Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Αυγ-2021 00:01

  Το πρόβλημα δεν είναι οι Ταλιμπάν αλλά οι Αμερικάνοι...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Το πρόβλημα δεν είναι οι Ταλιμπάν αλλά οι Αμερικάνοι...

  Οι περισσότεροι αναλυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό  εστιάζουν στην αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τη Δύση ως απόρροια της επικράτησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

  Μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν και τη γύρω περιοχή είχαμε όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας επιβολής της δημοκρατίας και της ευημερίας από τους Δυτικούς τα τελευταία 20 χρόνια.

  Το πιθανότερο είναι πως αυτή τη φορά, καθώς όλοι είναι προετοιμασμένοι, να συμβεί το αντίθετο.  

  Επιπλέον οι τελευταίες αναλύσεις συγκλίνουν πως η αύξηση της μετανάστευσης συμβαδίζει με τη σχετική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και συνείδησης στις καθυστερημένες γωνίες εξαθλίωσης του πλανήτη.

  Η ευρεία χρήση τηλεοράσεων, κινητών και δικτύων επικοινωνίας σε μια υπανάπτυκτη και εξαθλιωμένη περιοχή αυξάνει την επιθυμία για μετανάστευση των μελών της  που έχουν διάθεση για ανάληψη του σχετικού ρίσκου.

  Η επαναφορά της "σαρίας" σε συνδυασμό με τον περιορισμό της χρήσης τεχνολογικών συσκευών και της πρόσβασης στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, λογικά θα περιορίσει την επιθυμία των χωρικών των οροπεδίων της χώρας της Κεντρικής Ασίας να αναζητήσουν την τύχη τους με κάθε κόστος στους δυτικούς παραδείσους.

  Εκτός της μετανάστευσης, όμως, υπάρχουν και οι προσφυγικές ροές και οι υποχρεώσεις που επιβάλουν οι διεθνείς συμφωνίες αλλά και οι αξίες του ανθρωπισμού και του χριστιανισμού.

  Είναι βέβαιο πως  βαρβαρότητα της επιβολής του νέου καθεστώτος θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές από μέρους των πολιτικών του αντιπάλων οι οποίοι κατά κύριο λόγο αποτελούν τη μειοψηφική και δυτικόφιλη ελίτ της χώρας. Τούτοι όμως  συνιστούν μετρήσιμα και αφομοιώσιμα μεγέθη.

  Το πρόβλημα είναι οι μεταναστευτικές ροές. Το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών προς τη Δύση μαζί με αυτό της Κλιματικής Αλλαγής είναι τα σημαντικότερα που θα αντιμετωπίσουν οι ανεπτυγμένες χώρες τις επόμενες δεκαετίες και η συνεισφορά των 30 εκατ. Αφγανών  σε αυτό δεν αποτελεί παρά σταγόνα στον ωκεανό...

  Οι Ταλιμπάν μετά τη συντριβή τους, λόγω της προστασίας που προσέφεραν στην Αλ Κάιντα, έχουν γίνει περισσότερο προσεκτικοί με χτυπήματα στις "καρδιές" της Δύσης. Εκεί που φαίνεται πως θα εντείνουν τις προσπάθειες είναι οι ισλαμικές χώρες στις οποίες θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τα φιλικά προς τους ιδίους ρεύματα...

  Κατά τους απαισιόδοξους η Δύση θα ακολουθήσει όταν θα έχει απομονωθεί ασφυκτικά στο εξωτερικό και θα έχει διαβρωθεί στο εσωτερικό από τους μετανάστες αλλά κυρίως από τη δημογραφική γήρανση και τη διανοητική και ψυχολογική σύγχυση του χωρίς έρμα μηδενιστικού δικαιωματισμού.

  pin

  Το   μήνυμα για την Ελλάδα...

  Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που σηματοδοτεί για χώρες όπως η Ελλάδα η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είναι η στάση  των ΗΠΑ η οποία τείνει να αναδειχθεί σε νέο γεωπολιτικό και αμυντικό δόγμα της ηγέτιδας της Δύσης.

  Οι Ταλιμπάν επικράτησαν γιατί αποχώρησαν και μάλιστα βεβιασμένα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους από τη χώρα, εγκαταλείποντας τους φίλους, συμμάχους και συνεργάτες τους στο έλεος των θρησκόληπτων φανατικών.

  Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν χωρίς πολλές αναστολές έναν σύμμαχο με τον οποίο πολέμησαν μαζί και ο οποίος έχει εκτεθεί υποστηρίζοντάς τους. Με την ίδια ελαφρότητα πριν δυο περίπου χρόνια εγκατέλειψαν τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία στα νύχια της στρατιωτικής μηχανής του Ερντογάν.

  Η απαγκίστρωση των ΗΠΑ από διάφορα σημεία του πλανήτη έχει να κάνει με τα εσωτερικά τους οικονομικά  προβλήματα και την  κόπωση της αμερικάνικης κοινής γνώμης σε σχέση με το (οικονομικό και ανθρώπινο) κόστος του ρόλου τους ως  παγκόσμιου χωροφύλακα.

  Πολλοί υποστηρίζουν πως η απαγκίστρωση αυτή έχει να κάνει με την αναδιάταξη των δυνάμεων η οποία έχει στόχο την αντιμετώπιση της ανάδειξης της Κίνας σε υπερδύναμη. Τούτο στην περίπτωση του Αφγανιστάν δεν "κουμπώνει" καθώς ο έλεγχος της χώρας της κεντρικής Ασίας αποτελούσε σημείο ανακοπής της επιρροής της Κίνας στην περιοχή και της πορείας της προς Δυσμάς. Επιπλέον αποτελούσε μοχλό πίεσης στο εσωτερικό της Κίνας με μοχλό τη μουσουλμανική μειονότητα των  Ουιγούρων.

  Η απόφαση απαγκίστρωσης των ΗΠΑ (και της Δύσης) αποτελεί αντιφατική και βεβιασμένη κίνηση μιας Υπερδύναμης που βρίσκεται σε κρίση στο εσωτερικό της.

  Τούτο πρέπει να προβληματίζει και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ που βασίζονται στην ασπίδα της αμερικάνικης ισχύος όπως η Ελλάδα αλλά και η ίδια η Ε.Ε.  Με την ίδια ευκολία οι ΗΠΑ μπορεί να αποφασίσουν να απαγκιστρωθούν και από άλλα σημεία του πλανήτη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στους συμμάχους τους.

  Υπό αυτή την έννοια το πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν είναι οι Ταλιμπάν αλλά οι ΗΠΑ...

  2) Η Αχίλλειος πτέρνα της Δύσης...

  Οι ημιαγωγοί, ή μικροεπεξεργαστές ή μικροτσίπς όπως αλλιώς ονομάζονται, αποτελούν την καρδιά κάθε τεχνολογικής συσκευής και ως εκ τούτου την καρδιά της σύγχρονης οικονομίας. Τηρουμένων των αναλογιών οι μικροεπεξεργαστές αποτελούν την καρδιά της σύγχρονης οικονομίας όπως το πετρέλαιο τη δεκαετία του ’70 αποτελούσε το "αίμα" κάθε  οικονομικής δραστηριότητας.  Όταν ο ΟΠΕΚ επέβαλε εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου στη Δύση λόγω της υποστήριξης στο Ισραήλ, η τιμή του πετρελαίου τετραπλασιάστηκε, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε και οι ΗΠΑ με την Ευρώπη επέβαλαν δελτίο στα καύσιμα. Ένα μέρος των πληθωριστικών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία αυτή την περίοδο οφείλεται στη μειωμένη προσφορά μικροεπεξεργαστών.

  Αν κάποιος θα ήθελε να γονατίσει τη Δύση σήμερα θα της επέβαλε "εμπάργκο" στους μικροεπεξεργαστές. Περίπου το 80% όλων των μικροεπεξεργαστών σήμερα κατασκευάζονται στη βορειοανατολική Ασία. Τη μερίδα του λέοντος της παραγωγής κατέχει η Ταϊβάν η οποία αποτελεί εδώ και δεκαετίες στόχο προσάρτησης της Κίνας.

  Στις ΗΠΑ έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και φέτος ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξήγγειλε ένα πρόγραμμα ύψους 50 δισ. δολ.  μεταφοράς της παραγωγής στις ΗΠΑ.  Τούτο όμως θα χρειαστεί αρκετά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. 

  Εταιρείες όπως οι  αμερικάνικες  Intel (INTC) και  AMD (AMD) των οποίων οι μικροεπεξεργαστές βρίσκονται σε κάθε υπολογιστή παράγουν τα προϊόντα τους στην Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM).

  Μια εισβολή της Κίνας στην Ταιβάν σήμερα θα ισοδυναμούσε με έλεγχο όλων των χωρών του Περσικού Κόλπου τη δεκαετία του ’70 από την ΕΣΣΔ.

  3) Το κράτος εξοντώνει τους Έλληνες...

  Αγαπητέ κύριε Στούπα,

  Ως τακτικός αναγνώστης σας, διάβασα πρόσφατα το άρθρο σας σχετικά με τη βραδύτητα της διαδικασίας απονομής των συντάξεων και την ανάθεσή της σε ιδιώτες προς επιτάχυνση της.

  Δυστυχώς το πρόβλημα με τον ΕΦΚΑ δεν περιορίζεται μόνο στην απονομή των συντάξεων. Από τον Απρίλιο του 2019 και μετά από 25 χρόνια ασφάλισης στην Ελλάδα, εργάζομαι στην Κύπρο. Είμαι κι εγώ κομμάτι του λεγόμενου Brain drain. Λίγο καιρό μετά έκανα αίτηση διακοπής της ασφάλισής μου στον ΕΦΚΑ ώστε να μην πληρώνω διπλή ασφάλιση δηλαδή και στην Ελλάδα και στην Κύπρο που υποχρεωτικά ασφαλίζομαι.

  Η αίτησή μου από τότε, δηλαδή πάνω από 2 χρόνια μετά δεν έχει εξεταστεί και εμφανίζομαι να χρωστάω ασφαλιστικές εισφορές 2 ετών.

  Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Πρόσφατα δέχθηκα πρόταση για εργασία στην Ελλάδα με ελκυστικές αποδοχές και εκεί ξεκινάει το επόμενο πρόβλημα.

  Αυτή τη στιγμή εμφανίζομαι ως οφειλέτης. Πώς θα ασφαλιστώ ξανά χωρίς να έχει γίνει πρώτα η διακοπή; Θα πρέπει να πληρώσω τα 2 χρόνια που έχω κάνει διακοπή;

  Σίγουρα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και αποτρεπτικό παράγοντα για την επιστροφή μου στην Ελλάδα και σίγουρα δεν αποτελεί μόνο δικό μου πρόβλημα καθόσον  πολλοί επιστήμονες έφυγαν το τελευταίο διάστημα.

  Με εκτίμηση

  Ζαχαρίας Μυστακίδης     

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ