Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Απρ-2021 00:01

  Οι συντάξεις, τα Ραφάλ και ο Πολ...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Οι συντάξεις, τα Ραφάλ και ο Πολ...

  Ξεύρεις τήν χώραν πού ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα πού κοκκινίζ’ η σταφυλή και θάλλει η ελαία;

   Ω! δὲν τὴν αγνοεί κανείς, είναι η γη η Ελληνίς.

  Αγγ. Βλάχος

  Στην Ελλάδα του 2021 οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ απεργούν επειδή ο Υπουργός κ. Κ.  Χατζηδάκης ανέφερε πως θα αναθέσει σε ιδιώτες την επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων που οι ίδιοι δεν μπορούν να εκδώσουν στην ώρα τους αλλά με καθυστέρηση 2-3 ετών.

  Στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα λοιπόν άπαντες είναι πεπεισμένοι πως το πρόβλημα της χώρας είναι μόνο η ταχύτητα έκδοσης των συντάξεων του γηράσκοντος πληθυσμού και όχι η ικανότητα της οικονομίας να χρηματοδοτεί συντάξεις περί τα 27 δισ. τον χρόνο ο κύριος όγκος των οποίων καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τις ασφαλιστικές εισφορές.

  Με ένα ΑΕΠ το 2020 περί τα 165 δισ. ευρώ τα 27 δισ. της συνταξιοδοτικής δαπάνης αντιπροσωπεύουν περί το 16,5% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό σε όλον τον κόσμο και σε σχέση με την αναλογία συνταξιοδοτικής δαπάνης προς ΑΕΠ και σε σχέση με την αναλογία κρατικής επιδότησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

  Στη χώρα που "…θάλλει η ελαία" λοιπόν η κυρίαρχη αντιπαράθεση αφορά πώς την συνταξιοδοτική δαπάνη από 16,5% θα την κάνουμε ταχύτερα 20% και όχι 12%.

  Στην ίδια χώρα ο μέσος ανόητος αγωνιά μήπως χάσει το ράλι των τραπεζικών μετοχών στη διάσωση των οποίων έχει στοιχηματίσει και χάσει 5-6 φορές την τελευταία δεκαετία.

  Τα έχουμε ξαναπεί όλα αυτά πολλές φορές μετά το 2010. Τα θυμήθηκα διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές από την ομιλία του κ. Τόμσεν σε συνέδριο που έγινε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα.

  "Κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκαταλείψει την ιδιαίτερα ευνοϊκή νομισματική πολιτική που ακολουθεί σήμερα, βλέπει ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν.

  Μιλώντας σε ημερίδα του Economist με τίτλο "200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης" ο συνταξιούχος σήμερα Πολ Τόμσεν είπε ότι μόλις η ΕΚΤ εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και της αγοράς ομολόγων οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου θα αντιμετωπίσουν άμεσα πρόβλημα το Χρέος τους.

   "Χώρες με υψηλό χρέος όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η οποία θα γίνει σαν την Ελλάδα και η Ελλάδα θα δουν το χρέος τους να εκτοξεύεται στα ύψη", είπε χαρακτηριστικά.

  Τότε θα ανοίξει πλέον και επίσημα το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους στην ΕΕ, αλλά και η ανάγκη για νέα προγράμματα διάσωσης…

  …Επέμεινε ότι οι μεταρρυθμίσεις που συνεχίζουν να είναι απαραίτητες στην Ελλάδα και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί είναι αυτές που αφορούν το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα αλλά και την φορολογία φυσικών προσώπων. "Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν φορολογεί την μεσαία τάξη", είπε συγκεκριμένα…."

  Βλέπε: Κρίση χρέους μετά το τέλος των μηδενικών επιτοκίων βλέπει ο Πόλ Τόμσεν

  Αυτό που λέει ο κ. Τόμσεν που γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα είναι πως επειδή το χρέος της Ελλάδας αλλά και μιας σειράς άλλων χωρών δεν είναι βιώσιμο σε φυσιολογικές συνθήκες μη μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων θα υπάρξει αναδιάρθρωση.

  Προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση (μια εκδοχή της οποίας είναι και το "κούρεμα") με την οποία οι δανειστές θα χάσουν, οι δανειζόμενοι θα πρέπει να λάβουν μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος που θα απομείνει εξυπηρετήσιμο.

  Στον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους η μεγαλύτερη δαπάνη δεν είναι ούτε για νοσοκομεία, σχολεία, αστυνομία που πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, ούτε τα (5-10 δισ. στη δεκαετία) για Ραφάλ και  φρεγάτες που εξασφαλίζουν πως θα συνεχίσουμε να μιλάμε ελληνικά και όχι τούρκικα την επόμενη δεκαετία.

  Η μεγαλύτερη και πιο υπερβολική δαπάνη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες είναι τα 27-30 δισ. το χρόνο για συντάξεις.

  Όσοι σχεδιάζετε τα του βίου σας τα επόμενα χρόνια ως συνταξιούχοι να το έχετε υπόψιν αυτό.

  2) Αυτοτροφοδοτούμενος  ενθουσιασμός...

  Στις διεθνείς αγορές θα συνεχίζεται η κατάρριψη των ιστορικών υψηλών στην προσπάθεια των αγορών να προεξοφλήσουν τη δυναμική επάνοδο των δυτικών οικονομιών ενόψει του τέλους της επιδημίας.

  πιν

  Ομού και ο τελευταίος κρίκος των ανεπτυγμένων αγορών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο που βλέπει πλέον εφικτό και το επίπεδο τετραψήφιας τιμής για τον Γενικό Δείκτη.

  Στο πλαίσιο αυτό, όπου το ενδιαφέρον ενασχόλησης με το χρηματιστήριο έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται και στην Ελλάδα, έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε δυο παρατηρήσεις του D. Rosenberg στο Barron’s  του Σαββάτου...

  "Ένα ακόμη σημάδι του προβλήματος αφορά τα πρόσφατα στοιχεία που αναφέρουν πως 1 στους 10 λήπτες δανείων υψηλού κινδύνου για αγορά αυτοκινήτου έχει καθυστερήσει την εξυπηρέτηση για περισσότερο από  60  ημέρες και το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει  καταγραφεί.

  Άλλη μια ένδειξη υπέρβασης είναι η έκρηξη του δανεισμού των μετοχικών χαρτοφυλακίων.   Οι επενδυτές από τα τέλη Φεβρουαρίου δανείστηκαν  το ποσό ρεκόρ των 814 δισ. δολ.  έναντι των χαρτοφυλακίων τους, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (49%) από το 2007 σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς...".

  Τέτοιες ειδήσεις συνήθως περνάνε απαρατήρητες όταν οι  αγορές βρίσκονται σε φάση αυτοτροφοδότησης κάτι που χαρακτηρίζει το τελευταίο στάδιο ενός πλήρους ανοδικού  κύκλου...

  Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το τέλος ενός αυτοτροφοδοτούμενου κύκλου…

  Συνήθως όμως οι περίοδοι ακραίας ευφορίας ακολουθούνται από περιόδους ακραίας καταστροφής.

  πιν

  Τα στοιχεία από την Bank of America δείχνουν ότι οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές ήταν καθαροί πωλητές μετοχών για την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα ενώ  την περασμένη εβδομάδα στο χορό των πωλήσεων φαίνεται πως μπήκαν και τα hedge funds…

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ