Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιουν-2021 00:01

  Μην βιαστείτε να πετάξετε τις μάσκες...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Μην βιαστείτε να πετάξετε τις μάσκες...

  Η υποχώρηση της επιδημίας στη χώρα μας βαίνει κλιμακούμενη με τους ημερήσιους θανάτους να έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες κάτω από τους 20, γεγονός που οδηγεί στις αισιόδοξες εκτιμήσεις πως περί τα μέσα Ιουλίου οι καμπύλες των κρουσμάτων και των θανάτων θα ισοπεδωθούν.

  Τούτο αναμένεται να στηρίξει την προσπάθεια διάσωσης για φέτος μέρους της τουριστικής κίνησης η οποία αποτελεί και την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας.  Πρόσκαιρα τουλάχιστον η αισιοδοξία επιστρέφει...

  Αν θέλουμε όμως να σχεδιάζουμε τις κινήσεις μας με ορίζοντα τουλάχιστον 6-12 μηνών δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τις ανησυχίες που προκαλεί η αναζωπύρωση της επιδημίας σε δύο χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού όπως είναι το Η. Β. και η Χιλή. Σε αμφότερες το ποσοστό εμβολισμού κινείται περί το 60%, που είναι υπερδιπλάσιο του ποσοστού των εμβολιασμένων στη χώρα μας.

  Το Η.Β. όπως και εμείς βρίσκεται στο Βόρειο Ημισφαίριο όπου ήδη το Καλοκαίρι ξεκίνησε και το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον είναι της Astra Zeneca.

  COVID-19: UK records 10,476 new cases and further 11 deaths, latest daily figures show

  Η Χιλή ανήκει στο Ημισφαίριο όπου τώρα ξεκινά η Χειμερινή περίοδος και θα πρέπει να έχουμε υπόψη πως ως επί το πλείστον έχει χρησιμοποιηθεί το κινέζικο εμβόλιο.

  Chile Coronavirus Cases

  Η παρακολούθηση της πορείας των κρουσμάτων και των θανάτων στις χώρες αυτές αλλά και κάποιες άλλες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ που προηγούνται στον ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού, μαζί με την παρακολούθηση των δικών μας στοιχείων φυσικά, είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε μια εικόνα για τις πιθανότητες επανάκαμψης από το Φθινόπωρο ενός τέταρτου κύματος το οποίο αν και λιγότερο ισχυρό από το τελευταίο θα μπορούσε να παρατείνει τις αναταράξεις στην οικονομική δραστηριότητα.

  Η επάνοδος ενός τέταρτου κύματος το φθινόπωρο που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να επαναφέρει κάποια από τα μέτρα δεν σημαίνει  επάνοδο στο σημείο μηδέν, όπως συνέβη το Φθινόπωρο του 2020, αλλά ταιριάζει περισσότερο με ένα σενάριο σταδιακής απεμπλοκής από την επιδημία και τις συνέπειές της.

  Τούτο είναι το καλύτερο σενάριο γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιες μεταλλάξεις του "Covid-19" μπορεί να προκύψουν τα επόμενα χρόνια από χώρες του τρίτου κόσμου όπου ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να φτάσει στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών.

  Ήδη, η ινδική μετάλλαξη που ευθύνεται κυρίως για την αναζωπύρωση στο Η.Β. παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις εμβολιασμού ή ενδεχομένως μικρότερη απόκριση σε κάποια από τα εμβόλια.

  Το πιθανότερο είναι βέβαια πως το ερχόμενο Φθινόπωρο η έλευση ενός τέταρτου κύματος θα μας απασχολεί λιγότερο σε σχέση με το φθινόπωρο του 2020 καθώς υπάρχουν ενδείξεις στην οικονομική δραστηριότητα πως ενδέχεται να προκύψουν άλλοι "πονοκέφαλοι" ισχυρότεροι...

  Τέτοιοι "πονοκέφαλοι" για πολίτες αλλά και για τις κυβερνήσεις αναμένεται να αναδειχτούν τόσο ο πληθωρισμός όσο και οι ελλείψεις που παρατηρούνται ήδη σε πολλά προϊόντα καθώς κατά την περίοδο της επιδημίας έχουν διαταραχθεί οι εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά επιταχύνθηκε και ανάδυση δομικών ζητημάτων  όπως η δημογραφική γήρανση αλλά και οι γεωπολιτικές  αναδιατάξεις δυνάμεων.

  Όποιος θέλει να πάρει μια γεύση του κλίματος που επικρατεί στην αγορά θα πρέπει να ανατρέξει σε αναφορές ανθρώπων της αγοράς όπως αυτές που έκανε ο επικεφαλής της ελληνικής πολυεθνικής λιανεμπορικής αλυσίδας Jumbo κ. Α. Βακάκης κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

  Ο επικεφαλής της εταιρείας μίλησε για διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους, εξελίξεις που αναγκάζουν τη διοίκηση της εταιρείας σε αλλαγή του πλάνου των  αγορών της για τους επόμενους μήνες, αλλά και στο πάγωμα του σχεδίου λειτουργίας νέων καταστημάτων...

  Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα μια καρέκλα η οποία πωλούνταν στην αγορά προς 39,99 ευρώ και σήμερα πωλείται προς 150 ευρώ. Η τιμή για ένα λούτρινο αρκουδάκι έχει τετραπλασιαστεί από 50 ευρώ στα 200 ευρώ, η τιμή στο σίδηρο που χρησιμοποιείται στις οικοδομές έχει αυξηθεί κατά 60%, ενώ οι τιμές των ραφιών που χρησιμοποιούνται στα καταστήματα έχουν διπλασιαστεί, ανέφερε ο ίδιος.

  "Η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει αλλάξει και το προϊοντικό μίγμα της αλυσίδας. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Jumbo τα προϊόντα που είναι μεγάλα σε όγκο και μικρά σε αξία επιβαρύνονται με ανατιμήσεις της τάξεως του 200-300% και αυτό οδηγεί το συγκεκριμένο προϊόν εκτός του χαρτοφυλακίου. "Είναι αυτονόητη η αλλαγή του προϊοντικού μείγματος, για να μην αγοράζουμε προϊόντα εις το όνομα των εφοπλιστών."

  Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη αυτό το περιβάλλον ανατρέπει ισορροπίες ετών, δημιουργώντας την εκτίμηση ότι -αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή- το 2021, πιθανόν και το 2022, να αποδειχθούν επίσης "χαμένες χρονιές".

  Βλέπε: Πατάει φρένο, μέχρι νεοτέρας, η Jumbo..

  Ανάλογες επισημάνσεις μπορεί να διακρίνει κάποιος και πίσω από όσα είπαν τα στελέχη του ομίλου Φουρλή για τις αλυσίδες ΙΚΕΑ και Intersport παρά τις προσπάθειες για ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης, κάτι που δεν φαίνεται να συμμερίζεται η πορεία της μετοχής προς το παρόν.

  Βλέπε: Η ΙΚΕΑ, η Τουρκία, ο Φουρλής και τα νέα concepts

  Ο συνδυασμός των εξελίξεων αυτών με το ενδεχόμενο της αναζωπύρωσης της επιδημίας με ένα τέταρτο κύμα το Φθινόπωρο ίσως περιπλέξει τα ζητήματα σε σχέση με την περιρρέουσα αισιοδοξία για τον προσωρινό χαρακτήρα των πληθωριστικών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία και τις προσδοκίες για δυναμική ανάπτυξη.

  Μην βιαστείτε λοιπόν να πετάξετε τις μάσκες, ειδικά όσοι δεν έχετε ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς...

  2)  Έθεσαν όρους και περιμένουν...

  Παρά την υποχωρητικότητα και το καλό πνεύμα που προσπάθησε να επιδείξει ο Τούρκος πρόεδρος προς τη Δύση στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου συνάντησε μετά από πολλές προσπάθειες και τον πρόεδρο Μπάιντεν, η τουρκική λίρα δεν εμφανίζει σημάδια πως κάτι έχει αλλάξει.

   

  pin

   

  Η ισοτιμία της λίρας συνέχισε να πέφτει, σημειώνοντας νέα χαμηλά εν μέρει χάρη στην ανορθόδοξη πολιτική των χαμηλών επιτοκίων προκειμένου να στηριχτεί η ανάκαμψη αλλά και προς τιμήν της ισλαμικής παράδοσης όπου ο τόκος θεωρείται "αμαρτωλός"...

  Ο επίσημος πληθωρισμός της Τουρκίας υπολογίζεται περί το 16% αλλά πολλοί διεθνείς οικονομολόγοι τον υπολογίζουν να κινείται σε επίπεδα υπερδιπλάσια.

  Η πορεία της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος δείχνει πως παρά την εικόνα του θετικού κλίματος που εξέπεμψαν οι συναντήσεις η ουσία της στάσης της Δύσης απέναντι στο καθεστώς της Άγκυρας δεν  έχει αλλάξει...

  Οι αγορές εκτιμούν πως οι δυτικοί έθεσαν όρους και περιμένουν...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ