Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Δεκ-2021 00:01

  Είμαστε σίγουροι πως τα χειρότερα πέρασαν;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Είμαστε σίγουροι πως τα χειρότερα πέρασαν;

  "Η επιδημία του "Covid-19" σε λίγους μήνες θα εκτονωθεί και το πιθανότερο είναι πως τα επόμενα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τα φετινά...".

  Η παραπάνω παράγραφος είναι από το άρθρο της στήλης στις 28 Δεκεμβρίου 2020, ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα.  Αυτή ήταν η εκτίμηση που φαινόταν επικρατέστερη τότε για την πορεία της πανδημίας.

  Βλέπε: Το 2021 θα είναι καλύτερο, αλλά... 

  Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, μάλλον η περσινή εκτίμηση μπορεί να εκληφθεί ως  υπεραισιόδοξη.

  Τα φετινά Χριστούγεννα βέβαια έχουμε λιγότερα περιοριστικά μέτρα αλλά αυτό αποτελεί ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα που ανέλαβε η κυβέρνηση μπροστά σε μια κοινωνία και οικονομία οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης.

  Πέρυσι τέτοιο καιρό ελπίζαμε πως ο εμβολιασμός, ο οποίος  εκτιμούσαμε πως θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το Φθινόπωρο, θα μας απάλλασσε οριστικά από τη μεγαλύτερη πανδημία του τελευταίου αιώνα.

  Μετά ήρθε η μετάλλαξη "Δέλτα" και εσχάτως η μετάλλαξη "Όμικρον" που "μπέρδεψαν" τα πράγματα.

  Η μετάλλαξη "Όμικρον" μεταδίδεται ευκολότερα και ταχύτερα από τη "Δέλτα" που μεταδιδόταν ευκολότερα από την πρώτη εμφάνιση του ιού.

  Το καλό νέο είναι πως η "Όμικρον" προκαλεί μικρότερο ποσοστό νοσήσεων σε όσους προσβάλει και ειδικά αν αυτοί είναι τριπλοεμβολιασμένοι. Καταφέρνει όμως και "ξεγελά" τις άμυνες και  των εμβολιασμένων και επωάζει εντός τους ικανό ιικό φορτίο ώστε να μεταδίδουν και αυτοί.  

  Οι ίδιοι προστατεύονται από τα εμβόλια αλλά δεν συμβάλουν στη δημιουργία τείχους ανοσίας το οποίο θα συνέβαλε στην ανακοπή της εξάπλωσης και εξάλειψης της πανδημίας. Επιπλέον παρατηρείται πως όσοι είχαν νοσήσει δεν είναι προστατευμένοι απέναντι στο ενδεχόμενο  εκ νέου νόσησης.

  Τούτα σε συνδυασμό με την ταχύτητα και την ευκολία μετάδοσης καθιστά ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού ανεμβολίαστων, νοσησάντων αλλά και εμβολιασμένων με υποκείμενα νοσήματα και εξασθενημένο οργανισμό, ευάλωτο στην πιθανότητα νόσησης εντός του  χρονικού πλαισίου των επόμενων 2-3 μηνών.

  Αν σε μια χώρα π.χ. με πληθυσμό 100 εκατ. το 20-30% είναι ανεμβολίαστοι και το 5-10% αν και εμβολιασμένο έχει μειωμένη προστασία λόγω προβλημάτων υγείας τότε αθροίζεται ένα πλήθος μερικών εκατοντάδων χιλιάδων  που θα μπορούσαν να νοσήσουν και να χρειαστούν νοσοκομειακή υποστήριξη εντός ενός στενού χρονικού πλαισίου 2-3 μηνών.

  Τούτο θα ήταν καταστροφικό, γιατί:

  Πρώτον: Δεν υπάρχουν διαθέσιμες τόσες κλίνες και ειδικά ΜΕΘ στα νοσοκομεία ακόμη και των πλέον πλούσιων και καλά οργανωμένων χωρών.

  Δεύτερον: Η αύξηση της ημερήσιας θνησιμότητας κατά μερικές χιλιάδες (για το μέγεθος της παραπάνω χώρας) θα δημιουργούσε πρόβλημα διαχείρισης της ταφής και κατά συνέπεια σκηνές σε αυτές που είδαμε στο Μπέργκαμο στην αρχή της επιδημίας...

  Καμία κυβέρνηση δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί παρόμοιες καταστάσεις.

  Υπάρχει όμως και μια ακόμη χειρότερη πιθανότητα.

  Η πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη είναι και θα παραμείνει ανεμβολίαστη για αρκετά χρόνια. Αν από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα είχαμε δυο μεταλλάξεις, τη "Δέλτα" και την "Όμικρον", ποιος μας εγγυάται πως μέσα στους επόμενους 12 ή 24 μήνες δεν θα προκύψουν άλλες δυο-τρεις μεταλλάξεις οι οποίες θα "ξεγελούν" την άμυνα των εμβολίων των άλλων φαρμάκων αντιμετώπισης της νόσησης;

  Ποιος μας εγγυάται πως κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις δεν θα αποδειχτεί επιβλαβέστερη από αυτές που γνωρίζουμε;

  Οι εξελίξεις του 2021 σε σχέση με την πανδημία δεν επιτρέπουν ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις.

  Από τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις είναι προφανές πως δεν έχουμε να κάνουμε με έναν συνηθισμένο ιό...

  Για την ιστορία πάντως στο άρθρο της στήλης ακριβώς πριν ένα χρόνο για την εξέλιξη των πραγμάτων το 2021 αναφέρονταν ακόμη τα εξής:

  "Το πιθανότερο είναι πως η χρονιά που ακολουθεί θα είναι καλύτερη από αυτή που φεύγει. Τούτο θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο αν προκύψει κάποια σημαντική αστοχία από τα περισσότερα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν...

  Το γεγονός όμως πως η χρονιά που ακολουθεί θα είναι καλύτερη από αυτή που φεύγει δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και πως η δεκαετία που ξεκινά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη..."

  Με τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων σε σχέση με την πανδημία δεν πρέπει κάποιος να είναι σίγουρος πως τα χειρότερα είναι πίσω…

  2) Ο βασιλιάς κυκλοφορεί γυμνός...

  Αν κοιτάξει κάποιος τον ισολογισμό των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών θα διαπιστώσει πως από το 2000 και μετά πολλά έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε σαν "εκτύπωση" φρέσκου χρήματος ως ποσοστού του ΑΕΠ...

  πιν

  Τα μεγέθη που αυξάνουν το ενεργητικό και το παθητικό  στους ισολογισμούς των Κεντρικών Τραπεζών όταν φτάνουν στις εμπορικές τράπεζες αποκτούν πολλαπλάσια ισχύ.

  Η μεγάλη χρονική διάρκεια αυτής της πολιτικής χωρίς να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις έχει ωθήσει αρκετούς να διατυπώσουν θεωρίες πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά...

  Η κατάσταση θυμίζει το παραμύθι με τον βασιλιά που τριγυρνούσε γυμνός μπροστά στους καλεσμένους του και όλοι του έκαναν φιλοφρονήσεις για τα ωραία και ακριβά ρούχα του.

  Τούτο κράτησε μέχρι που ένα παιδάκι φώναξε πως ο βασιλιάς κυκλοφορεί γυμνός...

  kostas.stoupas@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ