Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2020 00:01

  Η "προδοσία" της Γαλλίας...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Η "προδοσία" της Γαλλίας…

  Η οργή της εγχώριας κοινής γνώμης για τη διστακτικότητα της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία είναι βιαστική, θυμική, πρόχειρη και επιδερμική.  Το ίδιο ισχύει και για τη στάση της Γαλλίας.

  Στην Ελλάδα οι "αναλυτές" των... κοινωνικών δικτύων αλλά και των ΜΜΕ που όλο και περισσότερο σέρνονται πίσω από τον "θόρυβο" των ψηφιακών όχλων, αναλύουν τη συγκρατημένη στάση της Γαλλίας σαν υπαναχώρηση έναντι ανταλλαγμάτων ή όχληση για τις πιθανές εξοπλιστικές επιλογές της Ελλάδας.

  Μια χώρα όμως με την ισχύ και την παράδοση της Γαλλίας είναι περισσότερο επικίνδυνη όταν κατεβάζει τους τόνους παρά όταν τους ανεβάζει. Είναι φανερό πως η  Γαλλία προκρίνει τη συντονισμένη και ενιαία στάση του "γαλλογερμανικού" άξονα που αποτελεί και προϋπόθεση μιας ενιαίας στάσης της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, παρά αλαλαγμούς και "ντουφεκιές" στον γάμο του Καραγκιόζη...

  Η Γαλλία έχει να χάσει πολύ περισσότερα από την ανάδειξη της Τουρκίας σε κυρίαρχο παίκτη στη Μεσόγειο από ό,τι οι πρώην επαρχίες των Οθωμανών.

  Η στάση της προσδιορίζεται από τη γεωγραφική και οικονομική της θέση στην περιοχή. Η ενιαία στάση του "γαλλογερμανικού" άξονα θα εξασφαλίσει μελλοντικά και τη σύμπλευση χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία που "αλληθωρίζουν" προς τα ανταλλάγματα που τους προσφέρει η Τουρκία.

  Το δίλημμα που πρέπει να τεθεί σε όσους "αλληθωρίζουν" προς την Τουρκία δεν είναι π.χ.:

  Διεθνές δίκαιο ή Τουρκία;

  Ελλάδα ή Τουρκία;...

  αλλά Ε.Ε. ή Τουρκία. 

  Χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να καταλάβουν πως δείχνοντας ανοχή στην Τουρκία βάζουν σε κίνδυνο την Ε.Ε. από τη διάλυση της οποίας έχουν να χάσουν περισσότερα απ’ όσα θα κερδίσουν από τα διμερή ανταλλάγματα που προσφέρει η Τουρκία.

  Ας αφήσουμε τη Γαλλία να χειριστεί τις υποθέσεις της Ν.Α. Μεσογείου στην Ε.Ε. Φαίνεται πως διαθέτει καλύτερη "μεγάλη εικόνα" και  μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.

  Η Ε.Ε. στην προχθεσινή σύνοδο ουσιαστικά ανέβαλε την όποια απόφαση γιατί περιμένει να χαράξουν  πρώτα γραμμή οι  ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν.

  Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περάσουν 2-3 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων.

  Όμως ας μην έχουμε αυταπάτες. Η θέση και το μέγεθος της Τουρκίας παίζουν καθοριστικό ρόλο για τα ευρύτερα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ευρώπης και της Δύσης. Οποιαδήποτε απόφαση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

  Μην περιμένουμε θαύματα...

  Σημαντική είναι βέβαια και η θέση της Ελλάδας, ως ανάχωμα στην Τουρκία και πολύ περισσότερο στην απώλεια της Τουρκίας για τη Δύση.

  Η θέση της Ελλάδας αποκτά πολλαπλάσια ισχύ όταν συνδυάζεται με το μέτωπο με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Από το μέτωπο αυτό απουσιάζει η Ιορδανία προκειμένου ο Περσικός Κόλπος να συνδεθεί με το Ισραήλ και τη Μεσόγειο παρακάμπτοντας την Τουρκία...

  Μην ξεχνάμε πως όπως έλεγε και ο Θουκυδίδης, η μεγαλύτερη επίδειξη ισχύος είναι η αυτοσυγκράτηση και όχι τα καθημερινά απειλητικά "γαυγίσματα"...

  2) Το "παγοθραυστικό" Μακρόν...

  Τα μέτρα Μακρόν εναντίον της απώλειας εθνικής κυριαρχίας της Γαλλίας από το ριζοσπαστικό Ισλάμ μπορεί να εξελιχθούν σε πολιτικό "σωσίβιο" του ιδίου τόσο στη χώρα του, όσο και σε "παγοθραυστικό" στην κρούστα τυφλότητας που επιδεικνύει απέναντι στο ισλάμ η υπόλοιπη Ευρώπη.

  Στη Γαλλία, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, υπάρχει ευρεία υποστήριξη στον Μακρόν, που ξεκινά από την αριστερά (η επικράτηση του κοσμικού κράτους έναντι των θρησκευτικών αντιποιήσεων  Αρχής)  και φτάνει ως και τη δεξιά (η Marine Le Pen θεωρεί τα μέτρα ήπια αλλά στη σωστή κατεύθυνση).

  Μερικοί μουσουλμάνοι ηγέτες τα  υποστήριξαν επίσης.

  Ο Μοχάμεντ Μουσαουί π.χ. επικεφαλής του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης, δήλωσε ότι ο γενικός στόχος "καθησυχάζει τους Γάλλους Μουσουλμάνους, καθώς οι εξτρεμιστές αποτελούν μια "οριακή μειοψηφία".

  Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το  79% των Γάλλων συμφωνούν με τη φράση "Το ισλάμ  βρίσκεται σε πόλεμο με τη Γαλλία".

  Με  τον όρο αυτό συμφωνεί το 72% των σοσιαλιστών ψηφοφόρων και το 90% των κεντροδεξιών.

  Κατά τον Economist: "Λιγότερο από 18 μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, η σκληρή γραμμή του κ. Μακρόν για το ισλάμ  μπορεί να επικρίνεται  στο εξωτερικό, αλλά είναι πιθανό να αποδειχθεί δημοφιλής στο εσωτερικό".

  3) Alpha Bank (ΑΛΦΑ:ΧΑ)

  Καλησπέρα κύριε Στούπα,

  Σας παρακολουθώ αρκετό καιρό αλλά ποτέ δεν πήρα το θάρρος να σας στείλω μήνυμα.

  Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω, για να μην σας κουράζω.

  Μετά από πολλά χρόνια απραξίας τόλμησα να ξαναγοράσω μετοχές στο Ελληνικό χρηματιστήριο. (τράπεζα άλφα στα 0,47)

  Η αλήθεια είναι ότι μετά από πολλά χρόνια ακούγονται σιγά σιγά καλά λόγια για αρκετές επενδύσεις στην Ελλάδα. Όμως εδώ, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα. Διαβάζω ότι από το νέο έτος υπάρχει η πιθανότητα οι τράπεζες να κάνουν πάλι αύξηση κεφαλαίου... Είναι καλό αυτό;... Έχει κάποιο ρίσκο η επένδυσή μου ακόμα και σε αυτές τις τιμές;

  Θα ήθελα την προσωπική σας άποψη, για το τι πιστεύετε ότι θα γίνει..

  Προκαταβολικά σας ευχαριστώ πολύ.

  Με εκτίμηση Γιώργος από Αθήνα

  Απάντηση: Αγαπητέ Γιώργο, χθες το βράδυ παραγγείλαμε σουβλάκια στο σπίτι από την εφαρμογή efood στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς και πληρώσαμε περί τα 17 Ευρώ μέσω PayPall  με το δακτυλικό αποτύπωμα για έγκριση…  Αντί της PayPall θα μπορούσε να είναι ο λογαριασμός της Apple ή της N26 ή κάποιας από τις δεκάδες άλλες εφαρμογές...

  Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα συναρτηθούν με τις τραπεζικές εξελίξεις στην Ευρώπη όπου υπάρχουν πάνω από 100 μεγάλες τράπεζες οι περισσότερες από τις οποίες είναι φορτωμένες με "αμαρτίες".  Η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά χωράει 4-5 μεγάλες συστημικές τράπεζες και κάμποσες ψηφιακές πλατφόρμες που θα προσφέρουν και τραπεζικές υπηρεσίες.

  Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων πιστεύω πως ο κλάδος θα αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων και στην Ελλάδα.

  Σε σχέση με την κίνηση της μετοχής τώρα, αν δεν προκύψει κάποια καταιγίδα στις διεθνείς αγορές τους προσεχείς μήνες θα μπορούσε να κινηθεί και υψηλότερα εντός των ορίων που δείχνει το μακροπρόθεσμο καθοδικό κανάλι του διαγράμματος.

  pin

  Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στο ίδιο διάγραμμα τα τελευταία 3-4 χρόνια από όλο και χαμηλότερα επίπεδα η μετοχή πραγματοποιεί ανοδικές εξάρσεις της τάξης του 70-120%.

  Υπάρχουν εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες, το σχέδιο Ηρακλής και η προοπτική μιας Bad Bank οι οποίες κατά τη γνώμη μου δεν θα αποδειχτούν αρκετές καθώς το 2020 και 2021 η κατάσταση των χαρτοφυλακίων τους θα επιδεινωθεί.

  Οι μετοχές του κλάδου τα τελευταία 50 χρόνια μέχρι το 2010 αποτελούσαν την επικερδέστερη τοποθέτηση στην Ελλάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια, μετά το 2010, προσφέρονται μόνο για βραχυχρόνιες κερδοσκοπικές κινήσεις.

  Η μακροπρόθεσμη αυτή τάση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει.

  4) Παρακαλώ την προσοχή σας για θέματα Πίστεως

  Αγαπητέ κύριε Στούπα,

  Παρακολουθώ τη στήλη σας αρκετό καιρό και σας συγχαίρω για τη δυνατότητα που μας δίνετε να αναλύουμε εκτός των οικονομικών θεμάτων αλλά και θέματα κοινωνικά και πολιτικά.

  Με το παρόν e-mail θέλω να διαμαρτυρηθώ προσωπικά για την θέση σας  σε πρόσφατο άρθρο σας ότι η Θεία Κοινωνία κολλάει τον Covid.

  Τα θέματα πίστεως είναι ζητήματα τα οποία δεν εξηγούνται με τη λογική.

  Δεν σας γνωρίζω προσωπικά δεν γνωρίζω τι πιστεύετε ή τι δεν πιστεύετε, οφείλω όμως να ομολογήσω ότι η Θεία Κοινωνία είναι Αίμα και Σώμα Ιησού Χριστού του Αληθινού Θεού του Ζώντος.

  Παρακαλώ την προσοχή σας και τον προβληματισμό σας για θέματα Πίστεως .

  Με εκτίμηση,

  Θοδωρής Βλάχος

  Απάντηση: Παρακαλώ την προσοχή και την πειθαρχία σας στους κανόνες του αρμόδιου Υπουργείου για τα ζητήματα που αφορούν μεταδοτικές ασθένειες... Για τα υπόλοιπα καθένας από τα 8 δισ. ανθρώπων του πλανήτη έχει τη δική του γνώμη περί Ορατών και Αοράτων...

  Το γεγονός πως ο πληθυσμός του πλανήτη έχει υπερδιπλασιαστεί - τριπλασιαστεί τον τελευταίο αιώνα και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί οφείλεται στους Τσιόδρες...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ