Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιαν-2023 00:01

  Το πρόβλημα με την ελληνική αριστερά...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Το πρόβλημα με την ελληνική αριστερά...

  Οι επιθέσεις από μερίδα του ελληνικού Τύπου στο πρόσωπο του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων αποτελούν πρωτοφανή τρόπο εκδήλωσης της εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα όταν αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο απροκάλυπτων απειλών εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

  Είναι προφανές το τι συμβαίνει, όπως προφανές είναι ποιος επωφελείται από τη διάβρωση του κύρους του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων σε μια κρίσιμη περίοδο...

  Το καθεστώς Ερντογάν βρέθηκε προ δυσάρεστης εκπλήξεως δυο φορές τα τελευταία χρόνια. Τη μία φορά όταν ανακόπηκε η υβριδική εισβολή στον Έβρο και τη δεύτερη το καλοκαίρι του 2020 όταν κατά τις προσπάθειες ηχοβολιστικών ερευνών σε αμφισβητούμενες περιοχές στη Ν.Α. Μεσόγειο  βρέθηκε εμπρός σε μια ιδιαίτερα αποτελεσματική κινητοποίηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων...

  Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν πως η Τουρκία επανέρχεται με νέες υβριδικές τακτικές. Οι επιθέσεις εναντίον του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων από μειοψηφική αλλά θορυβώδη μερίδα του τύπου και του στελεχιακού δυναμικού της αντιπολίτευσης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

  Το ίδιο χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της υπόθεσης της υποτιθέμενης "μικρής Μαρίας" που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού στον Έβρο κατά την προσπάθεια παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.

  Ο ρόλος της  Μπαϊντάα Σ. που καθοδηγούσε την παράνομη είσοδο η οποία ήταν η  βασική "πηγή" των ρεπορτάζ του περιοδικού "Der Spiegel", το οποίο διεθνοποίησε ένα ανύπαρκτο γεγονός προκειμένου να πλήξει το κύρος της Ελλάδας διεθνώς, παραμένει  ύποπτος...

  "Όχι, δεν θέλω πλέον να μιλήσω για το νησί και την Ελλάδα. Ήταν μια δύσκολη, θλιβερή περίοδος. Τώρα θέλω να αρχίσω μια νέα ζωή", είπε στους δημοσιογράφους της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung,  η Μπαϊντάα Σ η οποία ζει πλέον στη Γερμανία.

  Ποιος έχει τη δυνατότητα να δραστηριοποιεί ισλαμικής καταγωγής άτομα που ζουν στην Ευρώπη, στα ελληνικά σύνορα (και σύνορα της ΕΕ) σε ύποπτες υποθέσεις;

  Εκτός από μυστικές υπηρεσίες, είναι προφανές πως υπάρχει ένα δίκτυο ΜΚΟ και ΜΜΕ τα οποία χειραγωγούνται με προφανείς στόχους και σκοπούς...

  Από την άλλη πλευρά, μια υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας είναι θεμιτό και  αναμενόμενο πως παρακολουθεί οποιονδήποτε και οτιδήποτε θεωρεί πως αφορά την ασφάλεια της χώρας. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί, ούτε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ή της αστυνομίας θα πρέπει να εξαιρούνται, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες που υπαγορεύει το κράτος δικαίου.

  Αυτό που δεν είναι θεμιτό είναι να κυκλοφορούν στο εμπόριο τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων και να μην τιμωρείται κανένας γι’ αυτό...

  Η στάση της ελληνικής αριστεράς σε ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια και κυριαρχία είναι λίγο πολύ αναμενόμενη. Η ελληνική αριστερά σπάνια ταυτίστηκε με τα εθνικά συμφέροντα και όχι με αυτούς που τα επιβουλεύονται.

  Η αριστερά, λόγω των ιδεολογικών αγκυλώσεων, δεν θεωρεί πως τα έθνη μπορούν να έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα και να μάχονται μεταξύ τους για αύξηση ή υπεράσπιση της κυριαρχίας... Θεωρεί πως οι άνθρωποι χωρίζονται μόνο σε τάξεις, οι οποίες έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα και όλες οι άλλες αντιθέσεις είναι ψευδείς και σκόπιμες.

  Υπό αυτή την έννοια συχνά χειραγωγείται σε εθνικά ζητήματα και συνεισφέρει στην εσωτερική διάβρωση χωρών από αντίπαλες δυνάμεις.  Αυτού του είδους οι αριστερές ιδεοληψίες είναι παρωχημένες πλέον και συνήθως αφορούν περιθωριακές ομάδες οι οποίες σπάνια έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

  Η Ελλάδα και η ελληνική αριστερά αποτελούν εξαίρεση και αυτό είναι πρόβλημα...

  2) Έρώτηση σχετικά με πορεία εταιρείας που έκανε χρήση του Νόμου Δένδια

  Αγαπητέ κ. Στούπα ,

  Καλησπέρα,

  Θα ήθελα τη γνώμη σας ή και τη συμβουλή σας για το παρακάτω θέμα που με απασχολεί σαν άνθρωπο και σαν επιχειρηματία.

  Το 2006 ίδρυσα την ατομική μου εταιρεία με αντικείμενο την παραγωγή χρυσών κοσμημάτων, ακολουθώντας και ουσιαστικά αναπτύσσοντας την προϋπάρχουσα οικογενειακή μας εταιρεία.

  Για την ίδρυση και εξέλιξη του εργαστηρίου μου έλαβα ένα δάνειο 330.000€ με υποθήκη προσωπική ακίνητη περιουσία.

  Το 2016 με υπόλοιπο δανείου 140.000€, και με παρότρυνση της συνεργαζόμενης τράπεζας έκανα χρήση των ευεργετημάτων του "Νόμου Δένδια".

  Το 1/2 του δανείου παγώνει σε μορφή balloon και χαρίζεται, εάν και όταν πληρωθεί το υπόλοιπο 1/2.

  Θεώρησα τους όρους εξαιρετικούς και συμφώνησα στη 15 ετή ρύθμιση του, με τοκοχρεολυτική δόση περίπου 600ε/μήνα και λήξη το 2031.

  Το σημερινό υπόλοιπο του δανείου είναι περίπου 43.000€ και αποπληρώνεται κανονικά.

  Έτσι, εγώ είμαι και παραμένω συνεπής σε ό,τι συμφώνησα με την τράπεζα.

  Το 2022 το εργαστήριο μου:

  - Έκλεισε με τον υψηλότερο τζίρο που έχω κάνει ποτέ άνω των 350.000€., το 80% του οποίου είναι εξαγωγές

  - Έχει τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων  που είχα ποτέ, 10 άτομα.

  - Βρίσκεται στη μέση ενός επενδυτικού σχεδίου με αγορά νέων μηχανημάτων, τρέχοντας ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Εργαλειοθήκη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων) συνολικού ύψους 85.000€

  - Είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερο

  Άλλα, η πόρτα των τραπεζών λόγω του Νόμου Δένδια είναι κλειστή.

  Δεν δέχονται ούτε να ανοίξουν φάκελο για να εξετάσουν αιτήματα μου, λόγω του Δένδια.

  Δεν δέχονται ούτε να χρηματοδοτηθώ για την υπάρχουσα υποθήκη, λόγω του Δένδια.

  Και μου στερούν τη συμμετοχή ακόμα και στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης που περνούν μέσω αυτών (πχ. ΤΕΠΙΧ 2), λόγω του Δένδια.

  Σε συζητήσεις που είχα μαζί τους μου αναφέρθηκε ότι πέντε χρόνια μετά την ολική αποπληρωμή θα με δουν σαν κανονικό πελάτη, ενώ για πιο κοντινή χρονικά λύση μου προτάθηκε η εθελούσια έξοδος μου από τον Δένδια, η αναβίωση του παγωμένου 1/2, αποπληρωμή αυτού και μετά  εξέταση τυχόν αιτημάτων μου.

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς μπορώ να αντιμετωπίσω αυτόν τον τραπεζικό αρνητισμό;

  Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω σαν επιχειρηματίας τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, που δίνονται σε επιχειρήσεις που είναι παραγκωνισμένες από το τραπεζικό σύστημα, όταν δίνονται μέσω αυτού;

  Τελικά, υπάρχει κάποιος τρόπος χρηματοδότησης για τις εταιρείες που έκαναν χρήση κάποιου ευεργετικού νόμου;

  Με εκτίμηση,

  Σε περίπτωση δημοσιοποίησης παρακαλώ χρησιμοποιήστε τα αρχικά μου.

  Τ.Χ.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ