Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Μαρ-2022 00:02

  Φορέστε ξανά κελεμπίες και σαρίκια...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Τα φορέσαμε και πριν 12 χρόνια. Επανεκκίνηση ερευνών για τους υδρογονάνθρακες, μας είπαν τότε. Τις σταμάτησαν τρεις παρέες... Άλλαξε κάτι σήμερα...;

  Το λέμε αυτό γιατί στον τόπο μας διαφορά μεταξύ σοβαρού και αστείου δεν υπάρχει. Ακόμη και αν μιλάμε και για την περιουσία της πατρίδας μας, όπως τα τυχόν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έπρεπε να συνεχίσουμε να τα ψάχνουμε, μετά τη χούντα η οποία ξεκίνησε τις έρευνες, πριν 50 χρόνια!! 

  Τα ξέραμε από τότε τα πιθανά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και δεν ήταν μόνο του Πρίνου, στην Καβάλα μαζί με τα άλλα πιθανά του Αιγαίου, της Δυτικής και Νότιας Κρήτης, του Ιονίου και της Πρέβεζας.

  Άλλωστε γι' αυτό , υποτίθεται, ίδρυσε ο Καραμανλής, μετά το 1974, τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ). Για το ψάξιμο των πετρελαίων και όχι για να προσθέσουμε άλλον έναν Οργανισμό στην τσέπη του φορολογούμενου... Κάνω λάθος; 

  Τι κάναμε στην πράξη; 

  Εγκαταλείψαμε τις έρευνες με διάφορα προσχήματα ανάμεσα στα οποία ήταν και αν είναι συμφέρουσες οι δαπάνες για την εξόρυξή τους, όταν το πετρέλαιο θα έπεφτε...

  Σε πολιτικό επίπεδο επικράτησε και η απαράδεκτη εκτίμηση ότι έτσι και συνεχίσουμε έρευνες για τα πετρέλαια και για τα φυσικά αέρια θα είχαν τεράστιο τοπικό πολιτικό κόστος. 

  Ήξεραν ότι οι αριστεροί της προόδου (το προόδου μας μάρανε...) θα ξεσήκωναν (όπως και έκαναν και συνεχίζουν) τις γνωστές παρέες καφενόβιων που παριστάνουν τους ευαίσθητους στο περιβάλλον και δεν θέλουν να χαλάσουν την αισθητική του...

  Με τούτα και με εκείνα άφησαν και τους Τούρκους να ψάχνουν για τα δικά τους αποθέματα. Έτσι έφθασαν, μέχρι τη Λήμνο και το Καστελλόριζο και εμείς τους κοιτάμε, όλα αυτά τα χρόνια. 

  Και πάμε τώρα στο "θέατρο" των, από τηλεοράσεως..., ερευνών και τα σαρίκια και κελεμπίες επί σκηνής,... όπως τα κατέγραψα και στα ρεπορτάζ μου (κατά τη μεταπολίτευση) στις πολιτικές και τις οικονομικές εφημερίδες της διαδρομής μου.

  Το "όραμα" των ερευνών μέσω της ΔΕΠ αφέθηκε εντελώς στην τύχη του 20 χρόνια μετά την ίδρυση της κρατικής Εταιρείας. 

  Η ΔΕΠ, υπεύθυνη και το έργο αξιοποίησης των αποθεμάτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες, κατέληξε σε ένα μικρό γραφείο που απλά λειτουργούσε για να λειτουργεί...

  Χάνουμε άλλα 10 περίπου χρόνια αν αφαιρέσουμε κάποιες συμπτωματικές συμφωνίες με Εταιρείες ερευνών, μόνο όταν οι κυβερνήσεις δεν διαπίστωναν πολιτικό κόστος από το ξεσήκωμα κομματικών οικολόγων και δημάρχων ή κοινοταρχών μόνο για προεκλογικές σκοπιμότητες. 

  Φθάνουμε στο 2011. Και τι ανακαλύπτουμε; 

  Ότι η Ελλάδα πρέπει να ψάξει να βρει ποια αποθέματα φυσικού αερίου, πετρελαίου διαθέτει σε στεριά και θάλασσα!!

  Προσέξτε. Φθάσαμε το 2011 να δούμε τι θα κάνουμε με αυτό που ξεκίνησε η χούντα το 1973, το σχεδιάσαμε μεν με τη ΔΕΠ μετά το 1974, αλλά στη συνέχεια τα διαλύσαμε όλα !!! 

  Το 2011 λοιπόν ψηφίζεται ο νόμος 4001. Και δίδεται υπόσχεση για επανεκκίνηση των ερευνών. Προς επιβεβαίωση, προφανώς, ιδρύεται και νέος κρατικός φορέας υπό την επωνυμία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ).

  Ξεκινάει ο προγραμματισμός... Σε 5 χρόνια παραχωρήθηκαν 11 περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο Πέλαγος και Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τις έρευνες ανέλαβαν ΕΛΠΕ, Energean, Repsol, Total, Exxon-Mobil.

  Την ίδια ώρα όμως παίρνουν θέσεις "αντίστασης" στις έρευνες και 3-4 κομματικές παρέες με προσφυγές "...ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στο δόσιμο της κρατικής περιουσίας στα ξένα συμφέροντα..." Από κοντά και η πάντα αντιδραστική κρατική μηχανή με τη μέθοδο της απόρριψης περιβαλλοντικών μελετών που υπέβαλαν οι Εταιρείες. 

  Αποτέλεσμα. Μετά από 12 χρόνια, με το ζόρι παραμένουν στον τόπο 1-2 από τις ενδιαφερόμενες ξέρες Εταιρείες ερευνών. Μαζί και η κρατική ΕΔΕΥ, όπως είναι φυσικό μιας και δεν γίνεται να κάνει αλλιώς. 

  Άρα, τι είδους επανεκκίνηση ερευνών στα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίων είναι αυτή που αναγγέλθηκε με ταμπούρλα και με σημαίες... την περασμένη εβδομάδα. Η επανεκκίνηση δεν μας είπαν ότι έγινε και το 2011; Από τότε που μέχρι σήμερα τα κάναμε μούσκεμα, λόγω πολιτικής σκοπιμότητας και κρατικής αδεξιότητας; Τι άλλαξε τώρα; Μήπως βρήκαμε τρόπο να αντλήσουμε το φυσικό αέριο (αν το ανακαλύψουμε) σε εβδομάδες..., αντί των 10ετιών (1-2 θα μας πάρει -στην Ελλάδα-), μέχρι να το δούμε στα σπίτια μας; 

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ