Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Δεκ-2020 00:01

  Η επιστροφή του Ιμπραήμ και ο αποδεκατισμός των γερόντων...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Η επιστροφή του Ιμπραήμ και ο αποδεκατισμός των γερόντων...

  Δύο από τις ειδήσεις που ξεχώρισαν χθες στην εγχώρια επικαιρότητα ήταν η νίκη του Ηρακλή Τσουζίνοφ στο Greece Next Top Model και η πρόθεση μιας Start Up γερμανικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων να επενδύσει στην Ελλάδα.

  Η τρίτη αφορούσε την αυτοχειρία της κυβέρνησης να υποχωρήσει στις πιέσεις μερίδας της εκκλησίας και να επιτρέψει την περίοδο των εορτών τη συνάθροιση εκκλησιασμάτων στους ναούς 25 έως 50 ατόμων.

  Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

  α) Ο Ηρακλής...

  Ο νικητής του GNTM 3 προχθές ήταν ο Ηρακλής Τσουζίνοβ με γονείς από τη Ρωσία και τη Γουινέα, ο οποίος γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στη Ρωσία.

  Από τα 8 του χρόνια ζει στην Ελλάδα και το όνομα Ηρακλής το επέλεξε ο ίδιος γιατί από παιδί αγαπούσε την ελληνική μυθολογία. Το πραγματικό του όνομα είναι Ιμπραχίμ, όπως είχε αποκαλύψει στους κριτές του τηλεπαιγνιδιού: "Δεν μπορούσα να είμαι με το όνομα Ιμπραχίμ εδώ"...

  Τα τηλεπαιχνίδια μαζί με τις τηλεοπτικές σειρές, τα μουσικά κομμάτια και μερικά άλλα πράγματα συνιστούν την κορυφή του παγόβουνου αυτού που ονομάζεται η "Pop κουλτούρα" κάθε ιστορικής περιόδου.

  Η Pop κουλτούρα (Λαϊκός Πολιτισμός) εκφράζει τις βαθύτερες αξίες και πεποιθήσεις του ευρέος φάσματος μιας κοινωνίας. Τα τηλεπαιγνίδια και οι σειρές προβάλλονται με μοναδικό κριτήριο την τηλεθέαση και ως εκ τούτου οι επιλογές προσώπων και θεμάτων προσπαθούν να προσεγγίσουν την καθημερινότητα του μέσου όρου...

  Αν άκουγε κάποιος τα ελληνικά του Ηρακλή και τον αξιακό κόσμο που καθρέφτιζαν τα λεγόμενά του θα έβγαζε το συμπέρασμα πως το ελληνικό σχολείο και η ελληνική κοινωνία και ο δυτικός τρόπος ζωής έχουν εξασκήσει ισχυρή αφομοιωτική επίδραση.

  Ο μόνος προβληματισμός που υπάρχει έγκειται στο ότι η μεγάλη πλειοψηφία παιδιών κυρίως από ισλαμικές χώρες που θα μεγαλώσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν έχει την τύχη του Ηρακλή για μια εύκολη και αποδοτική σταδιοδρομία και κυρίως κοινωνική αποδοχή.

  Η οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση οδηγεί σε αύξηση της παραβατικής συμπεριφοράς και τροφοδοτεί τη ριζοσπαστικοποίηση του ισλάμ. 

  Παράλληλα η είσοδος φθηνού ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού δημιουργεί συνθήκες ασφυκτικού ανταγωνισμού για το εγχώριο ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό το οποίο στρέφεται προς έναν μηδενιστικό εθνικισμό και ρατσισμό  προκειμένου να αμυνθεί.

  Παρ’ όλα αυτά η εξέλιξη αυτή αποτελεί ίσως μια "φωτογραφία στιγμής της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας την γεμάτη αντιφάσεις περίοδο που διανύουμε...

  β) Next e.go...

  Η πρόθεση της Next e.go SE να δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη καθώς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ξένα κεφάλαια επιλέγουν τη χώρα μας για παρόμοιες επενδύσεις τεχνολογικής αιχμής.

  Η ίδια η επένδυση δεν είναι από άποψη μεγέθους ιδιαίτερα σημαντική αλλά η σημασία της έγκειται στο αντικείμενο και τις πιθανές επαναστατικές αλλαγές που μπορεί να φέρει στις μετακινήσεις και την οικονομική δραστηριότητα.

  Αν κοιτάξει κάποιος την ιστοσελίδα της μικρής γερμανολλανδικής εταιρείας θα διαπιστώσει πως αυτή αναπτύσσει μια ευρύτερη φιλοσοφία για τις μετακινήσεις με αυτο-οδηγούμενα τροχοφόρα για μαζικές μεταφορές και Ι.Χ. κοινής χρήσης...

  Μακάρι η επένδυση να προχωρήσει χωρίς να βρει εμπόδια από τη γραφειοκρατία και τα αντικίνητρα τύπου "Κουτσούμπα", "Μπαχαλάκηδων", ελληνικό δημόσιο  που μαστίζουν τον τόπο...

  Η  δημιουργία υψηλής ειδίκευσης οικονομικά βιώσιμων θέσεων εργασίας αποσυμπιέζει το πρόβλημα του υψηλού ποσοστού ανεργίας και της δυσαρέσκειας μερίδας της κοινωνίας η οποία νιώθει που διαθέτει καλύτερα προσόντα από τις θέσεις εργασίας που προσφέρει η οικονομία.

  Η  α είδηση με τη β έχουν  συμπληρωματικό χαρακτήρα.

  γ) Η "αυτοχειρία"...

  Οι ρυθμοί αποκλιμάκωσης κρουσμάτων και θανάτων του δεύτερου κύματος κατά τον τελευταίο μήνα ήταν ιδιαίτερα αργοί, πράγμα που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν πως υπάρχει πλέον ευρεία διασπορά του "Covid-19" στον πληθυσμό.

  Η κυβέρνηση σωστά δεν επιτρέπει να γίνουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ρεβεγιόν με περισσότερα από 9 άτομα από δυο νοικοκυριά, προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά.  

  Η έννοια "νοικοκυριό" αντιπροσωπεύει άτομα τα οποία ζουν κάτω από την ίδια στέγη, άρα φέρουν κοινό ή παραπλήσιο  φορτίο συμβιωτικών  μικροοργανισμών, ιων  και παθογόνων.

  Μαθηματικώς 9 άτομα από 9 νοικοκυριά στο ίδιο τραπέζι συνιστούν υγειονομική βόμβα. Όχι όμως 9 άτομα από δυο νοικοκυριά και κυρίως από το ίδιο νοικοκυριό.

  Κατά την έννοια αυτή 25 ή 50 άτομα σε μια ενιαία κλειστή αίθουσα  έστω και με μάσκες συνιστούν αυξημένο κίνδυνο διασποράς του ιού. Οι καταστρεπτικές συνέπειες είναι τόσο προφανείς που αποτελεί ερώτημα πώς κυβέρνηση και εκκλησία υποχώρησαν στις παράλογες αυτές πιέσεις;

  Αν μελετήσει κάποιος ιστορία θα πληροφορηθεί  πως μετά μεγάλες επιδημίες και μεγάλες καταστροφές (όπως ο σεισμός της Λισαβώνας, η επιδημία του Μαύρου Θανάτου κλπ ) προέκυψε αμφισβήτηση πεποιθήσεων οι οποίες μέχρι τότε ήταν ακλόνητες επειδή αυτές δεν στάθηκε δυνατό να προφυλάξουν τις κοινωνίες από την καταστροφή.

  2) Exxon Mobil(NYSE:XOM) Έχει ο καιρός γυρίσματα...

  Όταν η τιμή του πετρελαίου ίπτατο πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι η Exxon Mobil(XOM:NYSE) ήταν από τις πολυτιμότερες εταιρείες της υφηλίου.

  Τα τελευταία χρόνια όμως έχει περάσει στα αζήτητα καθώς το κοινό έχει στραφεί στην ηλεκτροκίνηση, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τα αυτοοδηγούμενα οχήματα και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

  Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο ενεργειακού μετασχηματισμού. Η κατανάλωση υδρογονανθράκων όμως δεν θα εκμηδενιστεί αύριο ή του χρόνου...

  Θα υπάρξουν στο μέλλον ευκαιρίες προκειμένου να λάμψει ξανά η τιμή του "μαύρου χρυσού". Είτε από αύξηση της ζήτησης είτε από κάποιο γεωπολιτικό συμβάν που θα περιορίσει την προσφορά.

  Η Exxon ακολουθεί εντελώς διαφορετική στρατηγική από τις άλλες πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες ξεκίνησαν να επενδύουν στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας που δεν αφήνουν περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα και δεν συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή.

  Η Exxon τους τελευταίους μήνες επενδύει στη μείωση του αποτυπώματος που αφήνει η καύση υδρογονανθράκων στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Στην κατεύθυνση αυτή υπέγραψε συμφωνίες για τη χρήση σχετικών πατεντών δέσμευσης προϊόντων της καύσης υδρογονανθράκων με τις εταιρείες Fuelcell Energy (FCEL) και  ClearSign (CLIR) οι οποίες επίσης είναι άξιες παρακολούθησης.

  Κατά τα άλλα, η Exxon όπως και όλες οι εταιρείες του κλάδου μειώνουν το κόστος λειτουργίας και τις δαπάνες για ανεύρεση και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων. Το ίδιο κάνουν όλες οι εταιρείες, με αποτέλεσμα στο μέλλον η προσφορά να αρχίσει να μειώνεται κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει σε αύξηση της τιμής.

  Ο ετήσιος προϋπολογισμός για νέα έργα εξοπλισμού, εξερεύνησης και ανάπτυξης αναμένεται να είναι μεταξύ 20 και 25 δισ. δολαρίων έως το 2025. Το ποσό αυτό είναι περί τα 10 δισ. μικρότερο από αυτό που προβλεπόταν την Άνοιξη.

  Ταυτόχρονα, η εταιρεία προχωρά σε λογιστικές διαγραφές 17 έως 20 δισ. δολ. προκειμένου να "καθαρίσει" τον ισολογισμό από αρκετές λανθασμένες κινήσεις της εποχής της ευημερίας. Τέτοια κίνηση ήταν η υπερτιμημένη εξαγορά της παραγωγού σχιστολιθικού αερίου της XTO Energy.

  πιν

  Σε γενικές γραμμές:

  Οι πολλοί απαισιόδοξοι αυτήν την περίοδο  βλέπουν ολόκληρο τον κλάδο του πετρελαίου σε παρακμή μέχρι εξαφάνισης και υποκατάστασης από φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις.

  Οι λίγοι αισιόδοξοι ποντάρουν ή σχεδιάζουν να ποντάρουν αν υπάρξει ευκαιρία, στους ακραίους κύκλους που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο.

  Ακόμη και αν οι τιμές δεν φτάσουν ποτέ στα παλιά ρεκόρ το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει για καιρό να αποτελεί απαραίτητο καύσιμο.

  3) Πολυπολιτισμική Υποκρισία...

  Le Point: Διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ αντιλαμβάνονται το γαλλικό κοσμικό κράτος ως μία μορφή καμουφλαρισμένου θεσμικού ρατσισμού. Η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους είναι ρατσισμός;

  Marlène Shiappa: Το βρίσκω εντελώς αντιφατικό εκ μέρους των αμερικανικών ΜΜΕ από τη μία να υπερασπίζονται με θέρμη την πολυπολιτισμικότητα βρίσκοντας χαριτωμένη κάθε εκδοχή της, όπως για παράδειγμα την μπούργκα σε μικρά κοριτσάκια και από την άλλη, τη δική μας πολιτισμική ιδιαιτερότητα, δηλαδή τον κοσμικό χαρακτήρα της Γαλλικής Δημοκρατίας, να τον καταδικάζουν, χωρίς καν να το συζητάνε.

  Ξέρετε, ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους μας, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, μας επιτρέπει για παράδειγμα να μην μας επιβάλουν σύλλογοι γονέων να μην διδάσκουμε στο σχολείο, ότι η γη είναι στρογγυλή με πρόσχημα ότι αυτό θίγει την θρησκευτική ευαισθησία των παιδιών τους.

  Ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους μας επιτρέπει να αποκρούουμε τα θρησκευτικά αιτήματα κάποιων, που δεν θέλουν να διδάσκουμε βιολογία ή σεξουαλική αγωγή στο σχολείο με το πρόσχημα ότι τα κορίτσια τους πρέπει να μένουν παρθένα μέχρι να παντρευτούν και ότι ι δεν πρέπει να  ακούνε τέτοια πράγματα.

  Marlène Schiappa

  Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας, αρμόδια για θέματα ισότητας και δικαιωμάτων του πολίτη….

  Le Point (Μετάφραση B.G.P από τον τοίχο του οποίου στο φβ δανείστηκα το απόσπασμα)

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ