Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Αυγ-2020 00:02

  Κλωτσάμε τον "άδειο τενεκέ" της οικονομίας…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Η οικονομία μας το ξέρει το πρόβλημά της. Δεν κυκλοφορεί καθόλου ρευστό στο αίμα της. Εμείς το έχουμε καταλάβει ή απλά, κλωτσάμε τον "τενεκέ" της;

  Σερβιτόροι και υπάλληλοι ξενοδοχείων έχουν να πάρουν τα 530 ευρώ, επίδομα αναστολής εργασίας, από τον Ιούνιο. Και πάμε για Σεπτέμβριο!!!
  Επιχειρήσεις - προμηθευτές του κράτους φοράγανε "κρατικά φέσια" κάπου 1,5 δισ. τον Φεβρουάριο. Στα φέσια αυτά, τον Ιούνιο προσθέσαμε και "λοφίο". Έφτασαν κοντά στα 2 δισ.

  Και να σκεφτείς πως ανάμεσα σε αυτά τα χρέη είναι και τα απλήρωτα στα κρατικά νοσοκομεία. Καθόλου λίγα, στο σύνολο των 2 δισ. 

  Βγαίνουμε στα μπαλκόνια και πετάμε στους ιθαγενείς τσουβάλια σανό για την κρατική υγεία "…που δεν πρέπει να περάσει στα χέρια των διαβόλων και τριβόλων της ιδιωτικής υγείας…".

  Στην συνέχεια κλείνουμε τα "τζάμια" και μοιράζουμε φέσια στα κρατικά νοσοκομεία. 

  Πάμε και στις επιστροφές φόρων στους μπολσεβίκους του κράτους-πατερούλη. 

  Τον Φεβρουάριο του 2020 δεν είχε να τους επιστρέψει 632 εκατ. χρωστούμενους φόρους. Τους φόρεσε "φέσια". 

  Τους τα πλήρωσε (λέει) τον Μάιο… Από τα 632 εκατ. τους έδωσε μόνο τα 130!! Τα άλλα 500 θα πληρωθούν με κρατικά τουρμπάνια… 

  Το φέσια-φέσια και άσε τη ρευστότητα να κουρεύεται… Και έτσι μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο, κλωτσώντας τον "τενεκέ" της οικονομίας με χρέη 2,5 δισ., στην αγορά, στους προμηθευτές του κράτους και στους φορολογούμενους. 

  Η αγορά για να σταθεί όρθια θέλει κατανάλωση και πλατειά τη ρευστότητα…, ρευστότητα…, ρευστότητα… 

  Και ποιες είναι οι σκέψεις που επικρατούν στα "θηλυκά μυαλά" εκείνων που διαχειρίζονται την οικονομία της ελληνικής σοβιετίας; 

  Να βάλουν στο χέρι τα 20 δισ. του ΕΣΠΑ (τα τελευταία λεφτά από ΕΣΠΑ) με τρόπο που δικαιολογεί το μακρύ-μακρύ καμάκι του κρατικού κορβανά. 

  Δημοσιονομική διαχείριση θα το πουν, για τους ιθαγενείς. Και πιστεύουν πως οι "κουτόφραγκοι" να τους δώσουν πράσινο φώς. 

  Τον Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες το Eurogroup θα περιμένει άλλα χαρτιά και σχέδια από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Θα ζητήσει προτάσεις για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδύσεων.

  Θα τα ζητήσει και ως "πρόβα τζενεράλε" για τις παρακάτω προτάσεις μας. Αυτές που θα ακολουθήσουν και θα "κοιτάνε" τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. 

  Τι θα τους πούμε; 

  Εάν τους πούμε, αφήστε μας να φτιάξουμε ρευστότητα στην αγορά μέσα από το ΕΣΠΑ, θα σηκωθούν από το τραπέζι και θα φύγουν. Γιατί; Γιατί δεν θα έχουν τι να απαντήσουν στους φορολογούμενους της Ε.Ε. και στους 4 τους Βορρά, που θα τους κουνάνε το δάχτυλο… 

  Εάν πάμε να παρουσιάσουμε τις γνωστές μας "αρπαχτές" από το ΕΣΠΑ, στο "μοντέλο των άλλων 4 παρόμοιων προγραμμάτων που σχεδόν τα ξεκοκάλισε το κράτος (μιας και δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον στην ιδιωτική οικονομία και έτσι όπως τα δίνουν Τράπεζες στους ιδιώτες) θα μας γράψουν μια τέτοια "μαύρη" έκθεση (την 8η για την οικονομία) που άντε να τολμήσεις να μιλήσεις για τη δόση των 650 εκατ. (από τα ομόλογα Τραπεζών της Ε.Ε.) που περιμένουμε πως και πως (στα μέσα Δεκεμβρίου), μπας και κάνουμε Χριστούγεννα… 

  Πού θα βρεθεί λοιπόν το "εμβόλιο" να μπολιάσουμε την αγορά, μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020, για να περπατήσει (όσο περπατήσει) το 2021, αφού ο κορονοϊός παραμένει απρόβλεπτος; 

  Οι ελπίδες με παρεμβάσεις σωτηρίας στα οικονομικά, τα φορολογικά και τα μισθολογικά δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση. Τα είπαμε και πιο πάνω. 

  Τα επιδόματα του Ιουνίου πληρώνονται δεν πληρώνονται μετά από ένα τρίμηνο. Η αγορα πού θα βρει μετρητά από την κατανάλωση όταν τα επιδόματα και τα βοηθήματα του Σεπτεμβρίου θα δοθούν στους μπολσεβίκους και στους βιοτέχνες τον Ιανουάριο του 2021; 

  Τι μας λείπει λοιπόν, για να μη κλωτσάμε τον "τενεκέ" της οικονομίας; Ρευστότητα και δυνατότητες που να εμφανίζουν νέες μορφές ρευστότητας. Αν την ανάγκη αυτή περιμένουμε να τη σεβαστούν στις Βρυξέλλες και να μας αφήσουν να διαχειρισθούμε τις υποχρεώσεις μας (σε πλεονάσματα) κατά πως μας βολεύει (ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά), καλύτερα να ξυπνήσουμε από σήμερα… Να ξυπνήσουμε και να καταλάβουμε ότι το κρατικοδίαιτο τέρας που επιμένουμε να τρέφουμε, θα φάει τελικά τις σάρκες μας. Εκτός αν φροντίσουμε να ζήσει η ιδιωτική οικονομία από τις δικές του, άχρηστες, σάρκες.

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ