοτεί την κατάργηση των χάρτινων εισιτηρίων, καθώς αυτά πρόκειται να αντικατασταθούν από "έξυπνες κάρτες", είχαν καταθέσει προσφορές έξι εταιρείες και κοινοπραξίες εταιρειών και συγκεκριμένα οι ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ATRON Electronic GmbH, THALES Transportation Systems - THALES Electronic Systems - INFO QUEST, INDRA SISTEMAS SA, SIEMENS – INTERSAV ΕΠΕ, ELSAG και ΑΡΤ – MARAC – VTI.

  Ο ΟΑΣΑ εισηγήθηκε στο υπουργείο Μεταφορών και στην διακομματική επιτροπή ότι μόνο δυο κοινοπραξίες εταιρειών ικανοποιούν όλα τα τεχνικά και νομικά προαπαιτούμενα για να συνεχίσουν στον διαγωνισμό, προκρίνοντας την THALES Transportation Systems - THALES Electronic Systems - INFO QUEST και την SIEMENS – INTERSAV ΕΠΕ. Παρ’ όλα ταύτα φημολογείται ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών ζήτησε να επανεξεταστούν οι προσφορές για να συνεχίσουν στον διαγωνισμό και άλλες εταιρείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διακομματική επιτροπή επέτρεψε την συμμετοχή και της INDRA SISTEMAS SA, ενώ την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα και τέταρτη εταιρεία θα λάβει την έγκριση να συνεχίσει στον διαγωνισμό.

  Ο διαγωνισμός για το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρων σηματοδοτεί την κατάργηση των χάρτινων εισιτηρίων, καθώς πρόκειται να αντικατασταθούν από "έξυπνες κάρτες". Στο νέο Σύστηµα Συλλογής Κοµίστρου της Αθήνας προβλέπεται η χρήση δύο τύπων "έξυπνων καρτών", κάθε µία από τις οποίες θα εξυπηρετήσει τις ακόλουθες ανάγκες:

  • Μηνιαίες, Ετήσιες και Ελευθέρας, οι οποίες θα να είναι κατασκευασµένες από πλαστικό, ώστε να έχουν αντοχή στο χρόνο και στην συχνή χρήση. Οι κάρτες αυτές θα διαθέτουν µικροεπεξεργαστή, ώστε να διασφαλίζεται η µέγιστη δυνατή ασφάλεια των δεδοµένων που διαθέτουν και των συναλλαγών που θα πραγµατοποιούνται µε αυτές.


  • Κάρτα Αποθηκευµένης Αξίας, η οποία θα χρησιµοποιείται με πολλές μορφές, όπως ηµερήσιο, εβδοµαδιαίο και εποχικό εισιτήριο ή ειδικό για κάλυψη γεγονότων - εκδηλώσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ