00:01 24/03
Ο επόμενος πόλεμος ίσως έχει ξεκινήσει…
Ξαφνικά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται εκτός των διεθνών εξελίξεων με έναν τρόπο που δεν είχαν βρεθεί ποτέ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ὅστις δὲν προσέχει, παραπατεῖ, ὅστις ὑπερηφανεύεται, προσκρούει. Οἱ καιροὶ εἶναι χαλεποί. Τὸ ἀνωφερὲς ἔχει κατάβασιν, καὶ ἡ πτῆσις ἔχει πτῶσιν.
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Φαντάζομαι οι περισσότεροι έχετε ακούσει το ανέκδοτο όπου ο κυβερνήτης ενός αμερικάνικου αεροπλανοφόρου στέλνει σήμα στον υπεύθυνο βάρδιας ενός ισπανικού φάρου που βρίσκεται σε ένα βράχο στη μέση του ωκεανού να μετακινηθεί από την πορεία του, γιατί, με βάση τους κανόνες ναυσιπλοΐας, τα μεγαλύτερα σκάφη έχουν προτεραιότητα...
Το ανέκδοτο αυτό θυμάμαι κάθε φορά που διαβάζω τις προβλέψεις περί επικείμενης οριστικής τιθάσευσης του πληθωρισμού και ταχείας επανόδου στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων και της ευημερίας με δανεικά...
Οι αισιόδοξες προβλέψεις μου θυμίζουν τον κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου που πιστεύει πως το στίγμα που βρίσκεται μπροστά στην πορεία είναι κάποιο αλιευτικό που με μια μανούβρα κόστους μερικών δολαρίου θα μετακινηθεί και θα του απελευθερώσει τον δρόμο.
Τα προβλήματα είναι περισσότερο περίπλοκα. Αρκεί να διαβάσει κάποιος δυο ρεπορτάζ του Capital.gr τις τελευταίες μέρες για να το αντιληφθεί.
Το πρώτο αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού.
"Προτάσεις για αυξήσεις από το 5,5% έως μέχρι και το 15,5% πέφτουν στο τραπέζι της κυβέρνησης σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023.
Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως μερίδα των μικρομεσαίων, μέσω των αρμόδιων φορέων τους που εμπλέκονται στη διαβούλευση για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε λιγότερο από 2 μήνες από σήμερα, θα προτείνει αύξηση 8% -10%.
Αυτό σημαίνει κατώτατο μισθό (μικτό) μεταξύ 770 - 784 ευρώ. Την ίδια ώρα, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει ήδη δημοσιοποιήσει την πρόταση του για αύξηση 15,5%, η οποία σημαίνει κατώτατο μισθό (μικτό) στο ύψος των 826 ευρώ…."
Βλέπε: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο κατώτατο μισθό – Τα σενάρια για την αύξηση
Το άλλο προκύπτει από μια συνέντευξη του επιχειρηματία Αντώνη Σταύρου: "Σε πάγιο πρόβλημα που ζητά επίλυση εξελίσσεται για τον κλάδο της εστίασης η έλλειψη προσωπικού για τις διαφορετικές θέσεις που συγκροτούν τον λειτουργικό κόσμο μίας επιχείρησης του κλάδου. Αυτό ανέφερε και ο επικεφαλής του ομίλου Καστελόριζο, Αντώνης Σταύρου σε πρόσφατη παρουσίαση του νέου του εστιατορίου και 15ου του ομίλου, με την ονομασία Mezze, στην οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολεί η επιχείρηση αυτή τη στιγμή, είναι 500 άτομα. "Έχουμε τεράστιο πρόβλημα, καθότι δεν βρίσκουμε προσωπικό ακόμα και για τη λάντζα των καταστημάτων μας. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο καθαρός μισθός ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ"."
Βλέπε: Γιατί ένας όμιλος εστίασης των 15 εκατ. ευρώ δεν βρίσκει εργαζόμενους των 1.000 ευρώ
Η αναφορά του επιχειρηματία της εστίασης δεν αποτελεί εξαίρεση στη γενικότερη κατάσταση. Στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ πριν από λίγες μέρες μου έλεγε πως η ανεύρεση προσωπικού έχει αναδειχτεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Προκειμένου να λύσει το πρόβλημα η αλυσίδα μελετάει το ενδεχόμενο να φέρει εργαζόμενους από το Πακιστάν ή την Αίγυπτο για να καλύψει τις ανάγκες.
Αυτό που τους απασχολεί είναι οι αντιδράσεις του καταναλωτικού κοινού στο ενδεχόμενο να τους εξυπηρετούν μετανάστες στα κρεοπωλεία, τα αλλαντικά και τα τυριά...
Στις κατασκευές και τις αγροτικές εργασίες επίσης υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού οι οποίες υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Το παράδοξο λοιπόν είναι πως οι επιχειρήσεις, όπως αυτή του κ. Σταύρου δεν βρίσκουν εργαζόμενους προσφέροντας μισθούς κοντά στα 1.000 ευρώ, όταν ο κατώτατος θα αυξηθεί λίγο πάνω από τα 800 ευρώ.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά τις περισσότερες ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται τόσο στη δημογραφική γήρανση των δυτικών κοινωνιών όσο και τις επιδοματικές πολιτικές που δημιουργούν κίνητρα εργασιακής "νωθρότητας"...
Οι εξελίξεις αυτές κατατείνουν στην εκτίμηση πως είναι θέμα χρόνου οι πληθωριστικές πιέσεις από τις μισθολογικές αυξήσεις να ξεπεράσουν αυτές από την ενέργεια και τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες, οι πληθωριστικές πιέσεις από τις μισθολογικές αυξήσεις είναι δομικές και έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Ο παρακάτω διάλογος μεταξύ Αμερικανών και Ισπανών λέγεται ότι είναι πραγματικός, σύμφωνα με αυτούς που τον δημοσιοποίησαν, και καταγράφτηκε από το κανάλι 106 (Finisterra/ Galicia) των Θαλάσσιων Επικοινωνιών.
Ισπανοί: Εδώ Α-835, για να αποφύγετε τη σύγκρουση παρακαλώ αλλάξτε την πορεία σας 15 μοίρες βόρεια. Αυτή τη στιγμή βρίσκεστε 25 ναυτικά μίλια μακριά και κατευθύνεστε ακριβώς κατά πάνω μας...
Αμερικανοί : Αλλάξτε εσείς την πορεία σας 15 μοίρες νότια.
Ισπανοί: Αρνητικόν! Επαναλαμβάνω, αλλάξτε πορεία 15 μοίρες βόρεια.
Αμερικανοί: Σας ομιλεί ο πλοίαρχος σκάφους των ΗΠΑ, αλλάξτε πάραυτα την πορεία σας 15 μοίρες νότια.
Ισπανοί: Την υπόδειξή σας δεν την βρίσκουμε ούτε λογική ούτε εφικτή. Εάν δεν θέλετε να προσκρούσετε επάνω μας, αλλάξτε την πορεία σας 15 μοίρες βόρεια.
Αμερικανοί: (Με υψωμένη φωνή) Σας ομιλεί ο πλοίαρχος Richard James Howard του σκάφους USS Montana του δεύτερου σε μέγεθος αεροπλανοφόρου του στόλου των ΗΠΑ. Έχουμε μαζί μας δυο αντιτορπιλικά, καταδιωκτικό αεροσκάφος και τέσσερα υποβρύχια. Επιπλέον έχουμε την υποστήριξη καταδρομικών. Δεν κάνω ΥΠΟΔΕΙΞΗ αλλά σας ΔΙΑΤΑΣΣΩ! Αλλάξτε πορεία 15 μοίρες νότια, σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια του στόλου μας. Πάραυτα τσακιστείτε και αλλάξτε πορεία!
Ισπανοί: Σας ομιλεί ο Juan Manuel Salas Alcantara, εδώ είμαστε δυο άτομα. Έχουμε μαζί μας ένα σκύλο, το βραδινό μας φαγητό, δυο μπουκάλια μπύρα και ένα καναρίνι. Το καναρίνι κοιμάται αυτή την ώρα. Επιπλέον μας υποστηρίζει ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Dial de La Coruna. Σας ομιλούμε από τον φάρο με αριθμό Α-853 των ισπανικών ακτών Finisterra Galicia και σας γνωστοποιούμε ότι δεν έχουμε πρόθεση να μετακινηθούμε. Δεν έχουμε ιδέα αν είμαστε ο μεγαλύτερος ή ο μικρότερος φάρος των Ισπανικών ακτών. Μπορείτε να προβείτε σε όλες τις γ……. απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια του γ…… σκάφους σας που σας επαναλαμβάνω κατευθύνεται ολοταχώς προς τις βραχώδεις ακτές μας. Αλλά και πάλι επιμένουμε και σας υποδεικνύουμε να αλλάξετε την πορεία σας 15 μοίρες βόρεια.
Αμερικανοί : OK . Κατανοητό, ευχαριστούμε.
Αγαπητέ Κώστα,
Με αφορμή το σημερινό σου άρθρο ως προς την αποτελεσματικότητα του ελληνικού δημοσίου θα ήθελα να σου παρουσιάσω δύο κραυγαλέες περιπτώσεις:
1η Περίπτωση: Σε αίτημα μου για χορήγηση Δελτίου Μετακίνησης ΑΜΕΑ μου ζητήθηκε σαν δικαιολογητικό " Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής σε ισχύ, όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας ( 67% και άνω)"
Στις 22/11/2022 το Υπουργείο Εργασίας διατυμπάνιζε την έκδοση της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας και 14 ερωτοαπαντήσεις για την χρήση της.
Η ερώτηση και απάντηση Νο 8
8) Σε τι διαφέρει η Κάρτα Αναπηρίας από τα πιστοποιητικά αναπηρίας που χρησιμοποιούσαν οι ανάπηροι συμπολίτες μας μέχρι πρότινος;
Η βασική διαφορά είναι ότι στην Κάρτα Αναπηρίας δεν αναγράφονται τα ευαίσθητα ιατρικά προσωπικά δεδομένα του αναπήρου, δεν αναγράφονται δηλαδή πληροφορίες για την αναπηρία, ούτε το συνολικό ποσοστό πέραν των ειδικών σημάνσεων που προβλέπονται (σήμανση κλιμακίου αναπηρίας και σήμανση περί ανάγκης συνοδού). Οι Κάρτες σημαίνονται ως εξής:
· Σήμανση "I" για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66%.
· Σήμανση "II" για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79%.
· Σήμανση "III" για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Κάρτα γίνεται δεκτή ως δικαιολογητικό για το αναγραφόμενο κάθε φορά κλιμάκιο αναπηρίας.
Αν για παράδειγμα μια παροχή απονέμεται σε όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ο αρμόδιος φορέας (π.χ. ΟΠΕΚΑ) θα πρέπει να δέχεται όλους όσους έχουν Κάρτα με σήμανση κλιμακίου Αναπηρίας ΙΙ ή ΙΙΙ.
ΣΑΣ ΔΙΑΒΙΒΑΖΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ κας Α. Χ.,ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ ΤΜ.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠ'ΑΡ. 253/30-12-2022 ΕΓΚΥΚΛΙΟ.
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΠΙΣΥΝΑΨΑ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΜΕΑ ΠΑΣΟ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΕΠ
ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
2η Περίπτωση: Σε αίτημα μου για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης ο υπολογισμός της έγινε(Fast Truck συντάξεις) χωρίς να υπολογιστούν τα 5 τελευταία χρόνια. Σε αίτημα μου για τον ορθό επαναϋπολογισμό από τον Σεπτέμβριο του 2022 ακόμη δεν έχω λάβει απάντηση.
Όπως καταλαβαίνετε τμήμα του ίδιου Υπουργείου αναιρεί τις διευκρινήσεις του και η αδιαφορία στο αίτημα για την διόρθωση του λάθους υπολογισμού στην σύνταξη.
Λοιπόν το ελληνικό δημόσιο δεν αλλάζει όσο θα υπάρχει η μη απόδοση ευθυνών στον αρμόδιο υπάλληλο και η κακώς εννοούμενη μονιμότητα του που αφορούσε άλλες εποχές.
Ευχαριστώ πολύ για το βήμα που παρέχετε στους αναγνώστες σας.
Με εκτίμηση στην σοβαρή δημοσιογραφία που υπηρετείτε,
Τ. Κ.
Οικονομολόγος Πρώην Οικονομικός επόπτης ΕΒΕΘ
Κύριε Στούπα, ορθώς αναδεικνύετε και τις δύο περιπτώσεις λειτουργίας του δημοσίου.
Εγώ προσωπικά όταν εργαζόμουν σε νοσοκομείο από τα τέλη της δεκαετίας του '80, είχα εφαρμόσει τη μηχανογράφηση για δική μου ευκολία, χωρίς την παραμικρή υποστήριξη της υπηρεσίας και με την αρνητική αντιμετώπιση συναδέλφων και προϊσταμένων. Έτσι συνέχισα σε όλη μου την υπηρεσιακή διαδρομή.
Τελικά μετά κόπων και βασάνων η μηχανογράφηση εφαρμόσθηκε ολοκληρωτικά, εγώ σαν πρωτεργάτης αυτής ήμουν στο κέντρο των εξελίξεων.
Υπήρχαν συνάδελφοι μου πτυχιούχοι που δεν είχαν ανοίξει υπολογιστή, όταν εγώ ήδη χρησιμοποιούσα λάπτοπ. Αποτέλεσμα, όλοι αυτοί έγιναν διευθυντές ως παλαιότεροι υπηρεσιακά κι εγώ μόλις προϊστάμενος. Έτσι λειτουργούσε το δημόσιο το '90, το '2000 μέχρι το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 2000.
Οι περιπτώσεις που αναφέρατε ήταν ο κανόνας. Ευτυχώς όλοι οι παλιοί έφυγαν σε σύνταξη και οι νέοι αναγκάστηκα λειτουργούν με τις νέες συνθήκες. Στην κυριολεξία σώθηκε ο πολίτης από τους καρεκλοκενταυρους που είχαν καταλάβει το δημόσιο.
Βουτυράς Χρήστος