Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Απρ-2021 17:49

  Κρίση χρέους μετά το τέλος των μηδενικών επιτοκίων βλέπει ο Πόλ Τόμσεν

  Κρίση χρέους μετά το τέλος των μηδενικών επιτοκίων βλέπει ο Πόλ Τόμσεν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκαταλείψει την ιδιαίτερα ευνοϊκή νομισματική πολιτική που ακολουθεί σήμερα, βλέπει ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν.

  Μιλώντας σε ημερίδα του Economist με τίτλο "200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης" ο συνταξιούχος σήμερα Πολ Τόμσεν είπε ότι μόλις η ΕΚΤ εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και της αγοράς ομολόγων οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου θα αντιμετωπίσουν άμεσα πρόβλημα το Χρέος τους. "Χώρες με υψηλό χρέος όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η οποία θα γίνει σαν την Ελλάδα και η Ελλάδα θα δουν το χρέος τους να εκτοξεύεται στα ύψη", είπε χαρακτηριστικά. Τότε θα ανοίξει πλέον και επίσημα το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους στην ΕΕ, αλλά και η ανάγκη για νέα προγράμματα διάσωσης.

  Έστρεψε τα πυρά του και προς τη ΕΕ κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πολιτική αντιμετώπιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει υλοποιήσουν τα κράτη μέλη. Τόνισε συγκεκριμένα ότι ακόμη η Ευρώπη δεν έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό με τον οποίο θα επιβάλλει στα κράτη μέλη τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

  Αναφερόμενος στα ελληνικά προγράμματος παραδέχθηκε για το πρώτο μνημόνιο ότι "ήταν υπερβολικά αισιόδοξο και δεν υπήρχε άλλη λύση από το να επιμείνουμε περισσότερο, 'χτίζοντας' ένα τείχος αναδιάρθρωσης χρέους". Επέμεινε ότι οι μεταρρυθμίσεις που συνεχίζουν να είναι απαραίτητες στην Ελλάδα και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί είναι αυτές που αφορούν το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα αλλά και την φορολογία φυσικών προσώπων. "Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν φορολογεί την μεσαία τάξη", είπε συγκεκριμένα.

  Πάντως έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση Παπανδρέου τονίζοντας ότι προσπάθησε μέσω των μεταρρυθμίσεων να αλλάξει την εικόνα στην αγορά εργασίας, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι στον ίδιο βαθμό.

  Κάνοντας μια γενική εκτίμηση για τη σημερινή κατάσταση είπε ότι ανησυχεί για την συνέχιση της παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

  Τόμας Βίζερ

  Από τη δική του πλευρά ο τέως επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ανέφερε σχετικά με την περίοδο της ελληνικής κρίσης πως τα υποβόσκοντα προβλήματα και οι ανισορροπίες στη χώρα ήταν μεγαλύτερες από ότι ανέμεναν, υπενθυμίζοντας πως σε μια φάση συνεργασίας με το ΔΝΤ, το ταμείο είχε προτείνει ομαδικές λύσεις θεωρώντας πως ήταν μια γόνιμη πολιτική για την αναδιάρθρωση που ήταν απαραίτητη.

  Ο ίδιος παραδέχθηκε πως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη και από άποψη προσέγγισης ήταν το "κούρεμα" του χρέους το 2010, ενώ δήλωσε πως δεν είναι τόσο απαισιόδοξος όσο ο Πολ Τόμσεν στη γενικότερη πορεία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

  Σημείωσε πάντως και αυτός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, καθώς ο δημόσιος τομέας δεν είναι αποδοτικός, ενώ υπάρχουν πολλά κατεστημένα συμφέροντα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ