Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Απρ-2021 00:02

  Ελατήρια στην οικονομία ή στις φούσκες;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Τα νοικοκυριά έκοψαν 3 δισ. από την κατανάλωση, 56% των μαγαζιών βλέπει απολύσεις, ο κορβανάς ετοιμάζει βοήθεια 15 δισ. και κάποιοι βλέπουν ελατήρια...

  Μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απολύσεις 4 στους 10 επιχειρηματίες καθώς το 56% των επιχειρηματιών και επαγγελματιών ανησυχεί για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του μάς είπε, μόλις προχθές, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

  Τι άλλο μας είπε το Επιμελητήριο; 

  Ότι ποσοστό 15% των επιχειρηματιών που απασχολούν εργαζομένους θεωρεί "σίγουρη" την απόλυση και το 25% "μάλλον σίγουρη". 

  Ότι το 44% επιχειρήσεων και επαγγελματιών βρίσκεται με προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους (όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό της Αττικής είναι 21%). 

  Ότι το 34% έχει επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση.

  Αυτά προχθές. Χθες έρχεται η ΕΛΣΤΑΤ και τι μας λέει; 

  Ότι η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 8,9%, από 33,2 δισ. ευρώ σε 30,2 δισ. ευρώ. 

  Ότι αποτέλεσμα αυτού ήταν, το ποσοστό αποταμίευσης, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, να ανέβει στο 1,7% το δ' τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με -8,7% το δ' τρίμηνο του 2019.

  Και το οικονομικό σκηνικό της επικαιρότητας τριών ημερών κλείνει σήμερα, με το υπουργείο Οικονομικών να μας διαβεβαιώνει ότι σε ύψος διπλάσιο από τις αρχικές προβλέψεις, και πιο συγκεκριμένα στα 15 δισ. ευρώ θα ανέλθει φέτος το κόστος των μέτρων στήριξης, από 7,5 δισ. ευρώ που ήταν οι αρχικές προβλέψεις, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που διατίθεται εντός της διετίας να ανέλθει σε 39 δισ. ευρώ.

  Έχουμε και λέμε λοιπόν 

  Πρώτον: Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει όχι μόνο 7 δισ. που υπολόγισε αρχικά, αλλά 15 δισ. για να βοηθήσει την αγορά με ενισχύσεις, δανειακά βοηθήματα που δεν θα επιστραφούν, επιδοτήσεις και άλλες παροχές. Και κάνει πάρα πολύ καλά το υπουργείο Οικονομικών να ενισχύει την αγορά όταν τα μέτρα για την πανδημία έφεραν και στη λιανική μειώσεις 12-14% από μήνα σε μήνα. 

  Δεύτερον: Οι μισές ή κάπου το 40% των μικρών επιχειρήσεων και τα μισά γραφεία επαγγελματιών θα αυξήσουν μέχρι τον Οκτώβριο την ανεργία από το σημερινό 17% στο 19%. Ίσως και περισσότερες, λέμε εμείς και συμφωνούμε με τον πολύ γνωστό και της στήλης "arkudeas” που, απολύτως δικαιολογημένα, διερωτάται (σε σχόλιό του στο ρεπορτάζ για τις εκτιμήσεις του ΕΕΑ) "Τελικά θα ισχύσουν αναστολές εργασίας τον Μάιο και επιδότηση ενοικίου σε όσες πλήττονται από τους περιορισμούς; Αν όχι να το πουν, ώστε να γίνουν 9 στις 10 οι επιχειρήσεις που θα απολύσουν..."

  Τρίτο: Τα νοικοκυριά έκοψαν 3 δισ. από την κατανάλωση και τα διαθέσιμά τους τα "παρκάρισαν" στις Τράπεζες. Για ποιόν σκοπό προσθέτουμε εμείς; 

  Για να αυξήσουν τα έτοιμα περιμένοντας το ελατήριο που θα εκτινάξει προς τα πάνω την οικονομία; ή για να αυξήσουν τις γραμμές άμυνάς τους σε όλα τα παραπάνω που μας έρχονται από σήμερα μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, με πρώτο κύμα τις απολύσεις και δεύτερο τα λουκέτα, (όπως μας επισημαίνει το ΕΕΑ). 

  Δεν είναι μόνο η αγορά σε αψυχολόγητη κατάσταση. Είναι και οι επαγγελματίες, και οι εργαζόμενοι και γενικά τα νοικοκυριά μετά από την πτώχευση του 2009 και την 10ετή μνημονική περίοδο που άλλαξε όχι μόνο στην οικονομία το προφίλ αλλά και στην κατανάλωση και στην αποταμίευση, προσθέτουμε πάλι εμείς. 

  Συνεπώς είναι εντελώς άγνωστη η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Και οι προβλέψεις για τους μοχλούς επανεκκίνησης από τις εξαγωγές ή τον τουρισμό ή και την αγορά ακινήτων έχουν κινδύνους φούσκας. Πολλούς κινδύνους. Ειδικά η αγορά ακινήτων.

  Ας μη γελιόμαστε. Την επόμενη μέρα στην οικονομία θα φέρουν μόνο οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα υπόσχονται μακροπρόθεσμη απασχόληση. Μέχρι τότε τα ελατήρια για την οικονομία (που ήταν μόνο για τα πανηγύρια της τετραετίας της αριστεράς και της προόδου...) ή τα όποια στατιστικά για την ανάπτυξη (επειδή ξεπαγώνουν κάποια δημόσια έργα) δεν αρκούν να γυρίσουν την οικονομία. Δεν θα κάνουν την αγορά ακινήτων Μανχάταν... Πιο πιθανό είναι να ανακυκλώσουν φούσκες. Γνωστές φούσκες, στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα. 

  george.kraloglou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ