Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουν-2020 00:02

  Κοντά στο σημείο "βρασμού"...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Τραμπ Τζον Μπόλτον, δεν είναι ο μοναδικός στενός συνεργάτης του πλανητάρχη που μετά την απομάκρυνση από κοντά του καταφέρεται εναντίον του με "βιτριολικές" αποκαλύψεις.

  Έχουν προηγηθεί και άλλοι κορυφαίοι συνεργάτες όπως οι πρώην υπουργοί εξωτερικών αμύνης, δικαιοσύνης κ.λπ. Επί της ουσίας όλοι αυτοί επιβεβαιώνουν αυτό που είναι προφανές από τη δημόσια εικόνα και συμπεριφορά του προέδρου για τον μέσο εχέφρονα παρατηρητή...

  Οι αμερικάνικες εκλογές απέχουν πλέον μόνο μερικούς μήνες αλλά ακόμη και αν τις χάσει ο Τραμπ το πρόβλημα του διχασμού της αμερικάνικης κοινωνίας, ως τμήμα ενός ανάλογου διχασμού των δυτικών κοινωνιών παραμένει.

  Ένα τμήμα των κοινωνιών νιώθει τόσο αποκομμένο από τις ελίτ που ακολουθεί δημαγωγούς μερικοί από τους οποίους είναι εμφανώς ανισόρροποι για λόγους εκδίκησης ή έλξης από το χάος.

  Στην Ελλάδα είναι ευκολότερο να καταλάβουμε τι συμβαίνει γιατί την περασμένη δεκαετία το βιώσαμε όταν έσκασε η "φούσκα" του χρέους και η κοινωνία μας έπρεπε να προσαρμόσει το βιοτικό της επίπεδο σε χαμηλότερο επίπεδο.

  Οι θεωρίες συνωμοσίας γνώρισαν ευρεία διάδοση, διάφοροι παλαβοί και απατεώνες βρήκαν ευήκοο κοινό...

  Παρατηρώντας την αύξηση του παγκόσμιου χρέους και τις επικλήσεις της θεωρίας του "λεφτόδενδρου" ως λύση για κάθε πρόβλημα εύκολα κάποιος μπορεί να αντιληφθεί πως η ελληνική εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας είναι χρήσιμη για να καταλάβει προς τα πού κινείται η Δύση και ο κόσμος.

  Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο τεκτονικών κοινωνικών, οικονομικών και γεωπολιτικών μετατοπίσεων από αυτές που συνήθως κρατάνε 10-15 χρόνια και καταλήγουν σε μεγάλες ανατροπές.

  Για χώρες όπως η Ελλάδα που μετράνε ήδη μια δεκαετία κρίσης και οδυνηρών προσαρμογών η περίοδος στην οποία έχει εισέλθει η Δύση θα παρατείνει την δύσκολη προσαρμογή.

  Αυτό όμως είναι το λιγότερο...

  Πέραν της ανάγκης  περαιτέρω  προσαρμογής των μισθών και συντάξεων στις φθίνουσες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα έχει να αντιμετωπίσει την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας αλλά και τις καταλυτικές εξελίξεις που δρομολογεί η συγκυρία για το όποιο μέλλον της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. οι οποίες για την Ελλάδα αποτελούν σημαντικό υπαρξιακό υπόστρωμα.

  Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου ασφαλείας του προέδρου Τραμπ έχουν σημασία κυρίως στο σκέλος που αφορούν τις παρατηρήσεις της επιρροής που ασκεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στον πλανητάρχη.

  Οι αποκαλύψεις αυτές σε συνδυασμό με τα γενικότερα σχέδια στην περιοχή και  την κλιμάκωση των κυκλωτικών προκλήσεων της Τουρκίας προς τη χώρα μας κάνουν πολλούς σημαντικούς γεωπολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως είναι θέμα εβδομάδων ή μηνών να έχουμε "εξελίξεις" σε σχέση με την Τουρκία.

  Αρκεί να "διαβάσει" κάποιος πίσω από τις γραμμές δηλώσεων όπως αυτή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρου: "όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι" για να καταλάβει πόσο απέχουμε από το σημείο μηδέν. Μια ημέρα πριν από αυτές τις δηλώσεις ο πρωθυπουργός ήταν στο Ισραήλ και ο υπουργός των εξωτερικών στην Αίγυπτο. Η σημειολογία όλων αυτών των δηλώσεων και κινήσεων είναι αποκαλυπτική των πληροφοριών και εκτιμήσεων που υπάρχουν στα υψηλά κλιμάκια της χώρας.

  Ελληνικό Καλοκαίρι...

  Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 έχει αρκετές προϋποθέσεις να είναι χειρότερο ακόμη και από το πρώτο σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές, πολιτικές, γεωπολιτικές, επιδημιολογικές και κυρίως οικονομικές αναταράξεις.

  Η "φούσκα"

  Το σκάσιμο της χρηματιστηριακής "φούσκας" προσεχώς αναμένεται να έχει καταλυτική επίδραση επιταχύνοντας τις  παραπάνω εξελίξεις. Για να καταλάβει κάποιος πού βρισκόμαστε σε σχέση με τις αγορές αρκεί να διαβάσει μερικές εκτιμήσεις ενός ακόμη έμπειρου στρατηγικού αναλυτή των διεθνών αγορών.

  Ερωτηθείς ποιο επίπεδο έκθεσης θα έπρεπε να έχουν οι επενδυτές στις μετοχές των ΗΠΑ, ο Grantham εξέφρασε μια απροκάλυπτη άποψη: "Νομίζω ότι ένας καλός αριθμός τώρα είναι το μηδέν και το λιγότερο από το μηδέν μπορεί να μην είναι κακή ιδέα αν μπορείτε να το αντέξετε."

  Συνοψίζοντας λοιπόν έχουμε την Κίνα με την Ινδία σε μια φάση θερμών συνοριακών επεισοδίων, την Αίγυπτο να απειλεί να εισβάλει στη Λιβύη, την Τουρκία να εξαγγέλλει γεωτρήσεις σε περιοχές που η Ελλάδα είναι απίθανο να ανεχτεί, στις ΗΠΑ να υπάρχει αναταραχή, την Ε.Ε. να βυθίζεται περαιτέρω στις υπαρξιακές ομφαλοσκοπήσεις, το χρέος να αυξάνεται, τις αγορές να "υπερθερμαίνονται" και τη σοβαρότερη επιδημία των τελευταίων δεκαετιών να μας απειλεί με ένα δεύτερο γύρο, ενώ ακόμη δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε τις συνέπειες του πρώτου.

  Είναι πιθανό το Καλοκαίρι που έχει ξεκινήσει όπως το Φθινόπωρο που έρχεται να τα θυμόμαστε για πολλά χρόνια, όπως θα θυμόμαστε την Άνοιξη του 2020 λόγω "καραντίνας" ή το Καλοκαίρι του 2015 όταν φτάσαμε πολύ κοντά στο Grexit…

  Οι εξελίξεις επιταχύνονται  και τείνουν προς το σημείο "βρασμού" μετά το οποίο θα θυμόμαστε την εποχή της μακαριότητας όταν  ασχολούμασταν με τη διαφήμιση της "Α-Β" κατά  την ημέρα της γιορτής του πατέρα…

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ