Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 00:02

  Γενικεύεται το κυνήγι του "μαϊμού δικαιούχου";

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Μακάρι να μη γελιόμαστε ότι είναι γενικός ο ξεσηκωμός στο κυνήγι του "μαϊμού δικαιούχου" στις κρατικές παροχές, από τις τσέπες των φορολογούμενων.  

  Μακάρι να μην είναι απλή φούσκα η αγανάκτηση των κρατικών υπηρεσιών από τις πονηριές (για να μην πούμε απατεωνιές) που συνάντησαν στην προσπάθεια να τα φέρουν βόλτα με το ποιοι και πόσοι πληττόμενοι,  για διαφόρους λόγους,  έχουν δικαιώματα παροχών.

  Μακάρι να αποδώσουν οι πρωτοβουλίες του ΕΦΚΑ να αφαιρέσει από τις λίστες των οφειλετών εισφορών στα Ταμεία όλων των περιπτώσεων των μπαταχτσήδων που κοντά στους πραγματικά πληττόμενους επιχειρηματίες κόλλησαν και τα δικά τους φέσια μιας και το κράτος φαίνεται πως έχει "μπόσικα" και αντοχές στις απατεωνιές. 

  Νισάφι πια. Ας τελειώνουμε με τους "επιχειρηματίες" και τις "επιχειρήσεις" μαϊμούδες γιατί έτσι που τα έχουμε κάνει στην οικονομία το κράτος έχει πολλή  δουλειά μέχρι να βρούμε δρόμο υγείας στην οικονομία. 

  Να τα πάρουμε όμως ένα-ένα. Αρχίζοντας από τις τελευταίες ημέρες που ξεχείλισε η αγανάκτηση στον ΕΦΚΑ όταν έβαλε κάτω τους φακέλους με τις παγωμένες οφειλές εισφορών στα Ταμεία (ως μέτρο του 2020) και ταυτόχρονα τους παγωμένους πλειστηριασμούς σε κινητά και ακίνητα ώστε η κρατική συμβολή να είναι ολοκληρωμένη.

  Τι διαπιστώθηκε. Ότι το μέτρο παγώματος των πλειστηριασμών πάρθηκε από την κυβέρνηση το 2020 για τις επιχειρήσεις εκείνες που υποχρεώθηκαν να κλείσουν για λόγους προστασίας από την πανδημία. Καλώς ως εδώ. 

  Κοντά όμως σε αυτές τις επιχειρήσεις ήρθαν και κόλλησαν και κάποιες που έμειναν ανοικτές αλλά λόγω πανδημίας δεν τα πήγαν καλά. Επεκτάθηκε το μέτρο σιωπηρά και σε αυτές, μιας και έτσι συνηθίζεται στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα. Ίσως και εδώ καλώς.

  Έλα όμως που το πήραν χαμπάρι και οι επαγγελματίες μπαταχτσήδες (όπως επίσης συμβαίνει στο Ελλαδιστάν) και ανακατεύτηκαν με τους άλλους που πραγματικά είχαν πρόβλημα; Τι τους νοιάζει όμως. Μαϊμού η επιχείρηση,  μαϊμού και τα προβλήματα. 

  Αγανάκτησαν στον ΕΦΚΑ προχθές και είπαν ως εδώ. Οι μπαταχτσήδες (αυτοί που τα μέσα ενημέρωσης κομψά αποκαλούν και στρατηγικούς κακοπληρωτές) θα βγουν από τις λίστες και ξεκινούν οι πλειστηριασμοί στα ακίνητά τους. 

  Έπρεπε όμως να γίνει σήριαλ και αυτό το ζήτημα για να απαλλάξει ο ΕΦΚΑ τους φορολογούμενους από τη μάζα εκείνη που λειτουργεί ανατρεπτικά σε κάθε ορθή (έστω και σπάνια) πολιτική επιλογή στην οικονομία; 

  Είναι ένα και μόνο τυχαίο περιστατικό; Καθόλου. Τη Δευτέρα που πέρασε το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μαϊμουδιές και σε αιτήσεις για αποζημιώσεις σε πυρόπληκτους. 

  Σε συγκεκριμένη Περιφέρεια, στην οποία, (σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών) διαπιστώθηκαν ζημίες συνολικά σε 6 κτίρια (οικιακοί και επαγγελματικοί χώροι) υποβλήθηκαν για αποζημίωση περισσότερες από 500 αιτήσεις!!.

Τις επόμενες ημέρες που ανακοινώθηκαν τα μέτρα αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους (10 Αυγούστου) οι υπηρεσίες παρέλαβαν πάνω από 4.700 (!!!) δηλώσεις στο Ε9 με εισαγωγή νέων δικαιωμάτων επί ακινήτων.

  Υπήρξαν, μάλιστα, περιπτώσεις που, ενώ υπέβαλαν δήλωση Ε9 με νέο δικαίωμα επί ακινήτου, εν συνεχεία, και αφού υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για αποζημίωση στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, φαίνεται να διέγραψαν το συγκεκριμένο δικαίωμα επί ακινήτου, από την περιουσιακή εικόνα Ε9.

 Σε άλλες περιπτώσεις υπήρξαν μεταβολές Ε9 στις οποίες φαίνεται να μεταβλήθηκε η τοποθεσία ακινήτων από μη πληττόμενη σε πληττόμενη περιοχή.

 Τι έγινε και εδώ, αμέσως μετά τον εντοπισμό της απατεωνιάς; Πάγωσαν οι διαδικασίες αποζημιώσεων με ό,τι σημαίνει αυτό σε βάρος των νομίμων δικαιούχων της αρωγής της Πολιτείας. 

  Και πριν αρχίσει ο κύκλος της "μαϊμουδοκατάστασης" με τους πυρόπληκτους και τους πάσχοντες από τον ΕΦΚΑ... είχαμε τον χορό της "μαϊμούς" στην επιστρεπτέα προκαταβολή,  δηλαδή τα κρατικά χαρτζιλίκια, βάσει του τζίρου όπου εντοπίζονται 15 τρανταχτές περιπτώσεις απατεωνιάς.

  Ανάμεσά τους,  μας λέει το υπουργείο Οικονομικών, και η περίπτωση κρεοπωλείου που δήλωνε ετήσιο τζίρο 30.000 ευρώ και ξαφνικά ανέβηκε... σε 1.500.000 ευρώ!!,  αφού τα λεφτά είναι του κορβανά και άρα τσάμπα...

  Συμβαίνουν και στην Εσπερία..., παρόμοια φαινόμενα και ας μην κακολογούμε μόνο την Ελλάδα,  θα μου πείτε και δεν θα έχετε άδικο. Μόνο που εδώ τις περιπτώσεις τις συζητάμε μεταξύ μας χωρίς να βλέπουμε επίσημη αντίδραση. Οι τρεις επίσημες αποκαλύψεις από το υπουργείο Οικονομικών και τον ΕΦΚΑ δηλώνουν κάτι; Μακάρι να είναι έτσι και να συνεχισθούν...

  george.kraloglou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ