Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 00:01

  Στης "Σοφοκλέους" την ποδιά σφάζονται παλικάρια...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Το ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι αναμφίβολα θετική εξέλιξη. Περισσότερο ενδιαφέρον προσδίδει στο ζήτημα τούτο το γεγονός πως οι κινήσεις αυτές έχουν αρχίσει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να έχουν αντίκτυπο στο ταμπλό του χρηματιστηρίου...

  Το γεγονός πως χθες έλαβα  πάνω από δέκα μηνύματα σε σχέση με το ύψος που θα μπορούσε να φτάσει ο Γενικός Δείκτης και τις μετοχές που θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν δείχνει πως υπάρχουν σημάδια αφύπνισης στην αγορά.

  Από πείρα γνωρίζω πως το τέλος ενός κύκλου ξεκινάει όταν δεν τηλεφωνούν οι φερέλπιδες επενδυτές και κερδοσκόποι  αλλά οι μεγαλομέτοχοι προκειμένου  να διαφημίσουν ειδήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να πείσουν να διευκολύνουν να πουλήσουν τα χαρτιά τους σε τιμές εξωφρενικές...

  Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Η αγορά μας είναι εγγύτερα στα χαμηλά της τελευταίας 20ατίας κόντρα στις αγορές όλου του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά όταν οι μετοχές αντιδρούν σε φήμες χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να κυοφορούνται υπόγειες εξελίξεις.

  Ιδού μερικές από τις επιχειρηματικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών που είχαν αντίκρισμα στο ταμπλό.

  Η Nexans έδειξε ενδιαφέρον για τα το τμήμα καλωδίων της Cenergy η οποία ανήκει στον όμιλο Βιοχάλκο, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να κατέληξαν κάπου. Η Cenergy όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό κόμβο του μικρού παραγωγικού ιστού της χώρας.

  Το σχέδιο μεταβίβασης της Ευρώπης σε ένα ενεργειακό μοντέλο που θα μειώσει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη  απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.  

  Η σημασία των ευρωπαϊκών βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καλωδίων και αγωγών φυσικού αερίου  θα είναι πολλαπλάσια τα επόμενα χρόνια  αν υπάρξουν περιορισμοί στην πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές των μη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

  Η είδηση που θα κάνει τις εταιρείες του κλάδου να ξυπνήσουν πανευρωπαϊκά είναι ένας εμπορικός πόλεμος της Δύσης με την Κίνα και άλλες ασιατικές οικονομίες.

  Μέχρι και οι "κλωστές" θα αναστηθούν αν μπουν δασμοί στις εισαγωγές, αλλά ακόμη φαίνεται να απέχουμε από ένα τέτοιο σημείο.  Πέρυσι όμως βρισκόμασταν εγγύτερα απ’ ό,τι πέντε χρόνια νωρίτερα και  η κρίση της επιδημίας θα μας φέρει το 2021 ακόμη πιο κοντά...

  Η Ελλάκτωρ

  Υπό ένα ανάλογο πρίσμα θα πρέπει να ερμηνεύσουμε και τη διαμάχη μεταξύ ολλανδικών, αμερικάνικων και εγχώριων κεφαλαίων για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ.

  Ένα σημαντικό μέρος του πακέτου NextGeneration των 32 δισ. ευρώ (το οποίο με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων θα διπλασιαστεί σχεδόν) θα αφορά έργα υποδομής. Στον κλάδο των κατασκευών έχουν μείνει δυο-τρεις όμιλοι με δυνατότητες να διεκδικήσουν και να ολοκληρώσουν τα έργα.

  Οι όμιλοι Ελλάκτωρ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, στον οποίο επίσης έχουν πάρει θέση ξένα κεφάλαια, έχουν παρουσία και στον ενεργειακό κλάδο που ενδιαφέρει αυτή την περίοδο τα διεθνή funds. Είναι προφανές τι βλέπουν και τι προσδοκούν...

  H Vivartia

  Το αμερικανικό fund CVC Capital Partners φαίνεται να ολοκλήρωσε και την εξαγορά του ομίλου Vivartia από τη MIG. Το αμερικάνικο fund τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει και σε άλλες σημαντικές εξαγορές στον τομέα των υπηρεσιών υγείας (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ, Creta InterClinic, AlfaLab, Y-Logimed, Business Care) ενώ φαίνεται πως ενδιαφέρεται και για την πώληση της "Εθνικής Ασφαλιστικής” προκειμένου να προχωρήσει στην καθετοποίηση των δραστηριοτήτων ιδιωτικής ασφάλισης και υγείας.

  Επίσης ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι το fund Fairfax του Καναδού Prem Watsa που το 2013 απέκτησε στρατηγική συμμετοχή  στην Eurobank και την Eurobank Properties. Όσοι επένδυσαν στην Ελλάδα την περασμένη δεκαετία και ειδικά στις τράπεζες κλαίνε τα λεφτά τους, εκτός των Κινέζων που επένδυσαν στα λιμάνια και τα δίκτυα και των Τσέχων που επένδυσαν στον ΟΠΑΠ ο οποίος με μερισματική απόδοση περί το 10% μπορεί να είναι από τις πλέον ελκυστικές περιπτώσεις στην Ευρώπη.

  Η είδηση λοιπόν που έχει ενδιαφέρον είναι πως μετά τους Κινέζους που τόλμησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όταν τα  ευρωπαϊκά και αμερικάνικα κεφάλαια δεν επένδυαν στη χώρα, η νέα δεκαετία φαίνεται πως ξεκινά με καλύτερες προϋποθέσεις.

  Βέβαια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη υπάρχει προβληματισμός για τις σκοπιμότητες της κινέζικης διείσδυσης στις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί κάποια ενιαία στάση. Στην Ευρώπη το πιθανότερο είναι πως θα περιμένουν πρώτα το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ να οριοθετήσει κάποια γραμμή πλεύσης απέναντι στην αναδυόμενη υπερδύναμη της Κίνας, προκειμένου να συμπλεύσουν μαζί της.

  Το ενδιαφέρον που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για επενδύσεις στην Ελλάδα αναμφίβολα αποτελεί θετική εξέλιξη, γιατί φαίνεται πως απομακρύνεται ο κίνδυνος απομάκρυνσης της χώρας από το Ευρώ και την Ε.Ε, ρίσκο το οποίο ήταν αυξημένο μέχρι το καλοκαίρι του 2015 όταν το μέτωπο του εθνολαϊκισμού έλαβε 62% στο δημοψήφισμα αλλά δεν τόλμησε να ρίξει τη χώρα στα βράχια και προχώρησε στην περίφημη "κωλοτούμπα" για την οποία έχει μείνει ο κ. Τσίπρας στην ιστορία.

  Προσοχή...

  Το ενδιαφέρον των ξένων κεφαλαίων να επενδύσουν στην Ελλάδα,  όμως, προς το παρόν δεν αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων παραγωγής και απασχόλησης αλλά την εξαγορά επιχειρήσεων που ήδη υπάρχουν και συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία εδώ και δεκαετίες.

  Κατά κύριο λόγο οι επενδύσεις που γίνονται δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και παραγωγής υπεραξίας και κέρδους αλλά τον έλεγχο και την αναδιάρθρωση παλαιών.

  Η Vivartia π.χ. είναι ένα όμιλος που δημιουργήθηκε από τη συνένωση της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα, την Goody’s και τη Γενική Τροφίμων που είχε το εμπορικό σήμα "Μπάρμπα Στάθης". Πρόκειται για εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν στην  Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και απλά αλλάζουν ιδιοκτήτες.

  Τέτοιου είδους κεφάλαια αποκτούν ομίλους εταιρειών,  τους αναδιαρθρώνουν προκειμένου  να γίνουν περισσότερο αποδοτικοί και μετά αναζητούν αγοραστές που θέλουν να αποκτήσουν παρουσία στις αγορές που δραστηριοποιούνται οι ελληνικές εταιρείες.

  Τούτο δεν είναι καθόλου αρνητικό.

  Αντιθέτως αποτελεί μια ένδειξη πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον αποτελεί ένδειξη του τελευταίου σταδίου της δημιουργικής καταστροφής που μεταβάλει τις οικονομικές συνθήκες.

  Τέτοιου είδους επενδύσεις, όμως, προς το παρόν δεν δημιουργούν εκ του μηδενός νέες θέσεις παραγωγής, εργασίας και πλούτου που θα αυξήσουν το εισόδημα της χώρας.

  Στου Ελλάκτωρα και της MIG την ποδιά σφάζονται παλικάρια και αυτό αν τι άλλο είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ