Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Νοε-2020 00:01

  "Βουνό" χρέους ύψους... 432% του παγκόσμιου ΑΕΠ

  "Βουνό" χρέους ύψους... 432% του παγκόσμιου ΑΕΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Σε μία τεράστια "φούσκα χρέους" εξελίσσονται τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία. Πάμε για τα 277 τρισ. δολάρια. Δεν το λες και... λίγο. 

  Πράγματι, το παγκόσμιο χρέος αναμένεται να εκτιναχτεί στο επίπεδο ρεκόρ των 277 τρισ. δολαρίων ως το τέλος του έτους καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δανείζονται για να ανταπεξέλθουν στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορoνοϊού. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το γνωστό μας Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF). Σε έκθεση που δημοσίευσε προ ημερών, το IIF υπολογίζει ότι το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί ήδη κατά 15 τρισ. φέτος.

  Έτσι, αισίως άγγιξε τα 272 τρισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο και φυσικά συνεχίζει να ανεβαίνει. Η μισή από την άνοδο αυτή αφορά βέβαια τον δανεισμό κυβερνήσεων.  Όπως άλλωστε  μετέδωσε και το Reuters το συνολικό χρέος των ανεπτυγμένων κρατών σκαρφάλωσε στο 432% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο έναντι 380% στο τέλος του 2019. 

  Τα νούμερα είναι άκρως ανησυχητικά και δεν φαίνεται από πουθενά διέξοδος. Στις αναδυόμενες οικονομίες ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ έφτασε στο 250% το τρίτο τρίμηνο.  Μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών, η μεγαλύτερη αύξηση του λόγου του χρέους στον μη χρηματοοικονομικό τομέα σημειώθηκε στον Λίβανο, τη Μαλαισία, την Κίνα και την Τουρκία. Δύσκολα γενικώς τα πράγματα για τους γείτονες. Και αυτό τους καθιστά και πιο επικίνδυνους...

  Στην Κίνα το χρέος άγγιξε το 335% του ΑΕΠ. Στο τέλος του έτους ο λόγος του χρέους προς το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 356%. Το συνολικό χρέος στις ΗΠΑ θα ανέλθει στα 80 τρισ. δολάρια εντός του 2020 από 71 τρισ. το 2019. Στην ευρωζώνη το χρέος αυξήθηκε κατά 1,5 τρισ. ως τον Σεπτέμβριο στα 53 τρισ. δολάρια. Έρχονται φουρτούνες...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ