Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Ιουν-2021 13:13

  Η ΙΚΕΑ, η Τουρκία, ο Φουρλής και τα νέα concepts

  Βασίλης Φουρλής - ΙΚΕΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.01

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Αβρόχοις ποσί θα περάσει την παγκόσμια κρίση των ανατιμήσεων που καταγράφονται στις πρώτες ύλες και στο μεταφορικό κόστος ο όμιλος Φουρλή, σύμφωνα με όσα δήλωσε η διοίκησή του κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 61,21% και ολοκληρώθηκε στις 12:20 το πρωί της Παρασκευής. 

  Η Γ.Σ. ενέκρινε μεταξύ άλλων την εισήγηση περί μη διανομής μερίσματος για τη χρήση 2020.

  Όπως είπε ο κ. Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού ομίλου, αυτή τη στιγμή καταγράφονται στη διεθνή αγορά σημαντικές αυξήσεις στα commodities και στο κόστος των ναύλων μεταφοράς από την Ασία προς την Ευρώπη, όμως "η επίδραση για τον όμιλο, αν υπάρχει επίδραση, θα είναι πολύ μικρή”. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, ο βασικός προμηθευτής του ομίλου Φουρλή, η ΙΚΕΑ έχει αφενός το μέγεθος και την οικονομική ευρωστία να διαχειριστεί αυτή την κρίση και αφετέρου έχει ενημερώσει τον ελληνικό όμιλο ότι για τους επόμενους 18 μήνες η όποια επίδραση της αύξησης των ναύλων και των commodities, αν υπάρχει, θα είναι πολύ μικρή.  Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει υπάρξει αύξηση των τιμών στα προϊόντα που πουλά μέσω των καταστημάτων ΙΚΕΑ, είπε ο κ. Πεταλάς.

  Σε ό,τι αφορά την Intersport και τη συνεργασία που έχει ο όμιλος αθλητικών ειδών με τη ΝΙΚΕ και την Adidas, η όποια επίδραση θα είναι περιορισμένη, είπε ο ίδιος. Τόσο ο κ. Πεταλάς όσο και ο κ. Βασίλης Φουρλής, εμφανίσθηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία του ομίλου τη φετινή χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η είσοδός του σε έναν νέο κλάδο -οι επικεφαλής του ομίλου δεν θέλησαν να αποκαλύψουν ποια θα είναι αυτή η νέα δραστηριότητα- με περισσότερα από ένα concept. "Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι καθώς η κατάσταση οδεύει προς εκτόνωση”, είπε ο κ. Πεταλάς ο οποίος ανέφερε ότι "παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο όμιλος το πρώτο εξάμηνο λόγω των lockdowns πέτυχε διψήφια αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και μονοψήφια απόσταση από το 2019”. 

  Όσον αφορά την κερδοφορία, αυτή υπολογίζεται, είπε ο κ. Πεταλάς, ότι θα είναι η υψηλότερη των αντίστοιχων εξαμήνων των τελευταίων έξι ετών. Εξέλιξη που την απέδωσε "στο πολύ υγιές μεικτό περιθώριο κέρδους”. 

  Αναφορικά με την είσοδο του ομίλου, πιθανότατα ακόμη και εντός του έτους σε νέο κλάδο, με πάνω από ένα concepts η διοίκηση του ομίλου απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr ανέφερε: "στόχος είναι αυτή η νέα δραστηριότητα να είναι ισότιμη από πλευράς μεγέθους, στη γεωγραφική περιοχή που δραστηριοποιείται, με την Intersport”. Για την παρουσία της Intersport στην Τουρκία -πλέον λειτουργούν 13 καταστήματα από 25- η διοίκηση του ομίλου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ακόμη και την έξοδο, αν η δραστηριότητα παραμένει ζημιογόνα.

  Αναφορικά με τα δύο περιφερειακά καταστήματα ΙΚΕΑ σε Ιωάννινα και Λάρισα, τον Μάιο ολοκληρώθηκε η εθελουσία και το Φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή τους με μείωση των τετραγωνικών τους από τα 20.000 τ.μ. που είναι σήμερα στα 10.000 τ.μ.  Σχετικά με την ΑΕΑΠ, που έχει σήμερα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ, ο κ. Πεταλάς είπε πως "πολύ σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα είναι μια πραγματικότητα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ