Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Μαρ-2021 00:01

  Εμένα τον φτωχό πού θα με ωφελήσουν...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Εμένα τον φτωχό που θα με ωφελήσουν…

  Οι σημαντικές ειδήσεις σπάνια εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα και τα κεντρικά δελτία ειδήσεων ιδίως αν είναι θετικές.

  Το ίδιο συνέβη πριν από λίγες μέρες με την είδηση που αφορούσε στη δημιουργία 52 νέων γραμμών παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων που σχεδιάζουν ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα.

  "Περί τα 12 νέα εργοστάσια" αναφέρει το ρεπορτάζ του Capital.gr,  θα προστεθούν στα 40 που μετρά σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, φτάνοντας σε βάθος πενταετίας τα 52 εργοστάσια, 29 νέες παραγωγικές μονάδες θα προστεθούν στις ήδη 71 καθώς και 52 νέες γραμμές παραγωγής..."

  Όπως αναφέρθηκε, σε συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας,  οι επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ που σχεδιάζονται έχουν πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα, το ΑΕΠ και οδηγούν στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας.

  Βλέπε: Έρχονται mega επενδύσεις στον κλάδο του φαρμάκου, ύψους 1,5 δισ. ευρώ

  Ωραία όλα αυτά, αλλά εμένα τον φτωχό που θα με ωφελήσουν έγραψε, κάποιος στα σχόλια που ακολουθούν τις αναρτήσεις στα Κοινωνικά Δίκτυα  όταν κοινοποίησα τη μέρα της δημοσίευσης την παραπάνω είδηση;...

  πιν

  Φίλτατε, αν είσαι άνεργος επενδύσεις σαν αυτές θα σου δώσουν την ευκαιρία για μια σταθερή θέση εργασίας και πρόσβαση στο σύστημα υγείας καθώς και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

  Από τις 2.000 θέσεις εργασίας κάποιες δεκάδες θα αφορούν πτυχιούχους, επιστήμονες υλικών, μηχανικούς, χημικούς, γιατρούς, λογιστές, οικονομικούς συμβούλους, διευθυντές κλπ.

  Οι θέσεις αυτές είναι καλά αμειβόμενες καθώς πληρώνονται με όρους αγοράς.

  Αν δεν είσαι άνεργος και εργάζεσαι δεν σε αφορά άμεσα αλλά έμμεσα. Η μείωση της ανεργίας μειώνει την πίεση στους μισθούς και τις απολαβές αυτών που ήδη εργάζονται.

  Όταν μειώνεται η ανεργία και άρα μειώνεται και η προσφορά εργασίας οι εταιρείες δεν  βρίσκουν τους ανθρώπους με τις ικανότητες που χρειάζονται εύκολα και αναγκάζονται να αυξήσουν τις απολαβές για να προσελκύσουν αυτούς που εργάζονται σε άλλες επιχειρήσεις ή για να εμποδίσουν τους δικούς τους να δελεασθούν από τις προσφορές άλλων επιχειρήσεων.

  Μην ακούς τους "πονηρούς" που σου λένε ότι με απεργίες και σηκωμένες γροθιές αυξάνονται οι μισθοί. Οι μισθοί αυξάνονται με επενδύσεις που αυξάνουν τη ζήτηση για εργαζόμενους ταχύτερα από την προσφορά.

  Αν στα 40 εργοστάσια φαρμάκων της χώρας προστεθούν άλλα 12 οι νέες αυτές μονάδες,  εκτός της μισθοδοσίας σε  2.000 ανθρώπους, θα καταβάλουν εισφορές και φόρους στα ασφαλιστικά και κρατικά ταμεία...

  Αν στο απασχολούμενο εργατικό δυναμικό της χώρας προστεθούν 2.000 εργαζόμενοι, αυτοί  επίσης θα καταβάλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

  Ναι, 2.000 θέσεις εργασίας δεν αρκούν για να εκτονωθεί η πίεση των ανέργων που ξεπερνούν τα 1,5  εκατ., είναι όμως μια  αρχή... Και αν αναλογιστεί κάποιος πως δεν είναι θέσεις εργασίας σε καφετέριες και τυροπιτάδικα είναι μια καλή αρχή.

  Επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των φαρμάκων που παράγονται στη χώρα εξάγονται. Αυτό φίλτατε βοηθάει το εμπορικό ισοζύγιο. Δηλαδή, βοηθάει στην εξισορρόπηση των συναλλαγματικών εκροών που προκαλούν οι εισαγωγές.

  Αυτό σε τι με ωφελεί εμένα, θα μπορούσες να επαναλάβεις σαν ερώτηση...

  Είναι απλό. Από περιέργεια όταν είδα την ερώτηση μπήκα στο προφίλ που διατηρείς στα Κοινωνικά Δίκτυα για να καταλάβω τα κίνητρα αυτής.

  Παρατήρησα λοιπόν πως σου αρέσουν οι μοτοσικλέτες. Οι εξαγωγές φαρμάκων, μεταξύ άλλων βοηθάνε, να μπορείς να έχεις μοτοσικλέτα που είναι εισαγόμενο προϊόν, ανταλλακτικά όταν χρειάζεται επισκευή καθώς και καύσιμα για να κινείται.

  Υπό αυτή την έννοια, θα ήταν κέρδος για τη χώρα και εμάς όλους ακόμη και αν κάποιος αποφάσιζε να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα μια ταπεινή επένδυση να κατασκευάζει τα πλαστικά καπάκια για τις βαλβίδες των μοτοσικλετών και να τις εξάγει...

  Στο προφίλ σου φίλτατε είδα ακόμη  πως δηλώνεις ως τόπο μόνιμης κατοικίας το Λονδίνο. Αν ισχύει αυτό τότε πράγματι δεν έχεις κανέναν όφελος από αυτές τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

  Τουναντίον, μια επένδυση στην Ελλάδα σημαίνει απώλεια μιας δυνητικής επένδυσης σε  μια άλλη χώρα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ανεργία, αμοιβές εργασίας, ύψος φορολογίας, φορολογικά έσοδα, δωρεάν παιδεία και υγεία εκεί.

  Αν  όντως μένεις στο Λονδίνο τότε όντως οι επενδύσεις αυτές μπορεί να σε ζημιώσουν. Αν μένεις και βιοπορίζεσαι στην Ελλάδα όμως τότε σίγουρα σε ωφελούν.

  Αν το ερώτημα υποκρύπτει κάποιες αριστερές προκαταλήψεις και  πεποιθήσεις επηρεασμένες από την ταξική ανάλυση έχω να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις.

  Οι θέσεις εργασίας που θα προσφέρουν αυτές οι επενδύσεις αφορούν όλη την ιεραρχική δομή μιας επιχειρήσεις από διευθυντές και στελέχη με υψηλούς μισθούς μέχρι προϊστάμενους και εργαζόμενους με χαμηλότερες αμοιβές.

  Το ύψος της αμοιβής που θα λαμβάνει ο καθένας εξαρτάται από τις ικανότητες που έχει αναπτύξει.

  Αν νομίζεις πως δικαιούσαι περισσότερα από αυτά που παίρνεις βγες στην αγορά εργασίας και ζήτησέ τα. Αν τα αξίζεις και υπάρχουν δεν υπάρχει επιχείρηση που θα αφήσει την ευκαιρία να κερδίσει από εσένα να πάει χαμένη.

  Για να υπάρχουν προσφορές αμοιβών όλων των κατηγοριών όμως χρειάζονται πολλές επενδύσεις. Αν είμαστε εχθρικοί απέναντι στις επενδύσεις θα πάνε αλλού και θα καθόμαστε στη φτώχεια μας να αναθεματίζουμε τον καπιταλισμό...

  Στην ίδια ανάρτηση κάποιος άλλος επεσήμανε πως: "Δυστυχώς κανένας βιομήχανος δεν επενδύει σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D).

  Όλοι αυξάνουν την παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία έχουν μικρή προστιθέμενη αξία.

  Οι υπεραξίες βρίσκονται μόνο στο R&D…"

  Συμφωνώ απόλυτα, οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη προσφέρουν καλύτερες απολαβές. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να διώχνουμε όποιες άλλες προκύπτουν αλλά να τις χρησιμοποιούμε σαν "κράχτες" για όλο και πιο εξεζητημένες επενδύσεις.

  2) Ήταν θέμα χρόνου... Volkswagen (XETRA: VOW) vs Tesla (NYSE:TSLA)

  Στις 25 Ιανουαρίου επιχειρήσαμε μια προσέγγιση της υπερβολικής διαφοράς μεταξύ της μετοχής της Tesla(TSLA) και των άλλων κατασκευαστών αυτοκινήτων και ειδικότερα της VW (VWAPY)...

  Βλέπε: Ήταν θέμα χρόνου... Volkswagen (XETRA: VOW) vs Tesla (NYSE:TSLA)

  "Με βάση τον αριθμό των οχημάτων που πωλούνται η Volkswagen είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο.

  Το 2019 η Volkswagen πώλησε περί τα 11 εκατ. Η Tesla  εν μέσω πανδημίας κατάφερε το 2020 να πωλήσει περί τις 500.000 οχήματα, έναντι 368.000 το 2019.

  Η αξία της Volkswagen με το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν περί τα 78 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε περίπου 7.090 ευρώ για κάθε όχημα που πουλάει… Η αξία της Tesla στο ταμπλό ήταν την Παρασκευή περί τα 802 δισ. δολάρια.  Αν προστεθούν και οι μετατρέψιμες σε μετοχές ομολογίες που εκκρεμούν η αξία της υπολογίζεται σε 1,2 τρισ. δολάρια. Τουτέστιν κάθε μονάδα που πούλησε αντιπροσώπευε πάνω από 1 εκατ. της κεφαλαιοποίησης...".

  Στις 25 Ιανουαρίου λοιπόν η αξία της Tesla (802 δισ. δολ.) ήταν 10,2 φορές μεγαλύτερη από την αξία της Volkswagen. 

  Ενάμιση μήνα περίπου αργότερα η σχέση αυτή έχει μειωθεί στις 4,7 φορές αφού η μετοχή της Tesla έχει πέσει κάτω από τα 600 δολ. και η μετοχή της Volkswagen έχει σκαρφαλώσει στα 23 δολ.

  Αυτό νομίζω ήταν μόνο η αρχή...

  πιν

   

  3) Eπιστρεπτέες ιστορίες τρέλας

  Κύριε Στούπα,

  Σας ευχαριστώ ειλικρινά και σας είμαι ευγνώμων για τη δημοσίευση της επιστολής μου.

  Παίρνω το θάρρος να σας δώσω και τα οικονομικά δεδομένα και υπολογισμούς αυτού του τρόπου υπολογισμού που επίλεξε η ΑΑΔΕ. Είναι εξοργιστικό να έχουμε πτώση Ιανουαρίου 30,8% και να μας υπολογίζουν πτώση 19,45% και να μας κόβει η φόρμουλα, τη στιγμή που από τον Νοέμβριου είμαστε ήδη 3 μήνες κλειστά.

  Ανάλυση του παντελώς λάθος τρόπου υπολογισμού τζίρου σε επιχειρήσεις Απαλλασσόμενες από ΦΠΑ (Δεν κάνουν δήλωση ΦΠΑ).

  Σε όλες τις επιστρεπτέες για τις επιχειρήσεις που υπάγονται σε ΦΠΑ, γίνεται η σύγκριση της πτώσης του τζίρου τους, συγκρίνοντας τις ίδιες περιόδους αναφοράς, για να προκύψει η μείωση των πωλήσεων. Κι αυτό είναι σωστό τουλάχιστον από πλευράς μεθοδολογίας.

  Ακολουθεί πραγματικό παράδειγμα, επιχείρησης που ΔΕΝ υπάγεται σε ΦΠΑ. Εδώ αλλάζει η μέθοδος και η βάση υπολογισμού του τζίρου της περιόδου αναφοράς και αυτό στρεβλώνει τελείως την εικόνα.

  Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο, Παιδικός & Βρεφικός Σταθμός.

  Απασχολεί 43 μισθωτούς. Δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα των voucher του ΕΣΠΑ.

  Οικονομικά Δεδομένα.

  Τζίρος 2019 = 693.867€  . …… ….. .. . Μέσος Όρος 12μήνου = 57.814€

  Τζίρος 2020 = 462.188,75€ Πτώση -33,38%    … …. … … Μέσος Όρος 12μήνου 2020 = 38.515,73€

  Επιστρεπτέα 5.

  Σκοπός να αποτυπώσει την πτώση του τζίρου την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

  Κι ως εκ τούτο συνέκρινε την περίοδο του Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2019 με την αντίστοιχη του 2020.

  Αποζημίωνε μόνο όσες επιχειρήσεις έχουν τουλάχιστο 20% πτώση τζίρου. Σωστό.

  Στην περίπτωσή μας όμως, από την απόφαση υπολογισμού,

  συγκρίνουν τον τζίρο του 4μήνου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 με τον μέσο όρο του τζίρου του 2019! (τζίρος 2019/3)

  Δηλαδή πριν κάνω το αριθμητικό παράδειγμα, συγκρίνουν ανόμοια πράγματα.

  Επιπλέον να πω ότι αυτή η επιχείρηση έχει κι ένα είδος εποχικότητας, καθώς των Σεπτέμβριο που ξεκινά η σχολική χρονιά,

  πολλοί πληρώνουν προκαταβολικά τα δίδακτρα του έτους κι έτσι σε αυτό το 4μηνο γίνεται περίπου το 45% των πωλήσεων του έτους.

  Δεδομένα:

  Τζίρος Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 = 191.801,75€

  Τζίρος Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019 = 303.829 €

  Το 1/3 του τζίρου το 2019 για τον υπολογισμό της περιόδου βάσης σύγκρισης = 2019/3 = 693.867€/3 = 231.289€

  Άρα η πτώση είναι με αυτό τον υπολογισμό, 231.289€ -191.801,75€ = 39.487,25€ ή 17,07%

  Δηλαδή κάτω από 20%, και μας έβγαλε απέξω.

  Έστω ότι θέλουν να γίνει η σύγκριση με τον Μέσο όρο του 2019. Καλώς.

  Τότε θα πρέπει να γίνει η σύγκριση με τον μέσο όρο του 2020, τα στοιχεία τζίρου ήταν όλα δηλωμένα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

  Άρα για να έχουμε ομοειδή δεδομένα τζίρου, παίρνουμε το 1/3 του 2019 = 231.289€ και το 1/3 του 2020 = 154.062,91€.

  Κι επομένως η πτώση τζίρου τώρα είναι 231.289-154.062,91 =77.226,09€ ή 33,4% !

  Δηλαδή διπλάσια από το ποσοστό που προκύπτει όταν συγκρίνουν ανόμοια μεγέθη.!

  Αντίστοιχα αν η σύγκριση γινόταν όπως και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, δηλαδή με σύγκριση των 2 τετράμηνων κι όχι με μέσους όρους,

  Τότε ο τζίρος του Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019 ήταν 303.829€ (άγνωστος Χ, για την ΑΑΔΕ, θα έπρεπε να τον δηλώσουμε εμείς) και του 4μήνου 2020 191.801,75, πτώση δηλαδή 36,88%

  Επιστρεπτέα 6.

  Η κατάσταση με τα μαθηματικά μοντέλα ξέφυγε.

  Σε όλες τις επιχειρήσεις η σύγκριση αφορούσε τον Ιανουάριο του 2021 με τον Ιανουάριο του 2020. Σωστά

  Σε μας όμως συγκρίνουν τον Τζίρο του Ιανουαρίου 2021 με τον μέσο όρο του 2019!

  Τα δεδομένα:

  Τζίρος Ιανουαρίου 2020 = 67.306 €.

  Τζίρος Ιανουαρίου 2021 = 46.570,50€ πτώση 30,80%

  Σημειωτέων ο τζίρος του 2020 είναι δηλωμένος μήνα - μήνα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ!

  Τι υπολόγισε όμως η ΑΑΔΕ.

  Μέσος όρος τζίρου του 2019 = 693.867/12 =57.814€

  Τζίρος Ιανουαρίου 2021 = 46.570,50€ κι άρα πτώση τζίρου = 11.243,50€ ή 19,45% ! (πραγματικό -30,80%)

  Και φυσικά μας έκοψε κι  από την επιστρεπτέα 6.

  Και την ημέρα που μας απέρριψε την αίτηση λόγω τζίρου, ξανά κλείσαμε σαν επιχείρηση.

  Γιώργος Καπρούτσος

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ