Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Ιουν-2019 00:03

  Ο λαός μίλησε. Η διαπλοκή όχι ακόμη...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Οι αριστεροί της "προόδου", τύπου ΣΥΡΙΖΑ, είναι "εργαλείο" στη διαπλοκή. Δεν το αφήνεις εύκολα να χαθεί. Εδικά αν δεν έχεις "γρασάρει" το επόμενο. 

  Και εδώ ακριβώς κρύβεται η πιθανή έως βεβαία "νάρκη" της διαπλοκής στις πολιτικές εξελίξεις. 

  Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, διέλυσαν κάθε εναλλακτική λύση σε άλλη χρήσιμη αριστερή "προοδευτική παράταξη". Το φρόντισαν μάλιστα από το πρώτο εξάμηνο της εξουσίας τους, το 2015. Τότε που έγιναν και κυρίαρχοι του αριστερού παιχνιδιού με τη διαπλοκή. 

  Έκλεισαν (επιμελώς) κάθε δρόμο σε αριστερούς "made in ΣΥΡΙΖΑ" να συνθέσουν τις εργαλειοθήκες, εκείνων των παραγόντων της οικονομίας που έχουν "αλυσοδέσει" το κράτος, σε προδιαγραφές που τους εξυπηρετούν. 

  Και έρχονται οι ευρωεκλογές όπου ο λαός "σφράγισε" (με την ψήφο του) την άρνησή του να δεχθεί, ως εκπροσώπους δυνάμεων της προόδου κάποια μπουλούκια άσχετων καφενόβιων. Εντελώς ανίδεων του τι σημαίνει οικονομία και κοινωνία...

  Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής αλλά και οι χθεσινές αφήνουν (ανάμεσα σε άλλες ερμηνείες για το λαϊκό μήνυμα) αναπάντητο το ερώτημα πώς θα αντικατασταθεί το "εργαλείο ΣΥΡΙΖΑ" ώστε, η διαπλοκή, να ολοκληρώσει υποθέσεις της, με το κράτος. Υποθέσεις οι οποίες πορεύτηκαν και ευκόλως εξελίχθηκαν, έως το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου. 

  Έχει τη σημασία του αυτό μιας και στις εκλογές της 27ης Μαΐου και τις χθεσινές δεν φάνηκε η ελάχιστη πιθανότητα εναλλακτικής λύσης (στη διαπλοκή) τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο φεύγει αλλά και διαλύεται. 

  Το σημειώνουμε αυτό καθώς δεν έχει ξανασυμβεί σε όλη τη μεταπολίτευση. Η Ελλάδα να μην διαθέτει δυνατές αριστερές ή σοσιαλιστικές "δυνάμεις προόδου" χρήσιμες στην ολιγαρχία. Συνεργάσιμες με τα συμφέροντα. 

  Και "το χειρότερο όλων", η (κάτι περισσότερο από βεβαία) επόμενη κυβέρνηση, να μιλάει μια γλώσσα που (προς ώρας) δείχνει πως δεν έχει πρόθεση να βαδίσει στον δρόμο που ξέρουμε. Τον γνωστό, εδώ και 30-35 χρόνια, στον οποίο πορεύεται η απόλυτα ελεγχόμενη από το κράτος οικονομία μας. 

  Πάμε όμως για μια γρήγορη ματιά στο παρελθόν. Η δεκαετία 1975-1985, με τα συνθήματα "θα ξηλώσουμε τα παλαιά τζάκια και θα χτίσουμε νέα..." ή "ο λαός ζητάει νέες δυνάμεις στην οικονομία..." μας έδειξε πότε και πώς γεννήθηκε η (χοντρή) διαπλοκή στην οικονομία. 

  Μια δεύτερη ματιά, στο 1990-2010 και στις "τεχνοκρατικές αντιλήψεις" της δήθεν σύμπραξης του ιδιωτικού τομέα με το κράτος και των στρατηγικών επενδυτών στις ΔΕΚΟ (ειδικά στο κύκλωμα ενέργειας -πετρελαίων - ορυκτού πλούτου - δημοσίων έργων) αρκεί να επιβεβαιώσει ότι ναι μεν άλλαξαν τα συνθήματα και τα επιχειρήματα (της προηγούμενης 10ετίας) αλλά σε καμιά περίπτωση και οι στόχοι της!!!

  Κρατισμός, μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο. Αδιαφορία στις υποδείξεις της Κομισιόν για κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων και άνοιγμα στην ενεργεία, στα νερά, στις μεταφορές και στις υποδομές. 

  Καλλιέργεια (από τους ελεγχόμενους κομματικά εργατοπατέρες αλλά και από παραγωγικές τάξεις) του κινδύνου ότι άνοιγμα της αγοράς και παράδοση των ΔΕΚΟ σε ιδιώτες (αυτά δηλαδή που μας ζητούν από τις Βρυξέλλες) σημαίνει ανεξέλεγκτες τιμές στην αγορά. 

  Μυθοπλασία για τη ΔΕΗ και το ρεύμα, που κράτησε κλειστή την ενέργεια και διευκόλυνε για 20 χρόνια (από τότε που καταγγέλθηκε το κρατικό μονοπώλιο στο ηλεκτρικό) ρουσφέτια, δουλειές, προσλήψεις, παιχνίδια με προμήθειες και συντήρηση και άλλων κρατικών ΔΕΚΟ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα και ανοίγματα στο λαθρεμπόριο καυσίμων. 

  Ενίσχυση (από τους διαπλεκόμενους) των κυβερνήσεων κρατισμού με κεντρικό στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας από αριστερές δήθεν προοδευτικές δυνάμεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ (όπως και έγινε τελικά το 2015) ως διάδοχη κατάσταση των ψευτοσοσιαλισμών τύπου ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με αύξηση του κράτους.

  Εάν τα πράγματα αποδειχθούν όπως φαίνονται (από τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν έχουμε λόγο να τις αμφισβητήσουμε μέχρι να τα νοιώσουμε στην καθημερινότητά και στην τσέπη μας) δεν διακρίνεται σοσιαλιστικό ή αριστερό καλλιεργημένο έδαφος (όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ) να συνεχίσει να καρπίζει... για τους κρατικοδίαιτους. Αντίθετα είναι αισθητή η έλλειψη "αριστερού πολιτικού εργαλείου". Άρα ζητούμενο είναι ποια παράταξη ή ποιοι από την πολιτική σκηνή θα πουν "παρών", στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματική κοινωνία και τη διαπλοκή όταν μιλήσει ανοικτά... Γιατί αυτά που ψάχνει φάνηκαν στους (χθεσινούς) "ψιθύρους" της..., υπό τη μορφή ανακατέματος, τόσο σε κόμματα όσο και στο χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Μακάρι να κάνουμε λάθος. Καλό για τον τόπο θα είναι.

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων