Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Ιουλ-2021 00:02

  "Βάφουμε" κόκκινη και την πράσινη ανάπτυξη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Την πράσινη ανάπτυξη καλοβλέπει τώρα, το πολιτικό πρόβλημα της οικονομίας μας. Μάχες ενάντια σε ΑΠΕ, που δίνουν μεγάλα κομματικά και πολιτικά κέρδη.

  Το ξεκαθαρίζουμε από την αρχή. Σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζουμε, ότι η μετατροπή της ενεργειακής μας πολιτικής και της παραγωγής, από λιγνιτική - πετρέλαια σε πράσινη, με ΑΠΕ, είναι εξ ορισμού "αγγελικά πλασμένη...". 

  Προσθέτουμε μάλιστα, ως δικό μας σχόλιο, ότι είναι ουτοπία, για την Ελλάδα και μόνο για την Ελλάδα, να περιμένουμε πως με πράσινη ενέργεια στο περιβάλλον θα απαλλαγούμε αυτόματα και από το, 10ετιών, επιχειρηματικό μας περιβάλλον...

  Περιβάλλον στο οποίο, δυστυχώς ακόμη και τώρα με την πανδημία, δεν έπαψε να κυριαρχεί η σκόπιμη διαπλοκή και ο κρατικοδιαιτισμός, που μέσω και των ιδιωτικοποιήσεων και των πράσινων και άλλων προγραμμάτων..., μοιράζει την πίτα της οικονομίας κατά πώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κράτους και μόνο του κράτους. 

  Ωστόσο είναι άλλο πράγμα η απολύτως δικαιολογημένη και ολόσωστη εμμονή μας (στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό...) στην τήρηση αρχείων, μητρώων στις ΑΠΕ καθώς και διεθνών προτύπων, στις επιλογές, των αδειοδοτήσεων και των κάθε μορφής εγκαταστάσεων, των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

  Και εντελώς άλλο, η πολιτική και κομματική "επιστράτευση" που οργανώνεται, για το φετινό καλοκαίρι, με στολές-μαϊμού περιβαλλοντικής εκστρατείας... "να προστατέψουμε τον λαό από τις ΒΑΠΕ... (στις ΑΠΕ -κάποια κόμματα- προσθέτουν και ένα Β (ΒΑΠΕ) για να μη ξεχνιέται έτσι και το μίσος προς τη βιομηχανία του τόπου μας). 

  Είναι άλλο πράγμα να δέχεσαι ότι ναι μεν πρέπει και εμείς να κάνουμε κάτι και για την κλιματική αλλαγή. Να βάλουμε έστω και ένα μικρό λιθαράκι, ελέγχοντας τα αρμόδια υπουργεία, αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους με τις ΑΠΕ, πράγμα που όντως ήθελε και θέλει πολλή συζήτηση, από το 2018 που ξεκίνησαν στην πράξη οι πολιτικές ΑΠΕ και πράσινης ανάπτυξης (κατ' εφαρμογή και οδηγιών της Κομισιόν). 

  Και άλλο ο λαϊκός ξεσηκωμός που κρύβει τη ζημιά των βουλευτών (όλων των βουλευτών, όλων των κομμάτων και όλων των χρωμάτων...) σε περιοχές με λιγνιτικό, πετρελαϊκό και άλλο παρόμοιο παρελθόν στην παραγωγή ενέργειας, από τη διακοπή διορισμών ανά τη χώρα και περιφέρεια.

  Διορισμών όπως των γνωστών, άνω των 100-150.000, σε όλη τη μεταπολίτευση, μαζί με πολύχρωμα... ανά τη χώρα, ρουσφέτια.

  Ακραία ρουσφέτια. Και με χτίσιμο κρατικών μονάδων (δήθεν βοηθητικών της παραγωγής...), με ορατό τον κεντρικό σκοπό που δεν ήταν άλλος από διορισμούς σε θέσεις καθισιού και πληρωμής από το κράτος, μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει...

  Αυτός είναι και ο λόγος που μας προκαλεί να σταθούμε μόνο σε αυτό το σημείο, θίγοντας ξεσηκωμούς που προετοιμάζονται για τις ΑΠΕ, με σκοπό να βάψουν, ροζ και κόκκινη την πράσινη ανάπτυξη.

  Δεν περνάμε (σήμερα τουλάχιστον) στην ουσία της πράσινης ανάπτυξης (που προετοιμάζεται και από τα 70 δισ., των ευρωπαϊκών και δικών μας πόρων αλλά και δανεικών...). 

  Γιατί, όσοι έχουμε ζήσει τις πρώτες ημέρες της σοσιαλμανίας της μεταπολίτευσης (μετά το 1975) και την πρώτη 10ετία του 40χρονου ψευτοσοσιαλισμού στη χώρα, δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε το πολιτικό σκέλος και του τωρινού πολέμου, κάτω από τη "σημαία" της δήθεν καταστολής της κυριαρχίας των ΑΠΕ στην ενεργειακή παραγωγή.

  Του γνωστού πολέμου, εκ μέρους συγκεκριμένων πολιτικών και κομματικών ομάδων, προς τις ΑΠΕ επειδή (σε αντίθεση με τους ενεργειακούς σταθμούς λιγνίτη ή πετρελαίου) δεν αφήνουν, λόγω τεχνολογίας, περιθώρια θέσεων εργασίας, για να βολευτούν σώματα κομματικού στρατού κατοχής, στο κράτος.

  Δεν αφήνουν συνέχεια στις πασίγνωστες (πριν και μετά τις εκλογές) λίστες "κατανομής" διορισμών στα κόμματα. Σε όλα τα κόμματα. Όλων των χρωμάτων. Ανάλογα με τα ποσοστά που συντηρούν στη Βουλή. 

  Λίστες διορισμών για όλους τους βουλευτές των περιοχών παραγωγής ενέργειας, ανεξάρτητα του κόμματος που υπηρετούν.

  Υπάρχει όμως τρόπος να πεισθούμε ότι τα λαϊκά πανηγύρια που προετοιμάζονται ενάντια σε ΑΠΕ και πράσινη ανάπτυξη είναι σε όφελος της κοινωνίας. Οι ομάδες του ξεσηκωμού να προτάξουν στα συνθήματά τους διατήρηση και επέκταση ΑΠΕ και πράσινης ανάπτυξης, αν εξασφαλισθούν (με εγγυήσεις από κόμματα και κυβερνήσεις) αισθητές μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικά στη ντόπια μεταποίηση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να εξασφαλιστούν και πόροι, να κάνουν και προσλήψεις. Θα δούμε τέτοια συνθήματα; 

  george.kraloglou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ