Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Φεβ-2023 07:30

  Γιατί ένας όμιλος εστίασης των 15 εκατ. ευρώ δεν βρίσκει εργαζόμενους των 1.000 ευρώ

  Ομιλος Κατσελοριζο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Σε πάγιο πρόβλημα που ζητά επίλυση εξελίσσεται για τον κλάδο της εστίασης η έλλειψη προσωπικού για τις διαφορετικές θέσεις που συγκροτούν τον λειτουργικό κόσμο μίας επιχείρησης του κλάδου. Αυτό ανέφερε και ο επικεφαλής του ομίλου Καστελόριζο, Αντώνης Σταύρου σε πρόσφατη παρουσίαση του νέου του εστιατορίου και 15ου του ομίλου, με την ονομασία Mezze, στην οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολεί η επιχείρηση αυτή τη στιγμή, είναι 500 άτομα. "Έχουμε τεράστιο πρόβλημα, καθότι δεν βρίσκουμε προσωπικό ακόμα και για τη λάντζα των καταστημάτων μας. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο καθαρός μισθός ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ".

  Σύμφωνα με τον κύριο Σταύρου, "η έλλειψη προσωπικού υφίσταται σε όλο το φάσμα ειδικοτήτων είτε πρόκειται για σερβιτόρους, προσωπικό για τη λάντζα, είτε και για μάγειρες. Η πρόθεσή μας είναι να εκπαιδεύσουμε ακόμα και ανειδίκευτο προσωπικό, ωστόσο κανείς δεν έρχεται να δουλέψει. Ο λόγος είναι ότι ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού έχει φύγει εκτός Ελλάδος για να αναζητήσει εργασία. Επιπλέον, είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν αλλάξει επάγγελμα, δεδομένου ότι απαιτεί την απασχόληση του προσωπικού και τα Σαββατοκύριακα".

  Σε ό,τι αφορά το κόστος ενέργειας ο όμιλος Καστελόριζο επιβαρύνθηκε κατά 30% σε σχέση με το 2019, όπου κλήθηκε να πληρώσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για τα 15 καταστήματα που έχει στο δίκτυό του. Σε αυτό το σημείο στάθηκε μεταξύ άλλων ο κύριος Σταύρου, προσθέτοντας ότι παρά τη συνολική επιβάρυνση που δέχτηκε η επιχείρηση, οι ανατιμήσεις που πραγματοποίησε άγγιξαν οριακά διψήφιο ποσοστό. "Οι αυξήσεις που κάναμε στον τιμοκατάλογό μας δεν ξεπέρασαν το 10%", τόνισε ο επιχειρηματίας. 

  Στα 15,2 εκατ. ευρώ, με κέρδη προ φόρων πάνω από 1 εκατ. ευρώ το 2022

  Ο όμιλος Καστελόριζο το 2022 έκλεισε με κύκλο εργασιών 15,2 εκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 3 εκατομμύρια ευρώ τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών του 2019. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων της περσινής χρονιάς υπερέβησαν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Η επιχείρηση ευνοήθηκε από την ένταση στην προσέλευση των τουριστών στη χώρα μας την περασμένη χρονιά, ενώ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν αύξησε σημαντικά τις τιμές σε αναλογία με την επιβάρυνση κόστους που δέχτηκε, προσέλκυσε και εγχώρια πελατεία ιδίως κατά τα τριήμερα Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής του 2022. Σε ό,τι αφορά το ύψος της απόδειξης που εκδίδει κατά κεφαλήν ο όμιλος Καστελόριζο κυμαίνεται από 20 έως και 50 ευρώ, αναλόγως με το είδος του καταστήματος, δεδομένου ότι διατηρεί σημεία εστίασης που ξεκινούν από το "K.Grill" και το μεζεδοπωλείο "Raki Meze" που προσφέρει σουβλάκι έως και τα εστιατόρια ψαροφαγίας "Καστελόριζο".

  Είσοδος στην καφεστίαση και ανάπτυξη με franchise

  Ο όμιλος Καστελόριζο έκανε πρόσφατα και ένα καινούργιο βήμα, εισερχόμενος στον τομέα της καφεστίασης με το κατάστημα, "Cup or What?” στη Γλυφάδα. Στον σχεδιασμό είναι να αναπτύξει περαιτέρω το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα με το μοντέλο του franchise. Mάλιστα, υφίστανται συζητήσεις για δημιουργία σημείων τόσο στο Χαλάνδρι, όσο και στο κέντρο της Αθήνας εντός του 2023. 

  Ο στόχος αποεπένδυσης από τις ιχθυοκαλλιέργειες

  Πάγια στόχευση του επιχειρηματία αποτελεί να αποεπενδύσει από τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου διατηρεί επιχείρηση παραγωγής ιχθύων με ιχθυογεννητικές μονάδες στην Κρήτη, στα Μέγαρα και στο Σούνιο. Η εν λόγω δραστηριότητα άγγιξε το 2022 κύκλο εργασιών ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με τον Αντώνη Σταύρου είναι ζημιογόνα. Ένα σημαντικό μέρος των παραγόμενων ψαριών, διοχετεύονται στην εταιρεία Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, συμφερόντων της οικογένειας Γερουλάνου και του ισπανικού ομίλου στον τομέα των ιχθύων, Grupo Profand.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ