Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Ιουν-2021 00:01

  Φόβοι για νέο κύμα το Φθινόπωρο...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Ανησυχίες για ένα 4ο κύμα...

  Οι νεκροί από την πανδημία με βάση τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής 11 Ιουνίου είχαν πέσει στους 11, το  χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων  μηνών. Ο αριθμός των διασωληνωμένων επίσης αποκλιμακώνεται ραγδαία όπως προβλεπόταν...

  Η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων σε συνδυασμό με την αρνητική επίδραση των καλοκαιρινών κλιματικών συνθηκών ωθούν στη ραγδαία αποκλιμάκωση της επιδημίας.

  Στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί περί τους 6,6 εκατ. εμβολιασμοί με τους πλήρως εμβολιασμένους να φτάνουν τα 2,6 εκατ. και περί τα 4,1 εκατ. να έχουν κάνει μια δόση.

  Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και όπως αναμένονταν η κυβέρνηση επιταχύνει την άρση των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να ανασάνει η οικονομία...

  Η Ελλάδα παρά την επιδείνωση των στοιχείων τους τελευταίους μήνες λόγω μη τήρησης των κανόνων ανάσχεσης της επιδημίας παραμένει σε ιδιαίτερα καλό επίπεδο από την άποψη του κόστους σε ανθρώπινες ζωές από την πανδημία, διατηρώντας μια θέση κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. μεταξύ χωρών με πειθαρχημένους λαούς και ανεπτυγμένα δημόσια συστήματα υγείας όπως η Γερμανία και η Ολλανδία...

  Βλέπε: Incidence of coronavirus (COVID-19) deaths in the European Economic Area..

  Οι ανησυχίες όμως παραμένουν: "Η ύφεση των επιδημιολογικών δεικτών δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η αύξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι"  δήλωσε πριν λίγες μέρες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κα Β. Παπαευαγγέλου, επικαλούμενη και τις σχετικές προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σύμφωνα με τις οποίες η βιαστική άρση μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων.

  Οι ανησυχίες αυτές γίνονται ηχηρό καμπανάκι αν παρατηρήσει κάποιος τα δημοσιεύματα που αφορούν την αναζωπύρωση της επιδημίας σε χώρες με αυξημένο ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Χιλή.

  Στο Η.Β. ο Boris Johnson ανέβαλε την "Ημέρα της Ελευθερίας" δηλ. της άρσης των περιορισμών από τις 21 Ιουνίου στις 19 Ιουλίου καθώς παρατηρείται αναζωπύρωση των κρουσμάτων μετά την επιθετική πολύμηνη υποχώρηση.

  Βλέπε: HOLD UP Boris Johnson plans to delay June 21 lockdown lift until JULY 19 after Delta variant triples in a week

  Την Downing Street φαίνεται πως έχει πανικοβάλει η αναζωπύρωση των κρουσμάτων και η ραγδαία εξάπλωση της ινδικής παραλλαγής μεταξύ αυτών.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών στην Αγγλία τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν σε 42.323 από 12.431 την προηγούμενη. Πρόκειται για μια μεταβολή της τάξης του 240%.

  πιν

   

  To Η.Β. παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο με το 62,7% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως αλλά και με 15 εκατ. περίπου κατοίκους να μην έχουν εμβολιαστεί.

  Βλέπε: 12% of the world’s population has received a COVID vaccine. See how your country is doing

  Είναι προφανές πως χώρες με μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού κινδυνεύουν να παρουσιάσουν επιθετικότερες αναζωπυρώσεις.

  Η Χιλή...

  Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι όμως τα μηνύματα από μια χώρα του Νοτίου Ημισφαιρίου, όπου ξεκινά η περίοδος του Χειμώνα, τη Χιλή.

  Καίτοι στη Χιλή το 75% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τη μία δόση και το 58% και με τη δεύτερη παρατηρείται έξαρση της επιδημίας.

  Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές της χώρας επέβαλαν αυστηρό lockdown στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Σαντιάγο εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων σύμφωνα με το Reuters.

  Βλέπε: Επιδείνωση της εικόνας στη Χιλή..

  Είναι η τρίτη φορά τους  τελευταίους 14 μήνες  που οι υγειονομικές αρχές της χώρας επιβάλουν τόσο αυστηρά μέτρα καθώς το τελευταίο 24ωρο της εβδομάδας που πέρασε στη χώρα των 19 εκατ. υπέκυψαν άλλοι 198 ασθενείς με COVID-19 και διαγνώστηκαν  περί τα 7.716  νέα κρούσματα.

  Ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φθάσει το 96%.

  Συμπέρασμα

  Οι εξελίξεις στο Η.Β. αυξάνουν τις πιθανότητες να ζήσουμε εντός του θέρους μια αναζωπύρωση της επιδημίας που θα διαταράξει την τουριστική περίοδο με ανάλογες οικονομικές συνέπειες ενώ οι εξελίξεις στη Χιλή δεν αποκλείουν την πιθανότητα ενός τέταρτου κύματος το ερχόμενο Φθινόπωρο ανάλογα με την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

  Με δεδομένο πως μια μερίδα του πληθυσμού αρνείται να εμβολιαστεί τούτο συνιστά λόγο ανησυχίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία ένα ποσοστό περί το 20-30% άνω των 60 ετών παραμένει χωρίς να έχει κάνει ούτε την πρώτη δόση.

  Βλέπε: Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα…

  Δεν πρέπει να αποκλείουμε λοιπόν κάποιες αρνητικές εκπλήξεις τόσο μέσα στο Καλοκαίρι όσο και το Φθινόπωρο με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την οικονομική δραστηριότητα αλλά και την ψυχολογία και συμπεριφορά του πληθυσμού ο οποίος εμφάνισε ήδη από την Άνοιξη  σημάδια έντονης κόπωσης.

  2) Είναι "φούσκα";

  Το επίπεδο των κερδών του S&P 500 κινείται εγγύτερα των επιπέδων του 2017 όταν ο δείκτης ήταν περί το 50% χαμηλότερα, δεν υπήρχαν πληθωριστικές προσδοκίες μεταξύ 2,5-4% που θα μπορούσαν να διαταράξουν τα περιθώρια κερδοφορίας και κυρίως δεν επίκειται αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων…

  πιν

   

  3) Το τέλος του νεοφιλελευθερισμού...

  Η έλευση της παγκοσμιοποίησης, της απορρύθμισης των αγορών που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 με την έλευση των Ρήγκαν, Θάτσερ, Ντενγκ μεταξύ όλων των άλλων είχε σαν  αποτέλεσμα τη μείωση της φτώχειας, τη διεύρυνση της μεσαίας τάξης αλλά και τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

  πιν

  Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια αντιστροφή αυτής της πορείας με την όλο και μεγαλύτερη ανάμειξη του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ