Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Φεβ-2023 00:02

  Τα ακίνητα χτυπούν την πόρτα του κορβανά. Θα την ανοίξετε;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Ακίνητα δεκάδων δισ. είναι για να αλλάξουν χέρια αλλά το κράτος του Ελλαδιστάν κάνει ό,τι του είναι δυνατόν να αποθαρρύνει τους αγοραστές; Το πιστεύετε; 

  Αν δεν το πιστεύετε (πράγμα απίθανο για όσους έχουν καταλάβει το σημαίνει ο ψευτοσοσιαλισμός του Ελλαδιστάν,  από το 1975 ως και το 2023 (!)) σημειώστε αυτά που σχηματοποιούν την απίθανη κωμικοτραγική πραγματικότητα και κατά την αγοραπωλησία ενός ακινήτου. 

  Από τους πρώτους μήνες του 2022 δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες τρέχουν να προλάβουν τις νέες ανακατατάξεις στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

  Τους δε τελευταίους του 2022 και το 2023 τρέχουν επίσης να προλάβουν και την ασταμάτητη άνοδο τιμών στην κτηματαγορά λόγω του πληθωρισμού,  με αφετηρία το ενεργειακό...

  Η κυβέρνηση βλέποντας (και από τις αναλύσεις των στοιχείων των συμβολαιογραφικών γραφείων) ότι,  εδώ και 2 χρόνια (προσέξτε το αυτό) επικρατεί εμφανέστατος πανικός καθώς χιλιάδες υποθέσεις ακινήτων απαιτούν τη διεκπεραίωση, αύξησε στον προϋπολογισμό τις φιλοδοξίες της για έσοδα,   από ό,τι φορολογείται στην αγορά ακινήτων.

  Φιλοδοξεί, να βάλει στον κορβανά του 2023 πάνω από 480 εκατ. ευρώ από φόρους μεταβιβάσεων (ίσως και περισσότερα λένε κάποιοι από το οικονομικό επιτελείο) ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά και ευρύτερα στην οικονομία. Φορολογικά έσοδα δηλαδή, 40%-50% περισσότερα σε σχέση με το 2022. 

  Παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι και στην φορολογία ακινήτων επικρατεί (σε όλο τον 45χρονο ψευτοσοσιαλισμό) η οθωμανική "κουλτούρα" των χαρατσιών και το κράτος γίνεται με το έτσι θέλω... αναγκαστικός συνιδιοκτήτης και στις ιδιωτικές περιουσίες (πράγμα που δεν θα αλλάξει στο Ελλάδιστάν με καμία κυβέρνηση γιατί πάνω απ’ όλα ζήτω ο κρατικοδιαιτισμός παντού...) ορθά,  θα λέγαμε, η κυβέρνηση αναζητά έσοδα και από τις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Έσοδα που είναι και σίγουρα και άμεσα !! 

  Και τώρα ας έρθουμε στο πώς τα ζητάει. Αυτό είναι άλλωστε και το επίκεντρο του σημερινού μας σημειώματος. 

  Ανέχεται,   λοιπόν, την ύπαρξη της ατέλειωτης (σκόπιμης, κατά την άποψή μας) γραφειοκρατίας με απαρχαιωμένες διαδικασίες για πολλούς λόγους συνδεδεμένους με τον κρατισμό βεβαίως αλλά και τον συντεχνιασμό των κρατικών υπαλλήλων (από τα υπουργεία μέχρι τα Δημαρχεία και τις Κοινότητες). Πολύπλευρη κρατικίστικη συμπεριφορά με απαρχαιωμένες διαδικασίες για δεκάδες χαρτιά και δικαιολογητικά, από την πολεοδομία, την εφορία, τους δήμους, και το κτηματολόγιο.

  Προσέξτε και εδώ. Η ισχύς των περισσοτέρων δικαιολογητικών (που για να εκδοθούν χρειάζονται ακόμα και έναν χρόνο) έχουν 2μηνη ημερομηνία λήξης !! 

  Όπως είναι φυσικό τα δικαιολογητικά αυτά εμποδίζουν την κάθε σύνταξη νέων συμβολαίων ακόμη και αν κινηθούν κάποιες από τις περίφημες διαδικασίες εξπρές... στις αιτήσεις και τη βούληση των ενδιαφερομένων για πληρωμή και του φόρου μεταβίβασης!! 

  Υπάρχει λύση; Πάει να δοθεί (λέει) με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τον "Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου" όπου αγοραστές και πωλητές ή απλά οι συγγενείς δεν θα χρειάζεται να αναζητήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα δικαιολογητικά. Θα συγκεντρώνονται (λέει) ηλεκτρονικά και θα καταχωρούνται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί...

  Μπράβο μας, λέμε εμείς και ρωτάμε; Πότε όμως θα γίνει αυτό; Ίσως και τον Απρίλιο,  λένε οι αρμόδιοι. 

  Αν σημειώσουμε όμως ότι τη "μεταρρύθμιση" (πάνω από 50 χρόνια εμπλοκής στις μεταβιβάσεις ακινήτων...) την ακούμε 2 χρόνια και η εφαρμογή της συμπίπτει με τις εκλογές τι γίνεται; 

  Μια εξήγηση ίσως είναι ότι πρόκειται για προεκλογικό τερτίπι... Η πραγματική όμως μήπως είναι (λέμε μήπως...) ότι συμπίπτει με τις εκλογές για να μη γίνει τίποτε...; Γιατί καμιά νέα κυβέρνηση στο Ελλάδιστάν δεν συνεχίζει ό,τι σχεδίαζε η προηγούμενη. Και γιατί η γραφειοκρατία και στην αγορά ακινήτων συμφέρει πολιτικά... Για πολλούς λόγους.    

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ