Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Δεκ-2021 00:01

  Δεν θα τελειώσουμε εύκολα με την πανδημία...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Δεν θα τελειώσουμε εύκολα με την πανδημία...

  Ενώ απομένουν λιγότερο από δυο εβδομάδες  πριν την περίοδο  των εορτών  και καθώς  το κοντέρ  των απωλειών από τον "Covid-19" παραμένει "κολλημένο" στην "κόκκινη ζώνη" περί τις 100, οι προσδοκίες για τα πρώτα "Ελεύθερα Χριστούγεννα" πλέον   έχουν μειωθεί δραστικά.

  Τούτο παρά το γεγονός πως οι πρώτες ενδείξεις για την μετάλλαξη "Όμικρον" είναι ενθαρρυντικές καθώς ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλή μεταδοτικότητα η ένταση της νόσησης δεν είναι βαριά.

  Τούτο υπό την αίρεση βέβαια του νεαρού της μέσης ηλικίας του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής όπου ο μέσος όρος είναι περί  τα 28 έτη.

  Το νέο στοιχείο που προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες είναι τα όρια της αποτελεσματικής προστασίας  που προσφέρουν τα εμβόλια η οποία μειώθηκε από τους 6 στους 3 μήνες. Κάτι ανάλογο ισχύει και με την ανοσία όσων έχουν νοσήσει.

  Τα εμβόλια αποδεικνύονται ένα όπλο άμυνας αλλά μάλλον όχι αυτό που θα μας απαλλάξει οριστικά  από την πανδημία.

  Αν χώρες όπως η Δανία με πάνω από το 85% του πληθυσμού εμβολιασμένο αναγκάζονται να επαναφέρουν μέτρα αυστηρής κοινωνικής αποστασιοποίησης, χώρες της Αφρικής, της Νότιας Αφρικής  και της Ασίας οι οποίες  θα χρειαστούν χρόνια για να φτάσουν στο 50% θα παραμείνουν εστίες αναπαραγωγής μεταλλάξεων για αρκετούς Χειμώνες ακόμη.

  Και τούτο μάλλον είναι το καλό σενάριο γιατί η εξάπλωση της μετάλλαξης "όμικρον" στη Νότια Αφρική, όπου ως γνωστόν έχουν Καλοκαίρι αυτή την περίοδο, προμηνύει μια περισσότερο περίπλοκη κατάσταση και για την ερχόμενη θερινή περίοδο στο Βόρειο Ημισφαίριο.

  Παρεμπιπτόντως, αυτή η εξέλιξη της πανδημίας καταδεικνύει την ανάγκη κάποιου είδους, αν όχι παγκόσμιας διακυβέρνησης, παγκόσμιου συντονισμού για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της. Κάτι βέβαια που αν αποδειχτεί αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας εύκολα θα επεκταθεί και σε ζητήματα όπως της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής πίεσης, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και γιατί όχι της νομισματικής υποτίμησης και του εμπορικού προστατευτισμού που εξαθλιώνουν πληθυσμούς  προκειμένου κάποιες ελίτ να αποκτούν μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική ισχύ από αυτή που τους αναλογεί.

  Τούτο όμως είναι θέμα άλλης συζήτησης...

  "Κλειδώστε" τον παππού...

  Αν κοιτάξει κάποιος την ηλικιακή κατανομή των απωλειών στην Ελλάδα θα διαπιστώσει πως, εκτός από 80-90% που είναι ανεμβολίαστοι,  πάνω από το 90% είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Αναλυτικότερα, περί το 47% των απωλειών αφορούν άτομα άνω των 80 ετών. Περί το 26% άτομα μεταξύ 70 και 80 και περί το 16% άτομα μεταξύ 60 και 70%.

  πιν

   

  Όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι φυσικό να ανεβαίνει και το ποσοστό των εμβολιασμένων στο σύνολο των απωλειών. Αν είχαμε έναν πληθυσμό 100% εμβολιασμένο τότε το 100% των νοσούντων και των απωλειών θα ήταν εμβολιασμένοι. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως τα εμβόλια είναι άχρηστα όπως προπαγανδίζουν οι "ψεκασμένοι"...

  Η ανάγκη τήρησης μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης από άτομα μεγαλύτερων ηλικιών φαίνεται πως είναι κάτι που δεν θα τελειώσει την προσεχή Άνοιξη, αλλά μάλλον θα επιβληθεί για χρόνια.

  Τούτο θα έχει συνέπειες κοινωνικές οικονομικές και πολιτικές...

  2) Η τουρκική επέκταση…

  Κ. Στούπα, καλημέρα, ωραία τα λες, στο άρθρο, "Η μεγάλη ευκαιρία έναντι της Τουρκίας" αλλά δεν ξέρεις ότι στη Ρουμανία οι μισές επιχειρήσεις είναι τουρκικές…

  Βαγγέλης Κ.

  Απάντηση:  Δεν το γνωρίζω γιατί ενδεχομένως μπορεί να μην είναι  έτσι. Έριξα μια ματιά στην προέλευση των Απευθείας Ξένων Επενδύσεων στη Ρουμανία και δεν προκύπτει κάποια ένδειξη γι’ αυτό που υποστηρίζετε...

  Το 2020 η Τουρκία κατατάσσονταν στις τελευταίες χώρες του καταλόγου χαμηλότερα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

  πιν

   

  3) Η εβδομάδα των τραπεζιτών...

  Με τον πληθωρισμό να ίπταται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30-40 ετών, οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να "ζυγίσουν" σωστά τις αποφάσεις που θα ανακοινώσουν την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα.

  πιν

  Οι σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη θα συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα για τις περαιτέρω κινήσεις.

  Οι αποφάσεις αυτές θα δώσουν και το στίγμα των οικονομικών εξελίξεων τους επόμενους μήνες.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ