Συνεχης ενημερωση
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Δώδεκα νέα εργοστάσια θα προστεθούν στα 40 που μετρά σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, φτάνοντας σε βάθος πενταετίας τα 52 εργοστάσια, 29 νέες παραγωγικές μονάδες θα προστεθούν στις ήδη 71 καθώς και 52 νέες γραμμές παραγωγής. Μέχρι το 2025, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, θα γίνουν επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες και θα δημιουργηθούν δύο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες. Μαζί με τις επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών, οι επενδύσεις συνολικά θα φτάσουν το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ.
Οι επενδύσεις είναι:
- Adelco νέα γραμμή παραγωγής στο Μοσχάτο
- Βennett νέο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης
- ΒΙΑΝΕΞ επέκταση του πρώτου εργοστασίου και νέο ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα
- ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική
- Boehringer Ingelheim επέκταση στο Κορωπί
- Demo ενισχύει παραγωγή και ερευνητικό δραστηριότητα, επέκταση εγκαταστάσεων στο Κρυονέρι, 4 νέα εργοστάσια παραγωγής στην Τρίπολη, ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη και κέντρο βιοτεχνολογίας στην Αθήνα
- Elpen νέο εργοστάσιο παραγωγής στην Κερατέα και νέο ερευνητικό κέντρο
- Opus Materia επέκταση της έρευνας
- Pharmathen επέκταση μονάδες στις Σάπες Ροδόπης
- Pharmazac νέο εργοστάσιο στην Κερατέα και νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Λαμία
- Rafarm νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Παιανία και επέκταση εργοστασίου στην Παιανία
- Syn Innovation νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στην Κόρινθο
Όπως αναφέρθηκε, 45 προγράμματα για επενδύσεις από ελληνικές και ξένες εταιρείες θα κατατεθούν συνολικά έως τα τέλη Μαρτίου.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, "για πρώτη φορά έχουμε κίνητρα που μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε στοχευμένα και πιο μπροστά. Υπογράμμισε πως οι επενδύσεις προχωρούν υπό την προϋπόθεση πως θα έχουμε σταθερό περιβάλλον και το μέτρο συμψηφισμού του clawback και των επενδύσεων για τουλάχιστον μια τετραετία".
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί στρατηγικό κλάδο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, καθώς οι επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ που σχεδιάζονται έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα, το ΑΕΠ και οδηγούν στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2020), για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση της λειτουργίας των νέων μονάδων, με τη συνολική συμβολή τους στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.
Ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις μόνο για β΄ εξάμηνο του 2019, οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Η παροχή κινήτρων στη βιομηχανία φαρμάκου συμβαδίζει με τη νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που στοχεύει στην εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της άρσης των περιοριστικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και της επιστροφής των παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων τόνισε ότι "για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις. Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα".
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος επισήμανε πως "τα τελευταία δέκα χρόνια το clawback αγγίζει τα 5,3 δις. ευρώ, οδηγώντας σε αφαίμαξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν αποβιομηχανοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό παρά τις πολιτικές δημοσιονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα".
Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο μήνυμά του τόνισε πως "καταφέραμε να περάσουμε από την Βουλή σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αν.Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέτρα επενδυτικά και αναμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική συμφωνία με όλη την φαρμακοβιομηχανία, όπου θα προσφέρει σταθερό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις του κλάδου. Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα και είναι ένας κλάδος που αξίζει να στηρίξουμε. Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα".
-
12:46 Δ. Μιχαηλίδου: Οικονομική ενίσχυση για απώλεια οικείου προσώπου από φυσική καταστροφή
-
12:43 Χωρίς 7ήμερη καραντίνα στην Ελλάδα ταξιδιώτες από ΕΕ και ακόμη 5 χώρες
-
12:39 Η ΕΕ προμηθεύεται επιπλέον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech
-
12:31 ΕΕ προς Μόσχα: Ο Ναβάλνι πρέπει να λάβει ιατρική βοήθεια
-
12:31 Αλ. Πατέλης: Ενδεχόμενο για ειδικό πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις του τουρισμού
-
12:27 Ινδία: Εξαήμερο lockdown στο Δελχί μετά από νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων
-
12:22 Το Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας της Pfizer στην Θεσσαλονίκη προχωρά σε hackathon για Software & Cloud Engineering
-
12:17 Οι φίλοι της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη λιγοστεύουν
-
12:15 ΥΠΕΞ Ιράν: "Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία"
-
12:14 ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 2,4% για τον γενικό δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο
-
O Ερντογάν βρήκε τοίχο αλλά...
-
Απομακρύνεται το "Πάσχα στο χωριό" - Δεν ανοίγει πιο νωρίς η εστίαση
-
Το άδειο μεσαίο κάθισμα στα αεροπλάνα μόλις τελείωσε
-
Επανήλθε με limit down η Πειραιώς
-
Οι ασυγκράτητες
-
Mytilineos: Παρελήφθη ο πιο σύγχρονος αεριοστρόβιλος στην Ευρώπη
-
Συγκοινωνούντα δοχεία
-
Ισχυροί τραπεζικοί τριγμοί στο Χρηματιστήριο
-
Ντ. Μπακογιάννη: Γιατί ενόχλησαν τόσο την Τουρκία οι δηλώσεις Δένδια
-
Το ξεπούλημα της πτωχευμένης Arcadia του Σερ Φίλιπ Γκριν απέφερε $820 εκατ., αλλά ίσως δεν είναι αρκετά
-
O Ερντογάν βρήκε τοίχο αλλά... (68)
-
Επιλογή του καθενός είναι (24)
-
Ανακάμπτει το bitcoin μετά τη χθεσινή "βουτιά" (13)
-
Επανήλθε με limit down η Πειραιώς (10)
-
Απομακρύνεται το "Πάσχα στο χωριό" - Δεν ανοίγει πιο νωρίς η εστίαση (8)
-
Mytilineos: Παρελήφθη ο πιο σύγχρονος αεριοστρόβιλος στην Ευρώπη (8)
-
Σε κλοιό ελέγχων και διασταυρώσεων οι ιδιοκτήτες ακινήτων (7)
-
Η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα γεωπολιτικό σκοπό (6)
-
Συγκοινωνούντα δοχεία (4)
-
Πάρε-δώσε είναι το σχέδιο ανάκαμψης. Το καταλάβαμε; (4)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
