Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Νοε-2022 00:01

  Θύματα απατεώνων...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Θύματα απατεώνων...

  Υπάρχει μια παλιά αμερικανική παροιμία που λέει πως τα πρόβατα φοβούνται τον λύκο, αλλά αυτός που τελικά τα παραδίδει στον χασάπη είναι πάντα ο βοσκός που τα μεγάλωσε...

  Υπό αυτή την έννοια η συνταξιούχος που αυτές τις μέρες απασχολεί τα πρωτοσέλιδα, γιατί εξωθείται δια της βίας από το μοναδικό σπίτι της, είναι προφανές πως έχει πέσει θύμα απατεώνων...

  Κατά τα ιστορούμενα, η συνταξιούχος  κάποτε άθροισε ένα χρέος περί τις 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες το οποίο είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω πεποιθήσεων  σταμάτησε να πληρώνει.

  Λόγω πεποιθήσεων προφανώς δεν δέχτηκε καμιά από τις ρυθμίσεις που πρότεινε η τράπεζα και το δάνειο με τις προσαυξήσεις έφτασε τις 40-45 χιλ. ευρώ.

  Στη συνέχεια η τράπεζα έβγαλε το σπίτι σε πλειστηριασμό στον οποίο πλειοδότησε κάποιος ιδιώτης με 95 χιλ. ευρώ. Η τράπεζα κράτησε τα οφειλούμενα και της απέδωσε τα υπόλοιπα...

  Τώρα έχουμε μια χαμηλοσυνταξιούχο να χάνει το μοναδικό της σπίτι και πετάγεται στον δρόμο, και κάποιον άλλο, όχι πλούσιο, να  έχει καταβάλει τους κόπους της εργασίας του και να μην μπορεί να  κατοικήσει ή να εκμεταλλευτεί το ακίνητο που αγόρασε.

  Παρόμοιες καταστάσεις, είτε πρόκειται για "κόκκινα δάνεια" είτε για "κόκκινα διόδια", έχουν συμβεί πολλές και θα συμβούν ακόμη περισσότερες.

  Κατά την περασμένη δεκαετία επιτήδειοι πολιτικάντηδες εκμεταλλεύτηκαν την κοινωνική αναταραχή που δημιούργησε η χρεοκοπία και προέτρεπαν τον κόσμο σε στάση πληρωμών.

  Πολλοί πίστεψαν θεωρίες πως τα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες δεν προέρχονται από τις καταθέσεις των διπλανών τους και σταμάτησαν να τα  εξυπηρετούν με την πεποίθηση πως ο μόνος που θα ζημιώνεται είναι οι τράπεζες και οι πλούσιοι μέτοχοι τους.

  Η αλήθεια είναι πως οι πρώτοι που έχασαν τα λεφτά τους ήταν οι μέτοχοι αφού οι τιμές των τραπεζικών μετοχών μηδενίστηκαν και οι περισσότερες άλλαξαν ιδιοκτήτες. Επειδή όμως τα ίδια κεφάλαια δεν έφτανα να καλύψουν τις απώλειες, θάπρεπε να "κουρευτούν" και οι καταθέσεις.

  Προκειμένου να μην συμβεί αυτό, γιατί θα έμοιαζε με έκρηξη πυρηνικής βόμβας που θα  άφηνε το τοπίο της ελληνικής οικονομίας άγονο για δεκαετίες, αποφάσισαν να ανακεφαλαιοποιήσουν (χρηματοδοτήσουν) τις τράπεζες με κεφάλαια που δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο.

  Σε αντάλλαγμα, το ελληνικό δημόσιο απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών όλων των τραπεζών. Όταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκλεισαν τις τράπεζες το Καλοκαίρι του 2015, η αξία τους μηδενίστηκε πάλι και μαζί και τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης. Λίγους μήνες αργότερα οι τράπεζες πουλήθηκαν σε κάποια ξένα hedge funds αντί του πινακίου φακής μονοψηφίου αριθμού δισ. ευρώ.  Καμία άλλη κυβέρνηση δυνάμεων που χαρακτηρίζονται συστημικές δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο.

  Η συμμετοχή του δημοσίου σχεδόν εκμηδενίστηκε και μαζί εξατμίστηκαν τα 25 δισ. ευρώ των ανακεφαλαιοποιήσεων.

  Είναι γεγονός πως κατά την περασμένη δεκαετία της κρίσης πολλοί έκαναν καριέρα και περιουσία με συνθήματα "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", "Δεν πληρώνω", "Σεισάχθεια" κλπ.

  Όταν ήρθαν στην εξουσία ανέκρουσαν πρύμναν και έπραξαν τα αντίθετα από αυτά που έλεγαν...

  Οι άνθρωποι που τους πίστεψαν όμως ακόμη πληρώνουν το κόστος της εξαπάτησής που υπέστησαν...

  Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά...

  Στις 15 Δεκεμβρίου του 2015  π.χ. οι ΣΥΡΖΑΝΕΛ ψήφισαν στη Βουλή το νόμο για την εξαγορά των "κόκκινων" τραπεζικών  δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων, τα "κοράκια" όπως τις ονόμαζε μέχρι τότε...

  "Τα ρεπορτάζ εκείνης της ημέρας είναι ενδεικτικά: "Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο" είπε με την χαρακτηριστική του άνεση ο κ. Σταθάκης για να προσθέσει "οι δευτερογενείς αγορές έχουν λειτουργήσει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες  με τους κανόνες κάθε φορά να διαφοροποιούνται. Εμείς εισηγούμαστε ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια. Οι κανόνες που διέπουν την λειτουργία των ιδρυμάτων είναι πανομοιότυπες με αυτές των τραπεζών".

  Βλέπε: Σήμερα ψηφίζεται η πώληση των "κόκκινων δανείων" στα "αρπακτικά"

  "Το εντυπωσιακότερο είναι πως ο κ. Σταθάκης  καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πριν από λίγους μήνες, ως αντιπολιτευόμενοι, αντί για εταιρίες μιλούσαν για "αδηφάγα κοράκια των αγορών".

  Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ) μίλησε για "ρεκόρ ανακολουθίας και δημαγωγίας" εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) υποστήριξε ότι "δίνουν τράπεζες και δάνεια σε "κοράκια"" ενώ ο κ. Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι) υπενθύμισε τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα".

  Το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος είναι πως από το κίνημα του "Δεν πληρώνω" της περασμένης δεκαετίας κάποια έβγαλαν περιουσίες και κάποιοι έχασαν... Τώρα αυτοί που έβγαλαν περιουσίες συμπαρίστανται σε αυτούς που τις έχασαν γιατί προφανώς πιστεύουν πως υπάρχουν και άλλα για να χάσουν...

  Κατά τα λοιπά οι δημοσκόποι αναρωτιούνται γιατί παρά τη φθορά της Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τίποτα.

  Είναι προφανές...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ