Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Σεπ-2022 00:03

  Εκκίνηση σε καθαρό τοπίο!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας"! Με αυτήν την φράση που θύμισε μνημόνια και δημοψηφίσματα, ο πρωθυπουργός κατέστησε όσον είναι ανθρωπίνως δυνατόν σαφές, ότι δεν εξετάζει την αλλαγή εκλογικού νόμου, παρά μόνο εάν το ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή μόνον εφόσον θα υπάρχουν οι 200 ψήφοι, ώστε ν’ αποφευχθεί η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που προκαλεί πολιτική αστάθεια, λόγω της απλής αναλογικής!

  Μιας και δεν μοιάζει λογικό η γαλοπούλα να ζητήσει τον εορτασμό των Χριστουγέννων νωρίτερα, θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο, ότι ο εκλογικός νόμος δεν πρόκειται ν’ αλλάξει! 

  Σίγουρα αυτή η επιλογή ξαφνιάζει. Τα δεδομένα του πολιτικού σκηνικού ως προς τις πιθανές συνεργασίες που θα μπορούσαν να προκύψουν από την κάλπη της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, έχουν αλλάξει δραματικά από την προηγούμενη φορά που είχε πάλι αποκλείσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα όμως, είναι απολύτως σύμφωνη με την έως σήμερα στάση του στο θέμα των εκλογών αλλά και την γενικότερη θεώρηση που αποδεδειγμένα τηρεί απέναντι στην θεσμική πραγματικότητα. 

  Οπότε δεν τίθεται ζήτημα για αλλαγή στάσης ή για κάποιου είδους αναθεώρηση της οπτικής στα πράγματα. Απλά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που ακολουθεί εξαρχής, χωρίς να επιτρέψει στις τόσο συνηθισμένες στην Ελλάδα μικροπολιτικές σκοπιμότητες να δημιουργήσουν αμφιβολίες για θέματα αρχών.

  Η επιλογή αυτή αποτέλεσε επίσης μέρος της τριπλέτας "όχι πρόωρες εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός", την οποία έδωσε σαν απάντηση σε μεταγενέστερη ερώτηση. Τριπλέτα η οποία ήταν και το βασικό μήνυμα της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη. 

  Οπωσδήποτε η φετινή ΔΕΘ χρησίμευσε για έναν συνολικό απολογισμό της τετραετίας και ανακοίνωση παροχών, αλλά αυτό είναι κάτι που πάντα συμβαίνει στη ΔΕΘ, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, συνθηκών κ.λπ. 

  Εφέτος αποτέλεσαν απλά, επιβεβαίωση του κύριου μηνύματος. Το οποίο ήταν ολοκάθαρο. Μετά από αυτό το μήνυμα, όλοι γνωρίζουν πως:
  Α. ξεκίνησε η (πολύμηνη) προεκλογική περίοδος και
  Β. αυτήν την φορά, δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και αιφνιδιασμοί.

  Τα χαρτιά έχουν πέσει στο τραπέζι. Όλοι ξέρουν πως θα έχουμε 2 (τουλάχιστον) εκλογικές αναμετρήσεις και αυτές θα λάβουν χώρα κάποια στιγμή την άνοιξη του 2023. Πιθανότατα Απρίλιο ή/και Μάιο, μιας και ο Ιούνιος με τις κατακτήτριες και πανελλαδικές εξετάσεις, δεν προσφέρεται. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προκαλούνταν πολλαπλά διαδικαστικά προβλήματα διότι πάρα πολλά σχολεία χρησιμοποιούνται τόσο ως εξεταστικά, όσο και ως εκλογικά κέντρα.

  Επίσης ξέρουμε πως η κυβέρνηση πράγματι πιστεύει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο επερχόμενος χειμώνας, να μην προκαλέσει σημαντικά, πέραν του αναμενομένου προβλήματα στους πολίτες. Γεγονός το οποίο διαφάνηκε επίσης σε ορισμένες εκ των παροχών που ανακοινώθηκαν, οι οποίες στοχεύουν καθαρά να ενισχύσουν τις αντοχές των νοικοκυριών στην χρήση ενέργειας.

  Το μήνυμα, σε συνδυασμό με τη γενικότερη στάση του πρωθυπουργού για την κρίση των ψηφοφόρων, προσπαθεί επίσης να προωθήσει μια ευρεία αλλαγή νοοτροπίας, που θα μπορούσε πραγματικά να είναι απαρχή για ένα μεγαλύτερο κύκλο αλλαγών στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

  Μακάρι να συμβεί και μακάρι να έχει το αποτέλεσμα που περιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ζήτημα είναι ότι αν κοιτάξει κανείς την πολιτική Ιστορία της Ελλάδας, θα ανακαλύψει πολλές τέτοιες απόπειρες. Εκ των οποίων οι περισσότερες απέτυχαν. Ενώ οι ελάχιστες που πέτυχαν τον στόχο, η επιτυχία απεδείχθη προσωρινή και εφήμερη.

  Είθε αυτήν την φορά, το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό! 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ