Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουλ-2021 00:03

  Το memo του Περισσού και η... Μύκονος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι ειδικοί προειδοποιούν για την πιθανότητα ξεσπάσματος τέταρτου, εξαιρετικά έντονου κύματος της πανδημίας, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Μία πιθανότητα που θα είχε σαν (προφανές) αποτέλεσμα, την κατακόρυφη μείωση του τουρισμού και των εισοδημάτων που παράγονται από αυτόν.

  Όπως συνηθίζεται στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, οι πάντες έδειξαν από αδιαφορία μέχρι θυμό για τους επιστήμονες που απλά διατύπωναν τις εκτιμήσεις τους, με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα που είχαν διαθέσιμα. Μάταια, κορυφαία μυαλά όπως π.χ. ο Γ. Παυλάκης του ΝΗΙ ή ο καθηγητής Τζανάκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, προσπαθούσαν να εξηγήσουν τους τρομερούς κινδύνους που δημιουργούσε η χαλαρότητα και η απερισκεψία πολλών, σε συνδυασμό με το πούλημα "παραμυθιού" προς άγρα ψήφων και δημοσιότητας (που αμφότερα μετουσιώνονται σε μπόλικο χρήμα) από ορισμένους.

  Το φυσιολογικό βέβαια, δεν άργησε να συμβεί. Εδώ και αρκετές ημέρες παρατηρείται εντονότατη άνοδος τους αριθμού των κρουσμάτων, που πλέον κυμαίνονται περί τις 2.500-3.000/ημέρα, με σαφή ανοδική τάση. Με το κλασικό χαρακτηριστικό που παρατηρείται παγκόσμια από την αρχή της CoViD-19, όπου έχουμε τα κρούσματα να "εκτοξεύονται" σε λίγες περιοχές για να επακολουθήσει διασπορά σε ολόκληρη την επικράτεια της κάθε χώρας (π.χ. Λομβαρδία, Μπέργκαμο στην Ιταλία για το 1ο κύμα, Βόρεια Ελλάδα για το 2ο στην Ελλάδα κ.ο.κ.).

  Στην παρούσα περίσταση οι "εστίες" εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα και κάποιες πόλεις ή και περιοχές με μεγάλη τουριστική προσέλευση. Σε μια από αυτές, την περίφημη Μύκονο, η κατάσταση ξέφυγε εντελώς. Παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι είχαν εμβολιαστεί σε ποσοστό σχεδόν 100%, παρουσιάστηκαν δεκάδες κρούσματα και η πανδημία έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις. Με απρόβλεπτους κινδύνους τόσο για τη συνέχεια της τουριστικής σεζόν στο "νησί των ανέμων", όσο και γενικότερα στη χώρα.

  Ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση απλός και συγκεκριμένος: οι εποχιακοί εργαζόμενοι στο νησί, που έφτασαν εκεί για να δουλέψουν από τον Ιούνιο και μετά, είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Από το σημείο αυτό και ύστερα, η εξέλιξη ήταν βέβαιη και το μόνο ερωτηματικό αφορούσε στον χρόνο στον οποίο θα σημειωνόταν το ξέσπασμα.

  Η αντίδραση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων και την κυβέρνηση ήταν άμεση: mini lockdown με απαγόρευση μουσικής, κυκλοφορίας μετά τη 1 το βράδυ και τα υπόλοιπα γνωστά μέτρα. 

  Όποιος έχει ζήσει πραγματικά τη Μύκονο, ξέρει πολύ καλά ότι το νησί "άδειασε" σε μηδενικό χρόνο και θα περίμενε από τους Μυκονιάτες να αναγνωρίσουν το λάθος της πρόσληψης ανεμβολίαστων και να δώσουν το παν ώστε να περάσει η μπόρα και να "σωθεί" το υπόλοιπο καλοκαίρι.

  Μάταια, θα περίμενε! 

  Η αντίδραση, που ήρθε με τη μορφή κοινής ανακοίνωσης από τα σωματεία των επιχειρηματιών του νησιού, μπορεί να συμπυκνωθεί σε δύο φράσεις: 
  α. να κάνουν PCR ή/και rapid tests οι ανεμβολίαστοι ανά 72 ώρες και
  β. που είναι το κράτος;

  Καμία έγνοια για το τι θα συμβεί με την πανδημία αυτή καθ’ εαυτή, να λυσσομανάει στο νησί, ουδεμία αναγνώριση της προσπάθειας όλων των Ελλήνων να τους βοηθήσουν με τα δισεκατομμύρια των επιστρεπτέων προκαταβολών από τους φόρους τους, πλήρη έλλειψη αναγνώρισης του λάθους τους να επιτρέψουν την κινητικότητα ανεμβολίαστων εργαζόμενων χωρίς ελέγχους, απόλυτη υποκρισία για την αδυναμία τους να προστατεύσουν οι ίδιοι το προϊόν τους και τους πελάτες τους.

  Φυσικά, σύσσωμη η αντιπολίτευση, σιγοντάρισε τη στάση τους και τους ενθάρρυνε με δηλώσεις συμπαράστασης κ.λπ., σε βαθμό γελοιότητας! Σε αυτό ειδικά το σημείο μάλιστα, ξεχώρισε το ΚΚΕ το οποίο, δια του Γ.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής Κουτσούμπα, ζήτησε άμεσα "Καθολικό, δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα εμβολιασμού"!

  Κάποιος στον Περισσό, δεν πήρε το memo και δεν έχει διαβάσει εφημερίδες, εδώ και μήνες! Ούτε καν το επίσημο όργανο, δεν έχει ξεφυλλίσει...

  Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, έχει κάνει λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ειδικά ως προς την αυστηρότητα της εφαρμογής των μέτρων προστασίας. Και όλα τα λογικά στελέχη της, το αποδέχονται.  Αλλά δεν μπορεί να προστατεύσει το προϊόν κάποιου που αρνείται να το προστατεύσει ο ίδιος! 

  Όσοι νομίζουν ότι με τέτοιες αντιδράσεις θα λύσουν το πρόβλημα, είναι απόλυτα γελασμένοι. Τα λεφτόδεντρα τελείωσαν και ο κηπουρός τους έχει πάει μακροχρόνιες διακοπές, αγνώστου διαρκείας. Το ίδιο δε γελασμένοι είναι και όσοι, ενώ βλέπουν το λάθος της στάσης των προηγούμενων, σιωπούν. 

  Τα ακραία προβλήματα, χρειάζονται και ακραίες λύσεις! Λύσεις από όλους και για όλους! Πριν είναι πολύ αργά! Για όλους!   

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ