Συνεχης ενημερωση
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Δώδεκα νέα εργοστάσια θα προστεθούν στα 40 που μετρά σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, φτάνοντας σε βάθος πενταετίας τα 52 εργοστάσια, 29 νέες παραγωγικές μονάδες θα προστεθούν στις ήδη 71 καθώς και 52 νέες γραμμές παραγωγής. Μέχρι το 2025, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, θα γίνουν επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες και θα δημιουργηθούν δύο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες. Μαζί με τις επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών, οι επενδύσεις συνολικά θα φτάσουν το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ.
Οι επενδύσεις είναι:
- Adelco νέα γραμμή παραγωγής στο Μοσχάτο
- Βennett νέο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης
- ΒΙΑΝΕΞ επέκταση του πρώτου εργοστασίου και νέο ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα
- ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική
- Boehringer Ingelheim επέκταση στο Κορωπί
- Demo ενισχύει παραγωγή και ερευνητικό δραστηριότητα, επέκταση εγκαταστάσεων στο Κρυονέρι, 4 νέα εργοστάσια παραγωγής στην Τρίπολη, ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη και κέντρο βιοτεχνολογίας στην Αθήνα
- Elpen νέο εργοστάσιο παραγωγής στην Κερατέα και νέο ερευνητικό κέντρο
- Opus Materia επέκταση της έρευνας
- Pharmathen επέκταση μονάδες στις Σάπες Ροδόπης
- Pharmazac νέο εργοστάσιο στην Κερατέα και νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Λαμία
- Rafarm νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Παιανία και επέκταση εργοστασίου στην Παιανία
- Syn Innovation νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στην Κόρινθο
Όπως αναφέρθηκε, 45 προγράμματα για επενδύσεις από ελληνικές και ξένες εταιρείες θα κατατεθούν συνολικά έως τα τέλη Μαρτίου.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, "για πρώτη φορά έχουμε κίνητρα που μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε στοχευμένα και πιο μπροστά. Υπογράμμισε πως οι επενδύσεις προχωρούν υπό την προϋπόθεση πως θα έχουμε σταθερό περιβάλλον και το μέτρο συμψηφισμού του clawback και των επενδύσεων για τουλάχιστον μια τετραετία".
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί στρατηγικό κλάδο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, καθώς οι επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ που σχεδιάζονται έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα, το ΑΕΠ και οδηγούν στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2020), για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση της λειτουργίας των νέων μονάδων, με τη συνολική συμβολή τους στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.
Ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις μόνο για β΄ εξάμηνο του 2019, οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Η παροχή κινήτρων στη βιομηχανία φαρμάκου συμβαδίζει με τη νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που στοχεύει στην εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της άρσης των περιοριστικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και της επιστροφής των παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων τόνισε ότι "για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις. Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα".
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος επισήμανε πως "τα τελευταία δέκα χρόνια το clawback αγγίζει τα 5,3 δις. ευρώ, οδηγώντας σε αφαίμαξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν αποβιομηχανοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό παρά τις πολιτικές δημοσιονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα".
Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο μήνυμά του τόνισε πως "καταφέραμε να περάσουμε από την Βουλή σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αν.Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέτρα επενδυτικά και αναμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική συμφωνία με όλη την φαρμακοβιομηχανία, όπου θα προσφέρει σταθερό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις του κλάδου. Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα και είναι ένας κλάδος που αξίζει να στηρίξουμε. Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα".
-
17:53 Ουκρανία: Ενδεχόμενη συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ουκρανίας για το Ντονμπάς
-
17:36 Κορονοϊός: 2.801 νέα κρούσματα - 75 νεκροί - 781 διασωληνωμένοι
-
17:21 Η Alitalia φεύγει, η Ita έρχεται
-
17:12 Ιταλία: Μόλις το 38,7% των πολιτών άνω των 80 ετών έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις
-
17:04 Μιανμάρ: Οι δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν περισσότερους από 80 διαδηλωτές
-
17:00 ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης
-
16:44 Έφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής Ιωάννης Αγγελικούσης
-
16:32 Δύο φωτιές σε εξέλιξη στην Κορινθία και στην Ηλεία
-
16:29 Τουρκία-Αίγυπτος: Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών για το Ραμαζάν
-
16:00 Aναστολές Απριλίου: Οι προϋποθέσεις και οι προθεσμίες δηλώσεων
-
Τουρκικό παραλήρημα: Καταφύγιο τρομοκρατών η Ελλάδα - Οργισμένη απάντηση του ΥΠΕΞ
-
Δολοφονία Καραϊβάζ: Έπεσε νεκρός με 10 σφαίρες - Ανθρωποκυνηγητό για τους "ενοικιαζόμενους" εκτελεστές
-
Foreign Policy: "Δώρο Θεού" για τον Ερντογάν η διακήρυξη των ναυάρχων
-
Γιατί οι "απόμαχοι" της δουλειάς συνεχίζουν να αποταμιεύουν μανιωδώς
-
Πάνω από 7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι τέλος Ιουνίου στην Ελλάδα
-
Ο Σαράντης ετοιμάζει εξαγορές
-
O Γολγοθάς των επενδυτών- ιδιοκτητών με τους δασικούς χάρτες
-
Έφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής Ιωάννης Αγγελικούσης
-
Αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα, μειώθηκε όμως ο ρυθμός μετάδοσης
-
Ο Μνησικλής, ο Καλλίμαχος και η Ραλλία
-
O Γολγοθάς των επενδυτών- ιδιοκτητών με τους δασικούς χάρτες (25)
-
Ας μπουν οι σκέψεις σε μια τάξη (22)
-
Δολοφονία Καραϊβάζ: Έπεσε νεκρός με 10 σφαίρες - Ανθρωποκυνηγητό για τους "ενοικιαζόμενους" εκτελεστές (14)
-
Πάνω από 7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι τέλος Ιουνίου στην Ελλάδα (14)
-
Τουρκικό παραλήρημα: Καταφύγιο τρομοκρατών η Ελλάδα - Οργισμένη απάντηση του ΥΠΕΞ (8)
-
Γιατί οι "απόμαχοι" της δουλειάς συνεχίζουν να αποταμιεύουν μανιωδώς (7)
-
Συνάντηση Μητσοτάκη- Χρυσοχοΐδη για τη δολοφονία Καραϊβάζ (7)
-
Ο Μνησικλής, ο Καλλίμαχος και η Ραλλία (6)
-
Κορονοϊός: 2.801 νέα κρούσματα - 75 νεκροί - 781 διασωληνωμένοι (3)
-
Φαρμακείο στην Καλλιθέα επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης (3)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
